Ga naar content

Zeeschildpadden op Curaçao

Curaçao is al lang een aantrekkelijke vakantiebestemming. Het eiland heeft veel te bieden. Mooi weer, prachtige architectuur, parelwitte stranden, heerlijk eten en drinken en een bruisend uitgaansleven. Maar meer en meer mensen hebben ook het zwemmen met zeeschildpadden in hun natuurlijke omgeving op hun bucketlijst staan. En Curaçao is een van de weinige plekken op de wereld waar je in helder blauw water dicht bij zeeschildpadden kunt zwemmen. En laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou niet?

Het eiland is een snorkel- en duikparadijs. In onze shop vind je een waterbestendige duikkaart Curaçao. Dat is erg handig als je gaat duiken of snorkelen.

Beste plek om schildpadden te zien

Bij Westpunt ligt Playa Grandi, een strand waar groene schildpadden of soepschildpadden zwemmen. Lokale vissers hier brengen vis aan wal en het slachtafval wordt via de aanlegsteiger naar de schildpadden gegooid. Dit strand is dus de plek op Curaçao waar je het makkelijkst schildpadden kunt zien, die bovendien gewend zijn om mensen naast zich te hebben. 

© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Bescherming schildpadden

Rondom Curaçao kun je in principe 4 verschillende soorten zeeschildpadden zien: soepschildpadden, karetschildpadden, dikkopschildpadden en driekiels. Al deze schildpadden soorten zijn bedreigd of kritiek bedreigde diersoorten. Daarom is het extra bijzonder dat je in Curacao 2 van deze soorten met grote regelmaat en van dichtbij kunt bewonderen in hun natuurlijk omgeving.

Op Curaçao worden de zeeschildpadden door de wet beschermd en Sea Turtle Conservation Curaçao doet er ook alles aan om de dieren zo goed mogelijk te beschermen. Dat is ook nodig, want helaas raken de zeeschildpadden regelmatig in de problemen door menselijk gedrag.

Schoonhouden neststranden

De stranden van Curaçao zijn prachtig en een aantal hiervan wordt door zeeschildpadden gebruikt om er hun nesten te maken en eieren te leggen. Veel van de stranden worden daarom minimaal 3x per week gemonitord door Sea Turtle Conservation Curacao om te kijken of er nieuwe nesten zijn gemaakt. 

Bij de stranden aan de Noordkant wordt er altijd plastic meegenomen dat aanspoelt op de stranden. Bij de stranden aan de zuidkust wordt er vaak wat rommel meegenomen die strandbezoekers hebben achter gelaten. Op deze manier dragen we bij aan het schoon houden van de neststranden van de zeeschildpadden.

De schildpadden die rondom Curaçao zwemmen zijn veelal juveniles, oftewel tieners. Wanneer ze volwassen zijn migreren de vrouwtjes terug naar de plek waar ze ooit geboren zijn om daar eieren te leggen. Hoewel zeeschildpadden over de hele wereld bedreigde diersoorten zijn is de bescherming niet in alle landen even goed geregeld. 

Stroperij komt ook op veel plaatsen voor en daarom is het belangrijk dat schildpadden niet te veel wennen aan mensen. Als ze migreren naar plekken waar men nog op ze jaagt worden ze namelijk makkelijk slachtoffer. Rondom Curaçao vind je daarom borden die mensen erop wijzen dat het verboden is om schildpadden aan te raken.

Taggen van schildpadden

Op Curacao zijn veel van de resident schildpadden geïdentificeerd met behulp van de tekeningen op hun kop. Die zijn uniek voor elke schildpad. Je ziet ook veel schildpadden rondzwemmen met een metalen flippertag. Dat zijn tags die een uniek nummer hebben waardoor de schildpadden ook door andere projecten te herkennen zijn. 

Voor veel schildpadden die een tag hebben op Curaçao geldt dat ze gered zijn van haken en lijnen uit hun bek of om de flippers. Om de dag worden de schildpadden gecontroleerd op haken en lijnen om verstrengelingen en verdrinkingen te voorkomen. Ook worden er om de dag foto’s gemaakt van de zeeschildpadden, zodat we kunnen kijken of er nieuwe schildpadden bijkomen, hoe goed ze groeien en of er schildpadden verdwijnen.

Sea Turtle Conservation Curacao biedt mensen de gelegenheid om kennis te maken met hun werk en met de schildpadden. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!