Ga naar content

Stranden op Curaçao

Wat zijn de mooiste stranden op Curaçao? Onze reporter Wil was al vele malen op vakantie op Curaçao en kent het eiland als zijn broekzak. Hij deelt graag alle tips voor jouw strandvakantie op het eiland!

Privéstrand of openbaar strand?

Je kunt op verschillende manieren naar stranden kijken en op grond daarvan een keuze maken voor een bezoek. Stranden zijn bijvoorbeeld vrij toegankelijk of zijn privéstranden, die bij een hotel of resort horen. Velen weten echter niet dat je ook privéstranden kunt bezoeken na aanmelding en controle van je ID aan de poort. Weet je het niet zeker, informeer naar de mogelijkheden. Voorbeeld: je mag het terrein van Coral Estate op rijden en daarna Karakter Beach bezoeken na controle van je ID bij de toegangspoort.

Op Curaçao is een beperkt aantal stranden pas toegankelijk na het betalen van een bepaald bedrag voor een toegangsbewijs. Voorbeelden: Cas Abao en Playa Porto Marie. Naast alle bezoekende toeristen en semi-permanente inwoners van Curaçao zou je bijna vergeten dat vaste eilandbewoners ook zo hun eigen voorkeuren hebben.

Voorbeelden zijn: Daaibooi Beach en Caracas-baai Beach. En tenslotte heb je stranden waar lokale vissers hun kostbare vis (bijv. tonijn) aan wal brengen zoals bij Playa Santa Cruz, Playa Lagun en Playa Grandi.

Tonijnvangst Playa Lagun
© Wil Weerd
Deel op Pinterest

En wil je op een excellente plaats tijdens het diner genieten van de zonsondergang, kies dan voor de restaurants van Karakter Beach, Pirate Beach en/of Caracas Baai Beach. Kortom, er valt wat te kiezen!

Mooiste stranden van Curaçao

In een willekeurige volgorde een overzicht van mooie stranden en baaien.

Overnachtingstips

1. Pirate Bay Curacao Beach Club and Restaurant

Openbaar.
Op korte afstand van het centrum van Willemstad ligt Pirate Bay Beach. Via de Helmin Magno Wiels Boulevard kies je na 3/4 van de 1e rotonde de Piscaderaweg en en vervolg je de weg bij een T-splitsing in noordelijk richting, De Beach Club ligt aan de ingang van de groen omringde Piscaderabaai. Zowel het zandstrandje van de Pirate Bay Beach Club als van het naastgelegen Playa Pescadera zijn klein en smal en ook de parkeerplaats is niet van het kaliber groot. Maar Pirate Beach is alleszins de moeite waard.

Bij binnenkomst zie je meteen al een "(houten) piraat“ staan: Captain Morgan! Het interieur is eenvoudig, maar straalt gezelligheid uit. Je kunt aan de bar een drankje nuttigen, een heerlijk gerecht van de kaart kiezen en aan het strand verblijven. Wat vooral een aanrader is om te dineren op het strand in het zand vrijwel direct aan het water en te genieten van een mooie zonsondergang.
Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): ca 4,5 km.

2. Kokomo Beach

Openbaar - Openingstijden 9u00-18u30 / zondag 22u00.
Vraag: waar kun je genieten van een prachtige locatie, zwemmen, snorkelen, duiken, relaxen op ligstoelen aan het strand, met een bar op slechts enkele stappen van je ligstoel, én genieten van heerlijke gerechten in een restaurant direct aan het water? Het antwoord luidt: Kokomo Beach op slechts 12 km van Willemstad.

© Wil Weerd
Deel op Pinterest

De weg naar Kokomo Beach gaat zelfs nog een stukje door het noordelijkste gedeelte van Salina Sint Michiel Baai: Flamingo leefgebied! Parkeren bij Kokomo Beach is geen enkel probleem. Je loopt door de poort heen en je ziet een prachtige locatie. Je kunt er zwemmen en snorkelen en van zon, zee en strand genieten. Op het terrein is ook een duikschool.

Bovendien gebeurt er ook boven het water altijd wel iets: de bruine pelikaan is er namelijk een vaste bezoeker. Afhankelijk van het seizoen is er zelfs een paartje, dat elkaar het hof maakt en bovendien spectaculaire duiken showt. En ben je niet bang om reptielen te ontmoeten, loop dan naar het uiterste puntje van de veranda, neem een paar slablaadjes mee, leg deze op een aanwezige platte steen en wacht af. Het wachten wordt ongetwijfeld beloond met de komst van prachtige leguanen! Uitdaging: durf je een slablaadje aan de leguaan te voeren!?
Afstand van Willemstad (Rif Fort): ca 12 km.

3. Karakter Beach

Resort. Toegang met toestemming.
Voor dit strand ga je naar Rif St. Marie, dat zich bevindt voorbij de zoutpannen van Jan Kok Baai en ook voorbij het verderop gelegen dorp St. Willibrordus. Je rijdt onderlangs de kenmerkende kerk van St. Willibrordus, die als een baken afsteekt in het landschap. Tijdens de zonsondergang kleurt de kerk magisch rood-oranje in pastelkleuren! In december 2023 zijn de 3 belangrijke toegangswegen Weg naar Willibrordus, Weg naar Daaibooi en Weg maar Coral Estate voorzien van een compleet nieuwe asfaltlaag en dat was heel hard nodig. 

Karakter Beach Curacao
© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Karakter Beach bevindt zich op het terrein van Coral Estate Luxury Resort. Bij de toegangspoort vertel je de bewaking, dat je voor Karakter Beach komt of wellicht alleen voor het restaurant Karakter of Het Koraal. Mogelijk moet je je ID tonen voor het verkrijgen van toestemming. Zodra je binnen bent, volg je de dalende weg naar het centrum. Aangekomen zie je zowel rechts als links parkeerplaatsen. Je loopt tussen de winkeltjes door richting het zwembad en restaurant Het Koraal.

Mooiste stranden Curacao
© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Daarna ga je via de trap naar beneden. Links op het strand bevindt zich de duikschool, recht voor je de pier, die zorgt voor een veilig en afgebakend zwem- en snorkelgebied en rechts loop je binnen bij restaurant Karakter. Links van de pier is een klein kiezelstrandje en rechts van de pier kun je via een trappetje afdalen in het water. Het meest kenmerkende van dit strandje is de bijna serene rust.
Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): ca 25 km.

4. Daaibooi

Openbaar.
Aan het einde van de Weg naar Daaibooi vind je een klein, gezellig strandje waar eilandbewoners met hun gezinnen naar toe trekken en op hun geheel eigen manier de stranddag invullen. Zo nemen de bezoekers vooral in het weekend en tijdens feestdagen hun eigen voedsel, keukengerei en als het van toepassing is ook de kinderen en zelfs hun huisdier mee. De voorzieningen zijn beperkt en blinken niet uit in schoonheid en netheid en dat geldt in zekere zin ook voor een groot aantal andere stranden, ongeacht of je moet betalen voor toegang of dat het strand vrij toegankelijk is. Moet je deze stranden dan mijden? Zeker niet en ervaar het zelf! Daaibooi Beach is een zandstrand en ligt in een beschutte baai en maakt zwemmen en snorkelen veilig.
Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): ca 24 km.

5. Playa Porto Marie

Entree - openingstijden 9u30-17u30.
Om dit strand te bereiken rij je om de kerk van St. Willibrordus heen en ga je rechtdoor waar je linksaf kunt naar Daaibooi Beach. Op de T-splitsing geeft een bord ook aan dat je rechtdoor moet rijden. Het slechte wegdek gaat na enkele honderden meters na het passeren van de toegangspoort over in een goed berijdbare weg . Het betreft hier een strand waar je een toegangsbewijs moet kopen: NAF 5. Het strand is compleet met een winkeltje, grote café-bar, ronde zithoek, duikschool, snorkelmogelijkheden, pier, platform in het water, strandbedden, parasols en uitkijktoren. Er is zelfs gelegenheid voor een Art Workshop: schilderijtjes maken van wrakhout! 

Curacao Porto Marie
© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Het strand strekt zich uit over een flinke afstand langs de waterlijn. Je zit op het strand relatief dicht bij het water en het geheel ademt sfeer. Watersport, vissen, jagen, geluidsinstallaties, rokende bbq’s en huisdieren zijn niet toegestaan; je vindt er ook geen (strand-)afval. Kortom, als je een piekfijn, rustig én veilig strand op Curaçao zoekt met alle voorzieningen, dan is Playa Porto Marie een mooie plek om te genieten in optima forma. En misschien ontmoet je op het strand de inmiddels vaste bewoners Willy & Woody!

Curaçao strand Porto Marie
© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Advies: rij de (huur-)auto voorzichtig over de hobbelige parkeerplaats! Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): 25 km.

6. Playa Cas Abao

Entree - openingstijden 8u00-18u00.
Een van mijn favorieten. Je betaalt van maandag t/m zaterdag NAF 10 (ruim € 5) en op zondag NAF 12,50 (ruim € 6) en daarvoor mag je dan ook wat verwachten. Het hobbelig zandpad met veel oneffenheden (in de regentijd heb je bijna een 4-wheel-drive nodig!) leidt naar de parkeerplaats. De huisregels schrijven voor dat je maar op 1 manier naar het strand mag lopen; er zijn meer mogelijkheden afhankelijk van je parkeerplaats.

Strand Cas Abao
© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Het strand van Cas Abao is breed en strekt zich uit over een flinke lengte. Het witte zand en het turquoise water doen het hobbelig pad gauw vergeten. Het beschutte strand is prachtig! De zanderige zeebodem loopt geleidelijk af en het is heerlijk om langs de vloedlijn te lopen. Snorkelen doe je aan de uiteinden van het strand bij de rotsen. O.l.v. van de duikschool bezoek je het verderop gelegen koraal. Heb je dit strand gezien en zelf ervaren, dan begrijp je waarom dit strand in de top-10 lijst van UNESCO werelderfgoed staat.
Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): 28,3 km.

7. Playa Hundu

Openbaar.
Zoek je een verlaten strand waar je de kans loopt alleen op het strand te zijn, dan zoek je vanaf het dorpje Soto de weg naar Playa Hundu. Onderweg passeer je een prachtig uitkijkpunt over Santa Martha Baai, Neem de moeite om te stoppen en te kijken: het is absoluut de moeite waard!

Verderop kom je over een dalende weg langs een rijtje huizen, waar ook nog een B&B in één van de huizen gevestigd is. Direct daarna zie je een verlaten plek langs de oceaan met een keerlus. Volg de weg parallel aan het water naar Playa Hundu. Deze plek is een prima plaats om te zwemmen, snorkelen en duiken. Het is de plaats waar je zeekomkommers, Franse keizersvissen (Pomacanthus Paru) en barracuda’s kunt spotten. Onder de bomen vind je de nodige schaduw. Op deze min of meer verlaten plek tref je uiteraard geen horeca!
Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): 34,4 km.

8. Playa Santa Cruz - Captain Goodlife

Openbaar.
Nog een bijzondere en stille plek is het strand van Captain Goodlife: Playa Santa Cruz! Rijdend over de Weg naar Westpunt neem je uiteindelijk de afslag links naar Kaminda Monica Kapel-Matheeuw. Na ca. 35 km gerekend vanaf Rif Fort zie je links de afslag naar Playa Santa Cruz. 

Santa Cruz Curacao
© Wil Weerd
Deel op Pinterest

In meerdere opzichten is dit een bijzonder en kleurrijk strand. Ten eerste is het er niet druk, ten tweede kun je rechts in de verste hoek van het strand vissers treffen, die een tonijn of andere grote vissen aan wal brengen, en ten derde zie je links het restaurant en toko van Captain Goodlife.

Captain Goodlife, een oud marinier, verzorgt boottrips, maar ook snorkel- en duiktochten naar o.a. koraal en de Blue Cave. Bovendien is er van alles te huur; wel cash geld meenemen. De accommodatie beschikt niet over internet-faciliteiten. Dus ook geen Wifi! 

Bij de ingang zie je onmiddellijk de kleurrijke attributen, plafond- en wandschilderingen en Captain Goodlife himself! Je hoort van hem, zoals je wilt, de bijzondere verhalen en anekdotes én welke beroemde gasten er op bezoek zijn geweest. Hij en zijn vrouw verzorgen bovendien vanuit de open keuken complete maaltijden met o.a. verse vis. Kortom, wil je buiten de gebaande paden van de grote hotelketens treden en het authentieke en gezellige Curaçao ervaren, ga dan naar Playa Santa Cruz!
Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): 35.5 km.

9. Kleine Knip

Openbaar.
Het woord klein in de naam van het strand zegt het al: neem zelf mee wat je nodig hebt voor een dagje strandplezier. De lokale eilandbewoners komen in het weekend met hele gezinnen naar het strand om te drinken en eten te bereiden m.b.v. bbq’s. Het levert gemoedelijke gezinsbeelden op.

Het strand is voorzien van palapa’s (parasols met gedroogde palmbladeren) en is zanderig dan wel kiezelig van aard. De zeebodem loopt ook hier geleidelijk af en is het strand dus ook min of meer veilig voor kinderen; toezicht blijft natuurlijk altijd geboden! Snorkelen doe je opnieuw in de buurt van rotsen. Zoek voor de juiste afslag naar het bord "Playa Kenepa chiki“.
Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): ca 40 km.

10. Grote Knip

Openbaar.
De stranden op Curaçao zijn niet overal even gemakkelijk te bereiken. Grote Knip biedt dat comfort juist wel in aanrijden, parkeren én bereiken van het strand. Het beschutte strand is ruim, voorzien van parasols en je ziet meteen de oceaan in verschillende blauwtinten. Prachtig dus! De bodem is van mooi wit zand en ook op dit strand loopt de bodem geleidelijk af.

Grote Knip Curaçao
© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Snorkelen doe je vooral, en trouwens vrijwel overal, daar waar rotsen zijn: vissen vinden schuilplaatsen in de buurt van rotsen. De lokale bevolking komt graag naar dit goed bereikbare strand waar je schaduw vindt onder de aanwezige bomen. In het weekend is het op dit strand gezellig druk met families rondom rokende BBQ's. De eenvoudige snackbar is niet altijd open; m.a.w. neem mee wat je nodig hebt. Bij de stenen trap voor toegang naar het strand is, staat een food car waar je "Fresh Fruit Smoothies“ kunt bestellen. Hou wel rekening met contant betalen!

© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): ca 41 km.

11. Playa Grandi - Playa Piscado

Openbaar.
Zwemmen met schildpadden, wie wil dat nou niet! Vraag een toekomstig bezoeker naar een strand met een bijzondere activiteit dan kom je al snel uit op Westpunt. Daar heb je een strandje waar de groene schildpadden, ook wel soepschildpadden(!) genoemd, zwemmen. Eenmaal aanwezig begrijp je ook waarom deze zeeschildpadden er continu verblijven. Lokale vissers brengen vis aan wal en met name het slachtafval van bijvoorbeeld een grote tonijn gaat via de aanlegsteiger naar de schildpadden.

Schildpadden strand Curacao
© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Playa Grandi is de plaats waar je gegarandeerd schildpadden spot en die bovendien gewend zijn om zwemmers en snorkelaars om zich heen hebben. Neem als zwemmer een zwembrilletje mee voor het zicht op de schildpadden onder water. Wat het strand betreft: geen zand, wel kiezels. Waterschoentjes maken het gemakkelijker om het water in te lopen. Neem in elk geval een snorkelset mee, want links van de aanlegsteiger (gerekend vanaf het strand) bevinden zich rotsen in ondiep water waar je net niet kunt staan, maar waar je wel uitstekend kan snorkelen!

Playa Grandi Curaçao
© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): 41 km.

12. Playa Kalki

Openbaar.
Dit betreft een smal zandstrand onderlangs de rotskust. Snorkelaars en duikers weten dit strandje te vinden, waar het overigens nooit druk is. De beperkte parkeerruimte is daar ook debet aan. En bovenal: de afstand vanaf Willemstad (Rif Fort) is ca. 48 km en ongeveer 1 uur rijden. Wel is er gelegenheid om er iets te drinken en te eten. Op het strand is een beperkt aantal palapa’s (in dit geval grote parasols met gedroogde palmbladeren).
Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): ca. 43 km.

13. Mambo Beach

Openbaar.
Het strand veilig maken voor zwemmers is niet overal nodig. Ligt het strand in de beschutting van een baai, dan volstaan boeien om een veilige zone te duiden. Bij Karakter Beach zorgt een strekdam voor de veilige zone. Maar bij Mambo Beach is zelfs een kunstmatige lagune gecreëerd. Hou er rekening mee, dat je in de lagune niet overal kan staan. Ook hier geldt zoals overal op de stranden van Curaçao: "ouders, hou je kinderen in de gaten!“

Mambo Beach is vrijwel van alle gemakken voorzien. Stel je de vraag "Is dit er?“ of "Is dat er?“: het antwoord luidt vrijwel altijd "Ja!“. Mambo Beach noemt zichzelf het populairste (zand-)strand van Curaçao! In het Lions Dive Beach Resort vind je gelegenheid voor verblijf.

Oostelijker op het strand vind je bij een schip-op-het-droge de ingang naar het Curacao Sea Aquarium. Het Sea Aquarium verschaft de mogelijkheid te zwemmen en snorkelen met dolfijnen en pijlstaartroggen. Tijdens het snorkelen met de roggen verblijf je in hetzelfde basin met zuster- en limoenhaaien slechts gescheiden door een kunststof glaswand of netten. Heel bijzonder, maar vraag is wel of je wilt zwemmen met roggen en dolfijnen.
Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): ca. 7 km.

14. Jan Thiel Baai

Openbaar.
Jan Thiel is de grootste toeristische hotspot van Curacao! (Commerciele) tv-zenders weten deze oostelijke (uit-)hoek van het Antilliaanse eiland heel goed te vinden. Life After Football en Papagayo Beach Hotel & Resort zijn betrokken bij de organisatie van een groot evenement met veel aandacht: footvolley-toernooi voor Nederlandse oud-voetbalprofs. Veel aandacht en bekijks gegarandeerd!

Jan Thiel Baai is slechts een inhammetje in vergelijking met de Caracas Baai. Centraal op dit verharde strand ligt restaurant Koko’s, meer oostelijk Dive Center Scuba Do Curaçao met als buurman Tinto Bar Y Cocina. In de oosthoek ligt een mooi etablissement: Zanzibar Bar & Restaurant met een aanlegsteiger voor o.a. Powerboat Caribbean.

Aan de zuidkant van de aanlegsteiger en het terras zie je eigenlijk het strandje met de naam van dit gebied: Jan Thiel Beach. Een aanrader in dit gebied met de overgang naar het luxe Papagayo Beach Hotel & Resort (ook met een kunstmatige lagune) is een lunch of diner bij Zest Restaurant & Beach Café met een keuze uit heerlijke gerechten.
Afstand van Willemstad (Rif Fort): ca. 12,5 km. De drukte op de Caracasbaaiweg bepaalt de reisduur!

15. Playa Caracasbaai

Openbaar.
Vrijwel aan het eind van de lange, altijd drukke Caracasbaaiweg ligt een smal strand parallel aan de weg. De weg is op dit punt niet erg druk meer; verderop bezoeken mensen o.a. Fort Beekenburg, het Quarantainegebouw (bezienswaardigheid) en de duik- en snorkellocatie bij een gezonken sleepboot (tugboat). Het strand van Playa Caracasbaai is zeker niet één van de mooiste stranden van Curacao, maar desalniettemin geniet deze plek de voorkeur van de lokale bevolking. En op het strand is Brisa Do Mar een uitmuntende gelegenheid voor ontbijt, lunch en diner met veel lokale gerechten: een aanrader! Dit strandrestaurant staat ook bekend onder de naam Pop’s Place.
Afstand vanaf Willem-stad (Rif Fort): ca. 12 km.

16. Tugboat

Zoek je een bijzondere snorkel- en/of duikplek op slechts een tiental meters van de kust, ga dan op zoek naar de Tugboat. Ter plekke is een klein kiezelstrandje met een eenvoudig, folkloristisch restaurantje en in het water op geringe diepte dus de gestrande en gezonken sleepboot. Mocht je een soortenlijst willen afvinken. dan moet je over een fotografisch geheugen beschikken of een onderwatercamera! Kortom, een bijzondere plek, niet druk en vooral de moeite waard!
Afstand vanaf Willemstad (Rif Fort): ruim 14 km.

De beste stranden van Curaçao op een rij

Hieronder nog een overzichtje van alle bovengenoemde stranden. 

Stranden noordwestelijk van Willemstad naar Westpunt

1. Pirate Bay Curaçao Beach Club and Restauarant - Playa Pescadera
2. Kokomo Beach
3. Karakter Beach - Coral Estate Luxury Resort
4. Daaibooi Beach
5. Playa Porto Marie
6. Playa Cas Abao
7. Playa Hundu
8. Playa Santa Cruz
9. Playa Lagun
10. Kleine Knip
11. Grote Knip
12. Playa Forti
13. Playa Pikado / Playa Grandi
14. Playa Kalki

Stranden zuidoostelijk van Willemstad naar Southernmost Point of Curacao

1. Mambo Beach
2. Jan Thiel Beach
3. Playa Caracasbaai
4. Tugboat Beach

Vervoer

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!