Ga naar content

Frans Guyana natuur

Slechts weinig toeristen weten dit kleine Zuid-Amerikaanse land te vinden voor een reis. Zonde, want de natuur in Frans Guyana is nog puur en ongerept.

Natuurreis Frans Guyana

Frans Guyana, niet te verwarren met het westelijker gelegen Guyana, is een Frans overzees departement en behoort dus tot de EU. Er wordt veel creools gesproken en je treft er een leuke mix van Franse koloniale architectuur en Zuid-Amerikaanse natuur. Het is naar verhouding een rijk gebied, aangezien er veel geld vanuit Frankrijk naar de kolonie toe gaat. Een rondreis in Frans Guyana kan prima gecombineerd worden met een reis naar Suriname.

Mooiste gebieden Frans Guyana

Wat zijn de mooiste plekken in Frans Guyana en welke bezienswaardigheden of natuurgebieden mag je niet missen? Naturescanner geeft je enkele leuke reistips!

1. Schildpadden in Frans Guyana

De beste reistijd om Frans Guyana te bezoeken is mei tot augustus. In mei en juni komen lederschildpadden op het strand om er hun eieren te leggen, in juli en augustus kun je toekijken hoe de eieren uitkomen. Awala-Yalimapo is een van de belangrijkste broedstranden op het westelijk halfrond. Vanuit Cayenne voeren bussen je naar Aoura.

2. Îles du Salut

Voor de kust van Frans-Guyana ligt de eilandengroep Îles du Salut, bekend van de filmklassieker Papillon over een ontsnapping uit de gevangenis die zich op de eilanden bevindt. Frankrijk stuurde vele jaren haar gevangenen naar deze eilanden, vanwege de overvolle gevangenissen in eigen land. Sinds 1947 is de gevangenis echter gesloten en zijn de eilanden weer opgebloeid, moeder natuur heeft nu de regie stevig in handen en de oude gevangenisgebouwen zijn inmiddels overwoekerd door dichte jungle. Naast geschiedenis bieden de eilanden een rijkelijk dierenleven. Zo leven er kapucijnapen, zeeschildpadden en ara's. Vergeet je zwemkleding niet wanneer je de eilanden bezichtigt, want na een bezoek aan de beruchte gevangenis is het goed toeven op de rustige stranden van de eilandengroep. 

natuur frans guyanaDeel op Pinterest

3. Trésor

In de buurt van de hoofdstad Cayenne ligt het door de stichting Trésor beschermde natuurgebied. Vooral plantenliefhebbers zullen hier genieten van de grote diversiteit aan vegetatie. Laat je in de hoofdstad goed inlichten over de reisopties binnen Trésor; er zijn enkele lodges te boeken waarvandaan je het gebied goed kunt verkennen. Een gids is overigens wel handig. Er leven ontzettend veel wilde dieren in het park; tapirs, wasberen en met een beetje geluk een katachtige, worden door hen veel sneller gespot, net als de 300 vogelsoorten.

4. Kaw natuurreservaat

Dit drassige gebied en het gelijknamige dorp Kaw (ook Caux gespeld), ten zuidoosten van Cayenne, worden vooral per boot verkend. De moeilijke toegankelijkheid zorgt er voor dat het reservaat nog onontdekt is bij de toeristen, de biodiversiteit bijna onaangeroerd is en het gebied tot een van de meest ongerepte op onze planeet behoort. Het moerasgebied is het toevluchtsoord van zeldzame zwarte kaaimannen en watervogels.

5. Amana natuurgebied

In het Amana gebied bij de monding van de rivieren Maroni en Organabo bevinden zich vele moerassen en mangrovebossen. Laat je per boot meevoeren door het reservaat en ga op zoek naar schildpadden die hier hun eieren leggen. Ara’s vliegen door de lucht, flamingo’s filteren voedsel uit het water en zeldzame zoogdieren als de capibara wroeten tussen de planten.

Reis naar Frans Guyana

Wil je een reis naar Frans Guyana boeken, bekijk dan de mogelijkheden voor een groepsreis naar Suriname en Frans Guyana. Vraag een reis op maat aan. Djoser heeft een rondreis naar Suriname met kort bezoek aan Frans Guyana. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!