Ga naar content

Sabah

Natuurreis Maleisie - Sabah beslaat het noordelijke deel van Maleisisch Borneo. Met de UNESCO World Heritage Site Kinabalu, weelderige regenwouden, paradijselijke stranden en eilanden binnen haar grenzen is Sabah mogelijk de bekendste bestemming voor reizen naar dit grote eiland. 

Feel Sabah, North Borneo

Het gebied wordt ook wel "Land below the wind" genoemd, omdat het onder de aanvoerroute van tyfoons ligt, waar o.a. de Filipijnen in liggen. Het klimaat is dus - op wat regenbuien na - erg aangenaam.

Natuur Sabah

De eindeloze oerwouden van Sabah herbergen vele natuurschatten. De grote rijkdom aan dieren en planten staat voorop. Zo hebben wetenschappers onlangs bijvoorbeeld ook de hoogste boom ter wereld ontdekt in deze regio. De Shorea faguetiana is maar liefst 100,80 meter hoog.  

Proboscis aap
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Cindy had de mogelijkheid om enkele van de mooiste plekken te verkennen. Hieronder vertelt ze alles over de natuur op Sabah en delen we reistips voor een avontuurlijke reis naar dit deel van Maleisië.

Mooiste plekjes op Sabah

Sabah staat bekend om haar prachtige natuur. Er zijn tal van reisgidsen met een complete omschrijving van alle gebieden, voor een compleet overzicht verwijs ik graag naar reisboekhandel De Zwerver. Wat de allermooiste plekjes zijn om te zien tijdens een rondreis op Sabah? Hieronder mijn tips!

1. Mount Kinabalu

Hoogtepunt voor avonturiers is de beklimming van Mount Kinabalu. Met 4.095 meter is dit een hoge en opvallende top tussen de Himalaya en de bergen van Nieuw Guinea.  De berg ligt in de Crocker Range.

Deel op Pinterest

Mount Kinabalu National Park biedt een ruime keus aan paden en mogelijkheden om de top te bereiken.  Een speciale uitrusting om te wandelen is niet nodig, goede wandelschoenen en gear volstaan, maar een gids is verplicht. Tal van organisaties bieden een beklimming van de Kinabalu aan als bouwsteen of excursie tijdens een rondreis. Lekker handig, omdat je dan zelf niets meer hoeft te regelen.

Bijzondere groepsrondreizen

De natuurrijke omgeving van Kota Kinabalu leent zich goed om te wandelen en te fietsen. Bij lokale ecologische toeristenbureaus kan je fietsen huren of een wandelgids inhuren om het Kiulu gebied te verkennen. 

Dorpjes op het platteland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Maak een trekking over het platteland en laat je begroeten door de hartelijk glimlachende bevolking. De dorpjes die je doorkruist zijn veelal zelfvoorzienend. Misschien mag je wel een kijkje nemen in hun dagelijkse bezigheden. Wij maakten een korte wandeling naar Kiulu Farmstay en namen deel aan een traditionele kookcursus. Erg leuk!

Ook tijdens een fietstocht kom je langs de vele kleine dorpen en frisgroene rijstvelden. Wij fietsten een rondje vanaf het dorpje Jalan Serusup in Tuaran. En ben je dan nog niet moe, dan kan je dat eventueel nog verlengen met een riviercruise. 

Fietstocht Sabah
© Bianca Kramer
Deel op Pinterest

Vogelspotters kunnen terecht bij Likas Bay en Likas Swamp, op 10 minuten ten noorden van Kota Kinabalu. 

2. Danum Valley

Bij vogelaars is de Danum Vallei populair geworden voor een reis naar Sabah. Dit unieke natuurreservaat ligt op 70 kilometer van Lahad Datu, de vierde stad van Sabah. Ondanks intensieve bosbouw is hier een uniek stuk laagland regenwoud bewaard gebleven. 

Unieke weelderige wouden zijn de thuishaven van tal van wilde dieren en bijzondere vogels. Grootste attractie is de bizarre Borneoborstelkop. Met zijn zwarte lijf en rode hals en kop is het een kleurrijke bewoner van boomkruinen. Onlangs heeft men ontdekt dat deze vogel verwant is met Australische Orgelvogels. 

Natuur Sabah
Deel op Pinterest

3. Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Bijna geen reis naar Sabah vindt plaats zonder een bezoek aan het opvangcentrum voor orang-oetans. Sepilok ligt op ca. 25 kilometer van Sandakan, aan de oostkant. In het centrum vangt men sinds 1964 orang-oetan wezen op, met de bedoeling om ze terug in de natuur uit te zetten zodra ze hier voldoende voor zijn aangesterkt. 

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre
Deel op Pinterest

Het centrum is omgeven door een dicht, maagdelijk regenwoud, waar tussen de 60 en 80 orang-oetans in het wild leven. Het Rehabilitation Centre is elke dag open van 09u00 - 12u30 en van 14u00 tot 16u30. De voedertijden zijn om 10u00 en 15u00.

4. Mariene Parken 

Sabah is tevens een populaire bestemming om te snorkelen en te duiken. Het zet zich met vijf grote mariene parken op bijzondere wijze in voor het behoud van haar prachtige kust. Je kunt diverse projecten bezoeken, ter bescherming van doopvontschelpen, zeeschildpadden en initiatieven om het koraal te herstellen. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bekende locaties zijn Gaya Island, Pulau Tiga, Pulau Sipadan en het Tun Sakaran Marine Park. Met snorkelen en scubaduiken kan iedereen komen genieten van de kleurrijke onderwaterwereld van het rif, mits men de natuur respecteert uiteraard. Lees meer over de eilanden in Maleisië.

5. Trein in Padaskloof 

De spoorlijn langs de prachtige Padaskloof verbindt de steden Papar, Beaufort en Tenom en biedt een schitterend uitzicht. Het is de enige treinverbinding in Maleisisch Borneo. Wil je op avontuurlijke manier genieten van de natuur in een van de mooiste delen van Sabah? In de Padaskloof - bij Tenom - kan je ook wildwatervaren of raften. Is wel een beetje voor ervaren rafters. Heb je minder ervaring, dan kan je ook terecht op de Sungai Mulau in het Kiulu-gebied. 

Reis naar Sabah Borneo - Beste reistijd

Hoe reizen naar Sabah? Er is een ruime keus aan georganiseerde natuurreizen naar Sabah. Individueel rondreizen is er eenvoudig. Reken wel op drie weken om de mooiste gebieden te zien én Mount Kinabulu te beklimmen. De regentijd valt tussen mei en november maar ook dan is reizen in Sabah mogelijk. De overige maanden van het jaar vormen echter een betere reisperiode.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!