Ga naar content

Sarawak - Maleisië

Natuurreis Maleisië - Sarawak, Sabah, Brunei en Kalimantan zijn allen delen van het grote eiland Borneo, de perfecte bestemming voor een natuurreis in Azië. Gebied van Dayaks en long boats, van orang-oetans en neushoornvogels. Sarawak beslaat ruim 1/5 van Borneo. Het is een deelstaat van Maleisië, maar is veel minder ontsloten dan het eveneens tot Maleisië behorende Sabah. Hier is de toerist nog ontdekkingsreiziger.

Mooiste gebieden in Sarawak

De natuur van Sarawak is betoverend mooi. Wat zijn dan de mooiste plekjes om te zien tijdens een rondreis in Sarawak? Een bezoek aan de twee mooiste nationale parken van het gebied mag niet ontbreken: Bako en Mulu. Bako National Park kenmerkt zich door mooie stranden, mangroven en kalkkliffen. Het Mulu National Park staat bekend om de mooie grotten.

Tijdens een excursie kan je er met een boot door de jungle varen en overnachten in een longhouse. Maak ook een trekking over de Headhunters Trail. Daarnaast moet je een bezoek brengen aan een orang-oetan centrum. We vertellen je iets meer over de mooiste natuurgebieden van Sarawak:

1. Bako National Park

Een reis door Sarawak - Maleisie begint bijna altijd in de hoofdstad Kuching. Hiervandaan is het slechts 37 kilometer naar Kampung Bako, waar de boot vertrekt naar het hoofdkwartier van het oudste natuurreservaat van het land: Bako National Park. Gelegen op een zandstenen schiereiland in de Zuid-Chinese Zee bestaat het uit een compleet ecosysteem van zee tot tropisch regenwoud. Het is één van de weinige reservaten op Borneo waar zoogdieren gemakkelijk te zien zijn.

Bako National Park
Deel op Pinterest

Diverse wandelroutes voeren door de jungle van het Bako Park. Baardzwijnen zwerven door het kamp en Sunda Vliegende Lemuren (halfaapjes) slapen overdag in de bomen rond het administratiegebouw. Vroeg in de ochtend foerageren langneusapen en zilverlangoerapen in de bomen langs de voetpaden. Na het ontbijt is het zeker aan te raden om de korte Tintang route te volgen naar het plateau. Hier zijn nog overal vleesetende bekerplanten te vinden. De varens in Bako zijn vaak groter dan mensen. In de jungle woont de Iban bevolking. Zij vertellen je graag over de planten en dieren in het park, de jacht en de rijstvelden. Lees meer over de neusapen in Bako National Park.

Excursie neusapen in Bako - Riksja Maleisië
Groepsreis Bako park - Sawadee

2. Gunung Mulu National Park

Vanuit Kuching kan je vliegend doorreizen naar Miri voor een bezoek aan het bekendste nationale park van het Maleisische Sarawak: Gunung Mulu National Park. Hier vind je gigantische druipsteen-en kalksteengrotten en de vreemd gevormde pinnacles (scherpe rotsen zoals die ook voorkomen op Madagaskar). De bekendste grot is de Deer Cave, slaapplaats van duizenden vleermuizen die elke dag massaal uitvliegen. Voor ons interessant en voor de vleermuishavik een gemakkelijke prooi.

Mooiste plekken Sarawak
Deel op Pinterest

Minder gemakkelijk bereikbaar zijn de bergbossen en de 45 meter hoge Pinnacles op de hellingen van de Gunung Api (1.750 meter hoog). Alle acht soorten neushoornvogels van Borneo komen hier voor. Logeren kan in echte ecolodges of junglehutten. Kortom, een bezoek aan het Mulu National Park is zeker de moeite waard tijdens een rondreis in Sarawak. Verleng een reis naar Mulu Nationaal Park met een verblijf op Pulau Tiga, een tropisch bounty eiland. Lees meer over de vleermuizen in Mulu national park.

Reistips Mulu Nationaal Park
Groepsreis Sarawak - Sawadee
Excursie vleermuizen van Mulu als bouwsteen - Riksja Maleisië

3. Orang-oetans in Sarawak

Borneo is samen met Sumatra hét leefgebied van één van de meest bijzondere mensapen: de man van het bos of Orang-Oetan. Tijdens een reis naar Sarawak in Maleisië is het dan ook het moment bij uitstek om deze mensaap te zien. Op nog geen dertig minuten rijden van Kuching ligt het Semenggoh Nature Reserve waar een opvangcentrum verweesde aapjes een nieuwe kans wil geven.

Deel op Pinterest

Voor de lokale vogelclub is dit ook de beste locatie voor vogelsoorten van het laagland regenwoud. Van grond bewonende en groen zwarte gekleurde kappitta’s tot de zeldzame en kleine Borneo Woltimalia’s zijn hier te vinden. Lees meer over andere plekken met orang-oetans in Maleisië

4. Dolfijnen

Totaal anders is het Kuching Wetland National Park. Vanaf Santubong of Damai gaan bootjes naar het gebied. De zoetwater irrawaddy dolfijn wordt hier nog veel gezien, maar de meeste toeristen komen hier voor de tot 20 kilo zware neusapen en Javaanse maraboes. Vanaf Kuching is het 35 km naar Mount Santubong, een prachtig gebied en populair trekpleister voor reizigers.

5. Niah Caves

De Niah Caves bevinden zich in het Miri gebied in Sarawak en zijn deel van het Niah National Park. De belangrijkste grot is de Niah Great Cave, in Gunung Subis met verscheidene zeer grote kamers.

6. Bezoek aan de Iban stam

Als je bovenstaande reizen hebt bekeken zal je merken dat er vaak een bezoek aan de Ibanstam op het programma staat. Deze stam wordt ook wel de koppensnellersstam genoemd. Geen paniek, het zijn super vriendelijke en gastvrije mensen, die je graag de natuur laten zien.

Tips rondreis Sarawak

Het is onmogelijk om in één pagina alle groene parels te beschrijven die je zal zien tijdens een rondreis in Sarawak. Om je reis verder te plannen is het aanbevolen om een goede reisgids te hebben. Je kan alles zelf gaan regelen, maar overweeg ook het gemak van een volledig georganiseerde rondreis. Diverse Azië specialisten hebben mooie rondreizen in Sarawak uitgestippeld die nog verder naar je eigen wensen kunnen aangepast worden. En hou je van een leuk gezelschap, dan behoort een Sarawak groepsreis uiteraard ook tot de mogelijkheden. Bekijk onze reistips ter inspiratie of boek vandaag nog je reis.

Beste reistijd Sarawak

Wat is de beste periode om naar Sarawak te reizen? De beste reistijd is juni t/m augustus. Het natste seizoen is van november t/m februari in het oosten en van september t/m december in het westen. Een regenbui is hevig, maar duurt vaak niet langer dan 2 uurtjes.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!