Ga naar content

Orang-oetans in Maleisië

Maleisië kent een opmerkelijk groot aantal unieke en inheemse diersoorten. Van neushoornvogels, tijgers en olifanten op het westelijke schiereiland tot neusapen, nevelpanters, dwergolifanten en orang-oetans in het oosten op Sabah en Sarawak. Als wildlife liefhebber ben je in Maleisië dan ook aan het goede adres om deze dieren van dichtbij te bewonderen.

Naast vele zeldzame diersoorten, waaronder tijgers, de gaur en neushoorns, leeft ook een van de meest fascinerende apen op aarde, de orang-oetan, in Maleisië. Als een van de slimste primatensoorten op aarde is deze aap jammer genoeg ook een van de meest bedreigde diersoorten. Door ontbossing en de jacht wordt het leefgebied van de orang-oetan in Maleisië namelijk steeds kleiner.

Waar kan ik orang-oetans zien in Maleisie?

Wie naar Maleisië reist voor het zien van orang-oetans moet een rondreis hier op afstemmen. Gelukkig zijn er meerdere goede plekken om de primaten te observeren. Een overzicht van beste gebieden om orang-oetans in Maleisië te zien:

1. Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre, Sarawak

Het Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre ligt op een kleine 20 kilometer van Kuching en is de beste plek orang-oetans op Sarawak te zien. Het primaire doel van het wildlife centre is om de dieren uiteindelijk weer in het wild te kunnen uitzetten. In het wildlife centre vind je geen kooien, maar een groot natuurlijk leefgebied, waar je als bezoeker met een ranger doorheen kan trekken. Je kunt je aansluiten bij een groep en een ranger huren of tijdens de twee-dagelijkse voedersessies het park ingaan. Deze laatste mogelijkheid biedt dan ook een grotere garantie om de apen daadwerkelijk te zien.

2. Kubah National Park

Het Kubah National Park in Sarawak ligt ook op zo’n 20 kilometer van Kuching en in dit nationale park vind je het Matang Wildlife Centre, waar een aantal orang-oetans te vinden is. Een hike naar het centre duurt 3 tot 4 uur en is te bereiken door de de Ulu Raya trail te volgen vanaf de entree van het park.

3.  Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

De populairste plek om orang-oetans op Borneo te zien is waarschijnlijk in het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, in het oosten van Sabah. Als bezoeker heb je de mogelijkheid om de dieren in de bomen te spotten vanaf hooggelegen plateaus. Hoewel de garantie nooit gegeven kan worden dat je de apen ook echt ziet, worden de dieren ook in dit park 2 keer per dag gevoerd en vergroot je op die momenten de kans om er een of meerdere te zien.

4.  Lok Kawi Wildlife Park

Ben je op Sabah, maar heb je weinig tijd? Dan is het slim om het Lok Kawi Wildlife Park te bezoeken. Het park ligt slechts 30 minuten rijden van de hoofdstad Kota Kinabalu en is meer dan 110 hectare groot. Naast orang-oetans huist het park ook tijgers, olifanten en andere beschermde diersoorten. Hoewel de dieren in grote omheinde gebieden leven, probeert het park de leefomgeving van de primaten zoveel mogelijk op hun natuurlijke habitat te laten lijken.

5.  De Kinabatangan rivier

Wie geen genoegen neemt met de opvangcentra, maar de orang-oetan echt in het wild wil spotten, doet er goed aan om een boottocht te maken over de Kinabatangan rivier. Je hebt dan de mogelijkheid om olifanten, neusapen en orang-oetangs langs de rivierbanken te zien. In het dorpje Sukau vind je verschillende accommodaties en aanbieders van boottochten. Verwacht geen grote boten, maar kleine speedboten met ervaren gidsen. Sukau is te bereiken vanuit de stad Sandakan in het oosten van Sabah en ligt daar ongeveer 135 kilometer vandaan.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!