Ga naar content

Neusapen in Bako National Park

Mooiste plekken Sarawak - Het Bako National Park in Sarawak is misschien wel de beste introductie tot het regenwoud en de kust van Borneo. Langs weelderige jungle, verlaten stranden, watervallen en een panoramische rotsachtige kustlijn loopt een zeer uitgebreid netwerk aan hiking trails waardoor je eenvoudig kan genieten van het overvloedige wildlife dat het park rijk is.

Hoewel Bako National Park niet direct een sterrenattractie kent, zijn er maar weinig plekken ter wereld waar je op zo’n klein oppervlak zoveel natuurschoon vindt. De meest populaire bewoner van het park is de neusaap: een unieke soort aap die alleen op Borneo voorkomt.

Bako Nationaal Park

Het zeer toegankelijke Bako National Park in Maleisië is gelegen in het puntje van het schiereiland Muara Tabas en ligt op slechts 37 kilometer van Kuching. Het park werd in 1957 voor publiek geopend en is met een oppervlakte van 2727 hectare een van de kleinste, maar populairste natuurparken van Sarawak. Het park biedt zowel korte als lange trektochten en is daarmee geschikt voor zowel de rustige als veeleisende natuurliefhebber.

Wat te zien in Bako?

Wat zijn de hoogtepunten en bezienswaardigheden in Bako Nationaal Park in Maleisië? Je bereikt het park via het op palen gebouwde dorp Bako en van daaruit ga je per boot verder. De boottrip duurt ongeveer een half uur. Naturescanner geeft je een overzicht van wat te doen en wat te zien in Bako.

1. Neusapen in Maleisië

Waar leven er neusapen in Maleisië? Het Bako National Park is de thuishaven van ongeveer 275 proboscis apen. Deze apensoort, beter bekend als de neusaap, is een diersoort die je alleen op Borneo tegenkomt. Het mannetje ziet er vreemd uit: hij heeft een lange hangende neus, een grote hangbuik en kan tot wel 20 kilo zwaar worden. De vrouwtjesneusaap heeft met haar spitse neus een wat minder imposant voorkomen.

Zowel de mannetjes als vrouwtjes apen hebben een roodbruine vacht, grijze ledematen en een witte staart. Ze leven voornamelijk in de bomen en trekken in kleine groepen door de jungle en mangroven. Neusapen voeden zich met bladeren, kleine takjes, zure fruitsoorten en zaden. 

Neusapen in Maleisië
Deel op Pinterest

Neusapen zien

Voor een ontmoeting met een groep neusapen heb je misschien wat geduld nodig, maar het kan het hoogtepunt van je reis naar Bako National Park worden. De beste tijd om de neusapen te spotten is in de vroege ochtend of vlak voor zonsondergang, als de dieren het meest actief zijn.

Ook op andere plekken in Maleisisch Borneo kan je neusapen zien. Ik zag ze bijvoorbeeld ook in het Klias Wetland, een mangrovebos op de Klias Peninsula, een schiereiland in het westen van Sabah.

De beste trails in het Bako park om neusapen te zien zijn Telok Delima en Telok Paku. Ook bij de mangroven bij Telok Assam zijn de dieren vaker gezien.

Om een goede kans te maken om neusapen op je trip tegen te komen is het slim om in een kleine groep het park in te gaan. Rustig lopen en proberen om zo min mogelijk geluid te maken is daarbij belangrijk. Let tijdens het lopen goed op geluiden vanuit de jungle. De kans is namelijk groot dat je eerst het geritsel van bladeren en een grommend geluid hoort, voordat je de neusapen daadwerkelijk ziet.

2. Dieren in Bako

Naast de neusapen in Bako National Park vind je in het park ook langstaart makaken, de mustlangoer, verzilverde bladapen, eekhoorns, baardzwijnen, slangen, muisherten en meer dan 150 verschillende soorten vogels. 

Dieren in Bako
Deel op Pinterest

3. Mooie rotsen in zee

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Bako Nationaal Park zijn de bizarre rotsformaties voor de kust. Door het water en wind uitgesleten creaties lijken hier te poseren voor de camera.

4. Mangroven

Vanaf Kuching zal je al merken dat er in dit gebied veel mangroven groeien. Ook dit leefgebied heeft zijn eigen dieren, waaronder krabbetjes.

Bijzonder overnachten in Bako Nationaal Park

Een bezoek aan dit unieke natuurreservaat zal je nooit vergeten. Maak de reis nog meer onvergetelijk door in een bijzondere lodge te overnachten. Onze tip:

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!