Ga naar content

Dieren in Maleisie

Azië heeft zoveel meer te bieden dan exotische bountystranden en indrukwekkende tempels. Ook voor een natuurreis en wildlife reis ben je in veel landen aan het juiste adres. Neem bijvoorbeeld Maleisië, met haar rijke dierenwereld en vele zeldzame, maar ook bijzondere dieren.

Wildlife in Maleisië

Welke dieren leven er in Maleisië? Fauna en flora spreken hier tot de verbeelding. Er leven hier diersoorten die je bijna nergens ander ter wereld tegenkomt, zoals dwergolifanten, tijgers, de Gaur (Aziatische rundersoort), miereneters, neushoornvogels en baardzwijnen. 

Vlinders in Maleisië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Daarnaast vind je op Sabah en Sarawak (Maleisisch Borneo) neusapen, de opvallend gekleurde Bulwer’s fazanten, Red Banded Langur apen, nevelpanters, honingberen en paardherten (Sambar). Ook vind je hier een van de meest tot de verbeelding sprekende dieren op aarde, namelijk de orang-oetan. 

1. Orang-oetans

Als een van de slimste primaten ter wereld is deze aapsoort helaas ook een van de meest bedreigde diersoorten van onze planeet. Door massale ontbossing en de jacht wordt zijn leefgebied namelijk steeds kleiner. Lees meer over orang-oetans in Maleisië.

Tips voor groepsrondreizen

2. Neusapen

Diverse regenwouden in Maleisië zijn het leefgebied van een van de meest bijzondere apensoorten op aarde, de probiscus aap of neusaap. De lokale bevolking noemt hem ook Orang Belanda, of "Dutch monkey". Naar verluid zouden de eerste kolonisten hier Nederlanders zijn geweest en die vielen op met hun lange neuzen. Bekijk leuke reistips voor groepsreizen en korte meerdaagse bouwstenen en lees meer over de neusapen in Bako National Park

Maleisië wildlife
Deel op Pinterest

3. Overige apen

Naast orang oetan en neusaap komen er nog verschillende andere apensoorten voor in Maleisië. Bij de meeste tempels en toeristische attracties mag je goed oppassen voor makaken. Deze kunnen erg brutaal zijn en spullen zo uit je handen jatten. Ze zijn dus lang niet allemaal zo schattig als dit aapje. 

Jonge makaak
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Vleermuizen in Mulu

Vanuit de Deer Cave op Sarawak vliegen iedere avond ca. 3 miljoen vleermuizen weg, in lange slierten door de lucht. Een verbijsterend natuurspektakel dat je gezien moet hebben als je in Maleisië rondreist.
Lees meer over de vleermuizen in Mulu National Park.

Tips voor individuele reizen

4. Schildpadden op Selingan en Tioman

Zowel in Oost- als West-Maleisië heb je kans op het zien van zeeschildpadden die hun eieren komen leggen op het strand. De beste plek in Maleisië om schildpadden te zien is het eiland Selingan, maar ook op Tioman kan je op schildpadden excursie. 

Selingan (Sabah) - Het Turtle Island National Park omvat de eilanden Selingan, Bakungan, Gulisan en Kecil. Selingan eiland, bekend als Turtle Island is het populairste en makkelijkst te bereiken eiland. De eilanden liggen bij de noordoostkust van Sabah Maleisië, Turtle Island ligt ongeveer 40 km van de kust, dat is 1 uurtje varen. Tijdens de schildpaddensafari ga je met een Park Ranger ga je op zoek naar reuzenschildpadden die hun eieren komen leggen in het zand. Bijna nergens in Azië heb je zoveel kans om schildpadden op het strand te zien. 

Schildpadden Maleisië
Deel op Pinterest

Tioman (West-Maleisië) -  Pulau Tioman is een klein eiland voor de oostkust van West-Maleisië. Het eiland biedt een prachtige natuur, met weelderig oerwoud en door palmbomen omzoomde witte zandstranden. Van mei tot september maak je hier de meeste kans om schildpadden te zien broeden op het strand. Bezoek tevens het schildpaddenreservaat, waar meer verteld wordt over de bescherming van de dieren en waar kleine schildpadden uitgezet worden.

5. Onderwaterdieren Maleisië

Ook onder water is er veel te zien in Maleisië, het is een topbestemming om te duiken en te snorkelen: schildpadden, vele bontgekleurde vissen en grotten en wrakken bij bijvoorbeeld Tioman Island. Redang Island is ook in trek om te duiken. Combineer een bezoek aan dit eiland met jungletochten; apen en vogels gegarandeerd!

6. Vogels in Maleisië

In de dichte jungle en bij de kusten van Maleisië komen ook veel vogelsoorten voor. Met een beetje geluk spot je de mooie neushoornvogels en jaarvogels. Ook ooievaars, maraboes, nimmerzat, ijsvogels, visarenden, roofvogels, plevieren, scharrelaars, bijeneters, drongo's, talrijke eendensoorten en zwaluwen komen er voor. Bestel onze vogelgids Zuidoost-Azië met illustraties van de meest voorkomende vogels in Maleisië

Vogels in Maleisië
Deel op Pinterest

7. Tapirs in Maleisië

Deze bijzondere zoogdieren met een kleine slurf wandelen rond in de bossen op het schiereiland van Maleisië. De Maleise tapir is prachtig zwart met wit. en ziet er dus anders uit dan de tapirs in Midden-Amerika Een bijzonder dier om te spotten, al laat hij zich niet vaak zien. Lees alles over tapirs in het wild

Indische of Maleise tapir
Deel op Pinterest

Tips voor gidsjes

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!