Ga naar content

Sabah - Borneo

Natuurreis Maleisie - Sabah beslaat het noordelijk deel van Maleisisch Borneo. Met de Unesco World Heritage Site Kinabalu binnen haar grenzen is Sabah mogelijk de bekendste bestemming voor natuurreizen naar dit grote eiland.

Natuur Sabah

De eindeloze oerwouden herbergen vele natuurschatten. Zo hebben wetenschappers onlangs bijvoorbeeld de hoogste boom ter wereld ontdekt in Sabah. Deze Shorea faguetiana is maar liefst 100,80 meter hoog. Lees alles over de natuur op Sabah en op Borneo en bereid je met onze reistips voor op een avontuurlijke reis naar dit deel van Maleisië.

Mooiste plekjes op Sabah

Sabah staat bekend om haar prachtige natuur. Er zijn tal van reisgidsen met een complete omschrijving van alle gebieden op Sabah, een compleet overzicht vind je bij reisboekhandel De Zwerver. Maar wat zijn de mooiste plekjes om te zien tijdens een rondreis op Sabah?

1. Mount Kinabalu

Hoogtepunt voor natuurliefhebbers tijdens een reis naar Sabah en Borneo is de beklimming van Mount Kinabalu. Met 4095 meter is Mount Kinabalu de hoogste top tussen de Himalaya en de bergen van Nieuw Guinea. Planten en dieren uit een koelere klimaatperiode konden hier overleven. Zeer bijzonder is dat de flora op Mount Kinabalu zowel relaties heeft met China en het Aziatische vasteland als met Australië. En dat terwijl de grote scheidingslijn (de Wallace lijn) tussen deze gebieden honderden kilometers verder naar het oosten ligt.

Vanuit de stad Kota Kinabulu komt de bezoeker op ruim 1500 meter hoogte bij de hoofdingang van het gebied. Hier beginnen de uitgestrekte bergbossen met meer dan vijftig soorten eiken en twaalf soorten kastanjes. Meer dan 700 soorten orchideeën komen voor in het Mount Kinabalu gebied en ook de bizarre, grote rafflesia bloem kan er gevonden worden. Borneo bospatrijzen scharrelen over de bosbodem, Celebes spookdieren zoeken het hogerop.

Mount Kinabalu National Park biedt een ruime keus aan paden en mogelijkheden om zelfs de top te bereiken. De wandelschoenen niet vergeten dus! Een speciale uitrusting om te wandelen op Mount Kinabalu is niet nodig, maar een gids is verplicht. Tal van organisaties bieden een beklimming van de Kinabalu aan als bouwsteen of excursie tijdens een rondreis.

2. Danum en vogels op Sabah

Bij vogelaars is de Danum Vallei, 70 kilometer van Lahad Datu, de vierde stad van Sabah, populair geworden voor een reis naar Sabah. Ondanks intensieve bosbouw is hier een uniek stuk laagland regenwoud bewaard gebleven. Grootste attractie is de bizarre Borneoborstelkop. Met zijn zwarte lijf en rode hals en kop is het een kleurrijke bewoner van boomkruinen. Onlangs heeft men ontdekt dat deze vogel verwant is met Australische Orgelvogels. 

Natuur Sabah
Deel op Pinterest

3. Mariene Parken en duiken Turtle Islands

Sabah is tevens een populaire bestemming om te snorkelen en te duiken. Het zet zich met vijf grote mariene parken op bijzondere wijze in voor het behoud van haar prachtige kust. Turtle Islands Park, 40 kilometer ten noorden van Sandakan, richt zich met name op het behoud van de broedplaatsen voor karet- en soepschildpadden. Van juli t/m september komen de schildpadden hier aan land om hun eieren te leggen. Koraalriffen zijn er nog volledig intact.

Bekende locaties zijn Pulau Tiga, Pulau Sipadan en het Tun Sakaran Marine Park. Met snorkelen en scuba duiken kan iedereen komen genieten van de kleurrijke onderwaterwereld van het rif, mits men de natuur respecteert uiteraard. Het eiland Langkayan ten noorden van Turtle Island, is ook een bezoek waard van juni t/m sept vanwege de vele schildpadden. Veel van de eilanden zijn ook boven water interessant. Diverse duivensoorten, fregatvogels maar ook baardvarkens komen er voor.

Excursie tip: Padaskloof trein
De spoorlijn langs de prachtige Padaskloof verbindt de steden Papar, Beaufort en Tenom en biedt een schitterend uitzicht. Het is de enige treinverbinding in Maleisisch Borneo.

Raften op Borneo
Op een avontuurlijke manier genieten van de natuur van Sabah. Ook in de Padaskloof: wildwatervaren of raften bij Tenom (ervaren rafters) of de Sungai Mulau in het Kiulu-gebied (beginners). Het gebied is tevens een van de mooiste delen van Sabah.

Reis naar Sabah Borneo - Beste reistijd

Hoe reizen naar Sabah? Er is een ruime keus aan georganiseerde natuurreizen naar Sabah. Individueel rondreizen is er eenvoudig. Reken wel op drie weken om de mooiste gebieden te zien én Mount Kinabulu te beklimmen. De regentijd valt tussen mei en november maar ook dan is reizen in Sabah mogelijk. De overige maanden van het jaar vormen echter een betere reisperiode.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!