Ga naar content

Vogels in Suriname

Vogelreis Suriname

Suriname is een prachtig land voor een natuurreis en zeker voor wie houdt van vogels. We brengen je graag in de stemming dankzij dit prachtige reisverslag van Blue Elephant, aanbieder van maatwerk vogelreizen naar Suriname.

Welke vogels in Suriname?

Wie vogels in Suriname wil zien, mag de jungle niet missen. Het is een onvergetelijke ervaring om op een van de vele rivieren in het binnenland van Suriname te varen. Links en rechts slechts regenwoud: verschillende soorten ijsvogels en zwaluwen scheren over het water, vanuit het oerwoud klinkt bijna voortdurend de schelle roep van de schreeuwpiha. We zien hem tijdens de hele reis maar een of twee keer als we geluk hebben.

Af en toe vliegen ara’s over, meestal de blauwgele ara’s, soms de groenvleugelara, zwarte trappist (in het Engels grappig genoeg Black Nunbird), groene ibis, zwarte kuifarend, vleermuisvalk en de zwaluwbaardkoekoek. Wie zei dat je in het oerwoud zo weinig vogels ziet? En dan ook nog die reuzenotters, die ons nieuwsgierig aankijken, een lome uitbuikende anaconda die over een stam ligt, brulapen en slingerapen.

Af en toe passeer je een kolonie van de geelstuit- of roodstuitbuidelspreeuwen: vogels die hun naam danken aan hun buidelvormige nesten van waaraf zij hun aanwezigheid luid en duidelijk kenbaar maken. Een tochtje met een roeiboot in een doodlopende kreek levert een hoogtepunt op: de zonneral. Vogels zijn in Suriname alom aanwezig! Met een vliegticket naar Paramaribo van TUI fly ben je snel en goedkoop ter plekke, maar je kan net zo goed deelnemen aan een georganiseerde reis onder begeleiding van een gids.

Beste plekken om vogels te zien in Suriname

Wat zijn de beste vogelgebieden? Waarheen reizen om veel vogels in Suriname te zien? Een overzicht van beste plekken voor een vogelreis:

1. Oerwoud en rivieren Suriname

Suriname bestaat vooral uit oerwoud en een smalle kuststreek. Bij elkaar is het zeer vogelrijk. De binnenlanden zijn nog slecht toegankelijk, eigenlijk verloopt een vogelreis in Suriname vooral per vliegtuig en per boot. Bij Kayserberg kom je alleen per vliegtuig. Vogels en zoogdieren zijn daar nog niet zo schuw, behalve de tapirs, waarvan je veel kenmerkende drietenige voetsporen ziet maar zelden een levend exemplaar. De brulapen en slingerapen zijn hier nog zo weinig gewend aan mensen dat ze zich van dichtbij laten bekijken. De vlagstaartkolibrie zie je elke dag, net als beide soorten ara’s, koningsgier, grote geelkopgier en kraagpapegaai.

2. Brownsberg

Er zijn vele bijzondere plaatsen waar je vogels in Suriname kunt zien. Brownsberg is erg bekend en ook per auto bereikbaar. Bovenop de berg ligt een onderzoekscentrum en zijn wat primitieve onderkomens. Je kunt er verschillende hele mooie wandelingen maken en je hebt er een prachtig uitzicht over het Brokopondo stuwmeer. Genietend van het uitzicht kijk je over de boomkronen van de bomen lager op de helling. Vrijwel zonder ophouden verschijnen vogels in de boomkronen, van grote groefsnaveltoekan en groene arassari tot kleinste kolibries. In de omgeving zijn trompetvogel en zwarte hokko te zien, vind je verschillende soorten miervogels, manakins, zwartstaarttrogon en kuiforopendula, deze laatste met prachtige hangende nesten.

3. Raleighvallen en Voltzberg

Het Raleighvallen/Voltzberg Natuurreservaat heeft internationale faam als "birdwatchers paradise". Met ruim 400 soorten een absolute toplocatie voor vogels in Suriname. Een van de grote trekpleisters is de oranje rotshaan, een zeer bedreigde en zeldzame soort, die hier goed is waar te nemen voor wie daar een flinke wandeling voor over heeft. Ook is dit gebied beroemd vanwege het voorkomen van alle 8 apensoorten van Suriname.

4. Kustgebieden van Suriname

Waar water is zijn vogels, ook in Suriname! In de kuststreek kun je als vogelliefhebbers je hart helemaal ophalen. Op sommige plaatsen zijn de mangrovebossen toegankelijk en daar kun je de vele soorten kustvogels zien. De kleine geelkopgier is overal.

De moerasbuizerd jaagt op vis zoals onze zeearend, de zwarte arendbuizerd, de lachvalk en de gestreepte helmspecht, een prachtige grote specht met zijn vuurrode kuif. In de bossen zitten vaak grote groepen van de Caribische troepiaal. Met een beetje geluk zie je een groep van de schitterende rode ibissen langskomen. Wandelend langs het strand kom je vertrouwde vogels tegen zoals steenloper, drieteenstrandloper, maar ook de bruine pelikaan en grote fregatvogel.

Vooral bij de riviermondingen, zoals de Surinamerivier in Paramaribo, zijn grote slikvlakten die afhankelijk van het getij droogvallen of onder water lopen. Bigi Pan is een van de belangrijkste gebieden voor kustvogels. Daar zijn vele trekkende en overwinterende vogels uit Noord-Amerika, zoals Amerikaanse bontbekplevier, de grijze strandloper, Amerikaanse oeverloper, kleinste strandloper, Amerikaanse bosruiter.

Er komen ook vogels voor die het hele jaar in Suriname verblijven, zoals de Amerikaanse zilverreiger, grote zilverreiger, witbuikreiger en kleine blauwe reiger. Visarenden zijn algemeen, zowel in de rivierdalen als boven allerlei meren en zelfs boven bredere sloten in de stad kun je zien jagen of langs vliegen met een vis in hun poten.

Lees ook meer over de natuur in het land en bekijk leuke Tips rondreis Suriname.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!