Ga naar content

Salar de Uyuni in Bolivia

Natuur in Bolivia - De zoutvlakte van Bolivia, oftewel Salar de Uyuni, is een unieke plek op aarde. Stel je een gebied ongeveer ter grootte van Corsica voor, helemaal bedekt met zout. Het is een surrealistisch landschap dat bijna buitenaards aandoet. Het wordt zelfs gezien als een van de mooiste plekken ter wereld. Wij nemen je mee op tour langs de highlights van het gebied.

Salar de Uyuni tour

De zoutvlakte van Uyuni is de grootste zoutvlakte ter wereld gelegen op zo'n 3600 meter hoogte. Je kan je misschien wel voorstellen dat het niet mogelijk is om de zoutvlakte op eigen houtje te verkennen. Je zou binnen no time verdwalen en de hoogte kan je overvallen. Een tour boeken is noodzakelijk om het natuurwonder te kunnen aanschouwen. Hieronder geven we een overzicht van de diverse tours en reizen naar Salar de Uyuni.

Stad Uyuni

De meest populaire plek om de tour te starten is vanuit de stad Uyuni, vanwege de gunstige ligging. Vanuit hier kan je zowel een dagtour als een meerdaagse tour boeken. Heb je weinig tijd dan biedt de dagexcursie een oplossing. Hierbij bezoek je alleen de zoutvlakte. Heb je de tijd, ga dan zeker voor de 3-daagse tour. Hiermee krijg je een volledig beeld van de omgeving. De tours vanuit Uyuni zijn over het algemeen het goedkoopst, maar ook het drukst. Je hebt vaak twee opties bij het eind van de excursie: je keert terug naar Uyuni of je wordt afgezet in Chili, bij San Pedro de Atacama. Handig als je je reis wil vervolgen in Chili.

Salar de Uyuni vanuit Chili

Wie de zoutvlakte van Bolivia vanuit Chili wil bezoeken kan ervoor kiezen om een tour te boeken vanuit het Chileense dorp San Pedro de Atacama. Het is nog wel een eind rijden naar de zoutvlakte, maar doordat je tegen de originele route inrijdt is het onderweg een stuk rustiger dan als je in Uyuni start. Je ziet alle highlights van de zoutvlakte maar dan in omgekeerde volgorde.

Jeeptour Salar de Uyuni
Deel op Pinterest

Groot voordeel is dat veel minder mensen kiezen voor deze route en je dus in rust kan genieten van alle natuurschoon onderweg. Nadeel is dat de kosten van deze tour hoger liggen, want Chili is nu eenmaal duurder dan Bolivia. Maar de kwaliteit van Chileense tours is vaak wel beter.

Tupiza

Dit vertrekpunt is een goed alternatief voor de tour vanuit Uyuni. Wie vertrekt vanuit Tupiza kan namelijk net als bij de tour vanuit Chili rekenen op meer rust onderweg. De route komt wel langs alle hoogtepunten maar neemt een andere weg. Je vermijdt hiermee dus de grote massa’s. Vanwege de ligging is Tupiza een extra handig beginpunt voor reizigers die de Boliviaanse zoutvlakte vanuit Argentinië willen bezoeken. De tour vanuit Tupiza duurt 4 dagen. Een dag langer dan die vanuit Uyuni en San Pedro de Atacama vanwege de langere reistijd. Daardoor zie je wel een uniek stukje Bolivia, waaronder de spectaculaire rotsformatie Quebrada van Palala.

Bezienswaardigheden zoutvlakte Bolivia

Langs welke bezienswaardigheden reis je tijdens een tour en wat is een typisch reisprogramma voor Salar de Uyuni? Onderstaand een veelvoorkomend reisplan dat je tijdens een drie daagse tour per jeep aflegt. We houden de route vanuit Uyuni aan. Begin je in San Pedro de Atacama dan maak je de route andersom. Vanuit Tupiza heb je een extra dag waardoor je nog meer ziet van de uitgestrekte wildernis.

Dag 1
Net na vertrek uit Uyuni kom je bij het eerste bijzondere verschijnsel: middenin het zout ligt een train cemetery, oftewel trein kerkhof. Oude, verlaten treinen die niet meer gebruikt worden liggen hier tot in de eeuwigheid. Mooie eerste fotostop. Hierna reis je langs het dorp Colchani aan de rand van Salar de Uyuni waar men leeft van de zoutwinning. Daarna reis je door naar het zouthotel, volledig gebouwd met zout. 

En dan is het tijd voor de plek waarvoor je gekomen bent! De zoutvlakte Salar de Uyuni. Geniet van de leegte en rust en neem de surrealistische uitzichten goed in je op. Dit ga je nooit meer vergeten. Vooral als je tot ‘s avonds blijft en eerst een fenomenale zonsondergang en dan de fonkelende sterren mag meemaken. Vergeet niet om de batterijen van je camera op te laden, want zowel overdag als 's nachts zal je non-stop foto's willen maken.

Tijdens het verkennen van de zoutvlakte kom je langs Isla Incahuasi, ofwel Cactus Island. De eindeloze witte vlakte wordt kort onderbroken door een rots met daarop enorme cactussen, sommigen wel 10 meter hoog. Heb je een dagtour geboekt, dan houdt de tour hier op en keer je terug naar Uyuni.

Cactus Island Bolivia
Deel op Pinterest

Dag 2
Op dag twee laat je de zoutvlakte achter je en reis je door uitgestrekte vlaktes met bergen, vulkanen, geisers, woestijn, hot springs en bekende meren als Laguna Colorada. Bij Laguna Colorada krijg je het surrealistische aanzicht van flamingo's die zich vermaken in het rode water van het meer. Flamingo's zijn niet de enige dieren die je hier tegen kan komen. Je zal regelmatig kennis maken met lama's, alpaca's en vicuña’s die rustig staan te grazen. 

Dag 3

Dag drie, de laatste dag van de tour, breng je eerst door in de Salvador Dali Woestijn, waar je met een beetje fantasie de gesmolten klok van zijn kunstwerk ziet liggen. Daarna geniet je nog van de bizarre kleuren in Laguna Blanca en Laguna Verde, het witte en groene meer. De tour zit erop en je kan hier bij sommige tours kiezen om de grens met Chili over te steken of terug te keren naar het beginpunt Uyuni.

Beste reistijd zoutvlakte Bolivia

Wat is het beste seizoen om naar Salar de Uyuni te reizen? Het gebied is het hele jaar door goed te bezoeken, maar het seizoen waarin je gaat bepaalt wel hoe je de zoutvlakte ervaart.

Salar de Uyuni tijdens de regentijd

Tijdens de regentijd van december tot en met maart ligt er een laagje water op de zoutvlakte waardoor Salar de Uyuni verandert in de grootste spiegel ter wereld. In dit seizoen maak je schitterende foto’s dankzij de reflectie in het water. Je ziet hier gegarandeerd de mooiste zonsondergang ooit en ‘s nachts geniet je van een dubbele sterrenhemel. Eentje in de lucht en eentje op de grond.

Melkweg bij Salar de Uyuni
Deel op Pinterest

Het nadeel van het regenseizoen is dat het lastiger is om er te komen. Regen betekent namelijk ook modder en er is een kans om vast te lopen met de jeep. Ook zullen niet alle activiteiten mogelijk zijn, zoals de vlakte per fiets verkennen. Verder is het uiteraard vaker bewolkt en laten de sterren zich niet altijd zien.

Salar de Uyuni in het droge seizoen
Ga jij naar Salar de Uyuni om een eindeloze witte vlakte te zien met hexagon-vormige zoutlagen? Dan is de droge periode van april tot en met oktober de ideale reistijd voor jou. Je maakt in deze periode unieke foto’s, want door het ontbreken van diepte kan je spelen met perspectief. Tip: neem props mee zoals een plastic dino. Zo kan je foto’s maken waarop het lijkt alsof je wordt achtervolgd door het dier.

Perspectief foto's Salar de Uyuni
Deel op Pinterest

Een ander voordeel van het droge seizoen zijn de vele onbewolkte dagen, met een heldere sterrenhemel tot gevolg. Houd er rekening mee dat het in het droge seizoen frisser is dan in het regenseizoen. Het kan ‘s nachts afkoelen tot onder het vriespunt.

Salar de Uyuni in het tussenseizoen
Het beste van beide ervaren? Dan kan je eind maart of eind november richting de zoutvlakte reizen. Je hebt kans om zowel eindeloze witte velden als met water overgelopen delen te bewonderen. Natuurlijk is er in dit seizoen geen garantie om beide te zien, maar het kan de gok waard zijn als je niet kan kiezen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!