Ga naar content

Schildpadden zien

Zeeschildpadden zijn fascinerende wezens. Vrouwtjesschildpadden komen om de één of twee jaar terug naar het strand waar ze zijn geboren, om eieren te leggen. Dat gaat met wel 100 stuks tegelijk. Daarna graaft ze het nestje dicht om de eieren te beschermen tegen roofdieren. Na ruim twee maanden komen de eieren uit en graven de babyschildpadden een weg naar boven en rennen ze naar de zee, waarbij alleen de sterksten het redden.  

Zeeschildpadden in het wild

Wat zijn de beste plekken ter wereld om schildpadden te zien? Zeeschildpadden komen voor in alle tropische en in sommige subtropische en gematigde zeeën, maar lang niet overal kun je ze goed spotten. Waar en wanneer komen ze op het strand om eieren te leggen en waar kan je zwemmen tussen de zeeschildpadden? 

Babyschildpadden
Deel op Pinterest

Goed om te weten: zeeschildpadden zijn een bedreigde diersoort en worden niet in elk land even goed beschermd. Schildpadden spotten of zwemmen met schildpadden doe je uiteraard met respect voor de dieren! Want worden de schildpadden verstoord, dan komen ze niet aan land om hun eieren te leggen en komen deze niet uit. Bekijk de schildpadden dus met afstand, in stilte en fotografeer zonder flits. 

TIP

1. Schildpadden in Costa Rica

Een van de bekendste bestemmingen om schildpadden te zien is Tortuguero Nationaal Park in Costa Rica. De tropische stranden bij de Caribische Zee zijn een favoriete plek om eieren te leggen en er komen elk jaar tussen juli en september maar liefst 30.000 schildpadden aan land. 

zeeschildpadden aan land
Deel op Pinterest

2. Schildpadden in Oman

Wil je de groene zeeschildpad (soepschildpad) spotten? Dan is Oman de beste plek ter wereld daarvoor. Onze collega Naomi Louwerens bezocht het gebied en vertelt er meer over.

"Een bezoek aan Ras al Jinz, aan de kust, op 3 uur rijden van Muscat, is een bijzondere ervaring. Niet alleen door de indrukwekkende kustlijn en uitgestrekte verlaten stranden. Maar met name door het bijzondere fenomeen wat hier elke avond plaatsvindt tussen zonsondergang en zonsopkomst, bijna het hele jaar door.

Jaarlijks leggen tienduizenden zeeschildpadden aan deze kust hun eieren, aangezien de vrouwtjes hiervoor terugkomen naar het strand waar ze geboren zijn. Gelukkig wordt deze bedreigde diersoort beschermd door de Omaanse overheid, waaronder in het Ras al Jinz schildpaddenreservaat.

Hier is de kans om dit zelf te kunnen aanschouwen nagenoeg 100%. Je kan bij hen 2 tours boeken: de avondtour van 21.00 uur, die over het algemeen wat drukker is. En de ochtendtour voor zonsopkomst om 5.00 uur.

Met maximaal 25 personen per groep ga je met de gids naar het beschermde strand waar de schildpadden hun eieren leggen in het donker. Te veel licht, praten of fotograferen met flits is hierbij dan ook niet toegestaan, om zo de schildpadden zo min mogelijk te storen of af te schrikken. 

Zeeschildpadden in Oman
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

De schilpadden graven altijd 2 gaten, 1 om roofdieren voor de gek te houden en 1 om hun eieren, tot wel 100, op 1 meter diepte te begraven. De zon verwarmt het zand en hierdoor ook de eieren eronder, waardoor na zo’n 55-60 dagen de eieren uitkomen en de schildpadjes richting zee kruipen met gevaar voor eigen leven."

3. Schildpadden op Java

Het strand bij Sukamade in het oostelijke puntje van Java staat bekend als schildpaddenstrand. Breng eerst een bezoek aan de boerderij waar opgevangen eieren veilig uitkomen. Daarna kun je met een ranger heel voorzichtig het strand op om te wachten op schildpadden die hun eieren komen leggen. Bij Sukamade komen het hele jaar door zeeschildpadden aan land, maar in augustus t/m april komen ze eieren leggen. Lees meer over schildpadden bij Sukamade.  

4. Schildpadden bij Curaçao

Rondom Curaçao kun je maar liefst vier soorten zeeschildpadden zien, namelijk de groene zeeschildpadden, karetschildpadden, dikkopschildpadden en driekiels. Curaçao is ook een van de weinige plekken op de wereld waar je dichtbij zeeschildpadden kunt zwemmen. Het is dan wel belangrijk om afstand te houden tot de dieren. Lees meer over de zeeschildpadden bij Curaçao.

5. Schildpadden in Maleisië

Enkele bestemmingen in Maleisië staan zeer bekend om het spotten van zeeschildpadden. Bezoek de mariene parken op Sabah (Maleisisch Borneo) en leer meer over hoe zeeschildpadden worden beschermd. Op bekende duik- en snorkellocaties heb je grote kans om schildpadden te spotten. Lees meer over Sabah

6. Schildpadden op Zakynthos

Op het Griekse eiland Zakynthos vind je prachtige stranden. Een aantal daarvan wordt als broedplaats gebruik door de Caretta Caretta schildpad, zoals Gerakas Beach, waar ook een infocentrum is, en Laganas Beach. Het beste seizoen om schildpadden te spotten op Zakynthos is van half mei tot half oktober. Bekijk de mooiste stranden van Zakynthos

Caretta Caretta schildpad
Caretta Caretta schildpad bij Zakynthos
Deel op Pinterest

7. Schildpadden op Sint Eustatius

Op Sint Eustatius komen drie soorten zeeschildpadden aan land voor het leggen van eieren: de lederschildpad, karetschildpad en soepschildpad. Op dit eiland gaat het niet goed met de schildpad, zowel het aantal nestelende vrouwtjes als het aantal uitgekomen nesten daalt. Nestplaatsen worden verstoord door illegaal afgraven van zand (voor het maken van cement), het graven van kuilen door honden of het bouwen van zandkastelen door toeristen. Maar ook door de stijgende zeespiegel, waardoor de nesten te vaak onder water staan of wegspoelen.

Leatherback sea turtle
Deel op Pinterest

Wil jij als bezoeker van Sint Eustatius bijdragen aan bescherming van de zeeschildpad? Meld het dan bij STENAPA als je een nest tegenkomt. Medewerkers zullen het nest dan markeren of verplaatsen naar een veilige locatie. Deze organisatie, die het nationaal park beschermt, voert ook nachtpatrouilles uit om de nesten tijdig op te sporen. 

8. Schildpadden op Trinidad en Tobago

Op Trinidad en Tobago komen maar liefst vijf verschillende soorten zeeschildpadden hun nest bouwen en eieren leggen. Voor de lederschildpad is de kust daar zelfs het grootste broedgebied in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan. Deze schildpad wordt beschermd door Nature Seekers, waar je als vrijwilliger een handje kunt helpen. 

9. Schildpaddenopvang Kenia

Tijdens haar vakantie in Kenia bracht Cindy met haar gezin een bezoek aan de schildpaddenopvang in Diani Beach. De vrijwilligers hier doen veel goeds voor de dieren, door legplaatsen af te bakenen en mensen te informeren. 

© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Lees meer over deze opvang en andere goede projecten in Kenia.

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!