Ga naar content

Vogels in Bolivia

Bolivia natuur - Zuid-Amerika is bij uitstek het vogelcontinent. Gezegend met de meest uitgestrekte regenwouden, de hoge Andesketen, rivieren en kusten zijn er talloze habitats waar vogels in Bolivia een plaatsje vinden. Een lange evolutiegeschiedenis heeft vele soorten doen ontstaan, die zeer lokaal voorkomen, endemische soorten. We nemen je mee op een vogelreis in dit reisverhaal van Blue Elephant, aanbieder van natuurreizen en vogelreizen.

Vogelreis Bolivia

Bolivia, naar Zuid-Amerikaanse begrippen een middelgroot land, heeft een grote diversiteit aan habitats van laagland tot hoge bergketens van de Andes, met savannen, regenwouden, berghellingbossen en wetlands. Van de 1300 soorten vogels in Bolivia zijn er 20 endemisch. Nog eens 100 soorten zijn endemisch in grensgebieden met de buurlanden.

Vogelsoorten Bolivia

De rijkdom aan vogels in Bolivia is enorm en bezoek aan de laaglanden van het land levert een enorme oogst aan waarnemingen op. Het aantal bijzondere soorten is echter gering. De meest bijzondere soort in de savannen van Beni is de zeer bedreigde Blue-throated Macaw. Daarnaast zijn hier de Greater Rhea’s goed te zien, net als de red-legged Seriema en veel andere soorten van open graslanden. De meer unieke soorten vind je echter in hoger gelegen gebieden, bossen en droge valleien. Cochabamba is een uitgelezen gebied daarvoor, met onder anderen de Cochabamba Mountainfinch, een endeem. Een aantal soorten waarvoor je graag komt zijn hier de Giant Hummingbird, Sparkling Violet-ear en de Red-tailed Comet. 

Vogelsoorten Bolivia
Deel op Pinterest

Mooie natuurgebieden in Bolivia met veel vogels

Waar vogels zien in Bolivia?

1. Amboré National Park

Het Amboré National Park is een soort drielandengebied tussen Andes, Amazone en de Chacowoestijn. Blue-crowned Trogon, Yellowtufted , Red-necked Woodpecker, de prachtige kolibrie Fork-tailed Woodnymph en de luidruchtige Southern Screamer zijn enkele van de vele soorten hier.

2. Refugio Los Volcanos

Refugio Los Volcanos is een gebied met verschillende vegetaties waaronder tropisch regenwoud, uiteraard niet alleen rijk aan vogels, maar ook is het gebied beroemd vanwege de vele bromelia’s en orchideeën. Onder de vele soorten vogels zijn hier de Blue-crowned, Mitred and Dusky-headed parakeets. Het is ook een gebied waar de Andescondor vaak te zien is. Ook komt hier droog bladverliezend bos voor met weer andere soorten zoals de White-faced Dove, kolibries als Slender-tailed Woodstar en Buff-bellied Hermit. 

Vogelgebieden in Bolivia
Deel op Pinterest

3. Comarapa

Comarapa is ook al een prachtig vogelgebied in Bolivië. Het is de enige plek waar je de Redfronted Macaw kunt zien. Je ziet hier ook overal roofvogels. In de omgeving komt ook de zeldzame endemische Blue-capped Puffleg voor en de Black-hooded Sunbeam, een waanzinnig mooie kolibrie die zijn naam volledig eer aandoet. En anders zie je er wel de prachtige Red-tailed Comet, een kolibrie met een lange staart.

Het is onmogelijk om in het kort te beschrijven wat er allemaal aan vogels te zien is in de regenbossen in de vlakte en op de hellingen, zoveel soorten Antwrens, Antbirds, Cotinga’s, Tanagers, Fruiteaters, papegaaiachtigen, duiven en kolibries zijn er te zien.

4. Carrasco National Park

Het Carrasco National Park is een bijzonder gebied omdat je juist hier een paar tot de verbeelding sprekende soorten kunt waarnemen, namelijk de Amazonian Umbrellabird. Black-and-chestnut Eagle, Upland Antshrike en de Andean Cock-of-the-Rock, de oranjerode rotshaan met de zwarte vleugels. Maar dit is nog niet alles, want hier is ook een grot waar de meest zuidelijke populatie van Oilbirds, vetvogels, in de wereld voorkomt.

De hoge bergen in Bolivia, de bergen van de Andes, bieden je ook de gelegenheid om soorten van heel andere milieus te treffen. Vanuit de laagvlakte omhoog stijgend kom je een enorme afwisseling aan bostypen tegen met steeds weer andere vogelsoorten. Beginnend met nat en warm regenwoud en eindigend met nevelwouden en open landschap. Crested en Golden Headed Quetzals zijn veel gewenste soorten, net als Black-winged Parrots en Plum-crowned Parrots. De tanagerfamilie laat op elke hoogte weer andere vertegenwoordigers zien.

Zo zijn er bewoners van wilde bergbeken, Torrent Ducks, die helemaal thuis zijn in deze wateren net als White-capped Dippers. Hoog in de bergen komen ook kolibries voor zoals de Andean Hillstar, die elke nacht in een soort winterslaap gaat. Er liggen twee meren Uru-Uru en Titicaca. Uru-uru’s oevers zijn uitgestrekt en ondiep met een grote rijkdom aan watervogels, waaronder de endemische Short-winged Grebe. Bijzonder is ook het voorkomen van drie soorten flamingo’s, de Chileense, Andes en James’s Flamingo

Het Titicacameer is een bijzonder hooggelegen meer met een enorme oppervlakte. Je vindt er de endemische soort Short-winged Grebe. Andere soorten waarvoor je naar dit meer moet gaan zijn de Silvery Grebe, Plumbeous Rail, Andean Ruddy Duck, Puna Snipe en Slender-billed Miner.

Wil je zelf de talrijke vogels in Bolivia waarnemen, fotograferen en horen, bekijk dan onze reistips of doe inspiratie op over de natuur in Bolivia.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!