Ga naar content

Vleermuizen in Mulu

Mooiste plekken in Maleisië - Mulu National Park is een van de meest indrukwekkende nationale parken van Maleisie en misschien wel van heel Zuidoost-Azië. Het park staat vooral bekend om haar ongerepte jungle, de immense kalkstenen rotspunten (Pinnacles) en de niet te missen dagelijkse exodus van miljoenen vleermuizen uit de Deer Cave. Niet verrassend dus dat Unesco het park in 2005 een plekje heeft gegeven op de werelderfgoedlijst.

Hoogtepunten Mulu Nationaal Park

Gunung Mulu National Park ligt in Sarawak en heeft een totale oppervlakte van 529 vierkante kilometer. Tijdens een reis in Maleisië is een meerdaags bezoek aan het park een aanrader. Er zijn tal van leuke excursies te maken. Een overzicht van de bezienswaardigheden in Mulu:

1. Gunung Mulu vulkaan

Het park wordt gekenmerkt door twee belangrijke bergtoppen: de Gunung Mulu, een vulkaan met een hoogte van 2.376 meter, en de Gunung Api, die tot 1.710 meter hoogte reikt. Tussen deze twee bergen ligt een ruig karstgebergte met diepe kloven, kristalheldere rivieren en zeer divers dierenwereld.

2. Kalksteengrotten in Mulu

Het park heeft een van de langste grottenstelsels op aarde, waaronder ook de grootste kamer ter wereld. Lang's Cave is ook een bezoek waard: het is de kleinste grot in het Mulu park, maar heeft prachtige stalagmieten en stalactieten. Ook kan je hier op het lage gewelf makkelijk vleermuizen van dichtbij zien.

3. Vleermuizen uit de Deer Cave

Een van de hoogtepunten van het bezoek aan het Mulu National Park is de uittocht van vleermuizen uit de Deer Cave. Men zegt dat de naam van de grot is ontstaan door het feit dat herten de plek als schuilplaats gebruiken en aan de wanden van de grot likken, omdat daar veel zout in zit. Maar liefst 3 miljoen vleermuizen verlaten elke dag bij zonsondergang de grot om op zoek te gaan naar voedsel. Voor dit spektakel is een speciaal uitkijkpunt gebouwd. 

In golvende bewegingen verlaten de grote groepen vleermuizen de grot en net op het moment dat je denkt dat de laatste zwerm gevlogen is, volgt er nog een. De uittocht duurt iedere avond ongeveer een half uur. Via camera’s kan je vanaf het uitkijkpunt de vleermuizen al zien bewegen in de grot. De rangers van het park kunnen middels deze camera’s ook de broedplaatsen van de jongen laten zien.

Hoe kan ik de vleermuizen in Maleisië zien?

Bij de meeste reizen vlieg je met een klein vliegtuigje naar Mulu. Om de immense Mulu vleermuizen uittocht mee te maken kan je kiezen voor een individuele trip. Je loopt dan het drie kilometer lange knuppelpad vanaf de ingang van het park totdat je de Deer Cave bereikt. Dit is ongeveer een half uur lopen. Een andere mogelijkheid is om de uittocht te combineren met een van de georganiseerde hikes door het park. 

Let erop dat de uittocht van de vleermuizen tijdens het regenseizoen niet elke avond gegarandeerd kan worden. De dieren kunnen een aantal dagen zonder eten, dus zorg ervoor dat je minimaal twee middagen in het park bent als je Mulu National Park tijdens het natte seizoen bezoekt. Let er ook op dat de georganiseerde tours langs de grotten en de langere hikes vaak lang van tevoren al zijn volgeboekt.

4. Pinnacles van Mulu

Het kent twee populaire hikes, waarvan een trektocht naar de Pinnacles voert en de andere, genaamd de „Headhunters Trail”, een oud oorlogspad volgt in de richting van de stad Limbang. Beiden kan je boeken als verlenging op een excursie naar Mulu Nationaal Park. De trekking naar de Pinnacles is een uitdagende wandeltocht, dus een goede conditie is hiervoor een vereiste. 

Pinnacles van Mulu
Deel op Pinterest

De tocht voert naar een viewpoint op 1.750 meter hoogte. Langs de rivier de Litut leidt het pad dwars door de jungle van Maleisië naar een lodge, waar je slaapt tussen de geluiden van het oerwoud. De volgende dag wordt de trektocht vervolgd naar de puntige en vlijmscherpe rotsformaties van Mulu. Deze pinnacles werden gevormd door duizenden jaren van erosie. 

5. Bekerplanten

Tijdens een jungletocht in Mulu zal je genieten van de vele mooie planten en bloemen. Het park staat bekend om haar prachtige vleesetende planten, de "pitcher plants" of bekerplanten. Daarnaast bloeien er vele mooie orchideeën in het oerwoud.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!