Ga naar content

Natuurparken Maleisië

In Maleisië vind je schitterende natuurparken. Het land bestaat uit twee delen: het westen (West-Maleisië) en het oosten (deel van het eiland Borneo). Zowel het westen, het oosten als de eilanden van Maleisië bieden een adembenemende natuur: een topbestemming voor de natuurliefhebber.

Mooiste natuurparken in Maleisië

Wat is het mooiste nationaal park van Maleisië? Welke natuurparken mag je niet missen tijdens een rondreis in het land, en kies je voor de nationale parken in West-Maleisië of de natuurreservaten in Oost-Maleisië? Een overzicht van mooie natuurgebieden:

1. Natuurparken West-Maleisië

Het Taman Negara National Park in het westen van Maleisië is een van ’s werelds oudste regenwouden. De jungle bestaat uit een groot scala aan planten en dieren, watervallen en grotten. Er zijn tal van activiteiten, tours en excursies te boeken, zoals jungletochten, canopy walkway, kanoën, een beklimming van de Gunung Tahan berg... De Canopy Tour in Taman Negara is 500 meter lang en daarmee een van de langste hangbruggen ter wereld. 

Natuurparken West-Maleisië
Deel op Pinterest

Verder naar het noorden ligt een ander interessant gebied voor natuurliefhebbers, de zeer oude oerbossen van Belum Temengor. Ook in dit natuurgebied een enorme verscheidenheid aan zeldzame planten en dieren. Ook vogelliefhebbers komen in beide natuurparken aan hun trekken: in Belum Temengor komen alle in Maleisië voorkomende neushoornvogels voor, en dat zijn maar liefst tien soorten. De Cameron Highlands staan voornamelijk bekend om de groene heuvels met theeplantages. Het is een ideaal gebied om te hiken in Maleisie. Breng een bezoek aan bloementuinen, fruitkwekerijen, aardbeienboerderijen en theeplantages of ga rustig golfen. Het is heerlijk wandelen in de groene hooglanden.

2. Natuurparken Oost-Maleisië

- Natuurparken Sarawak
In Oost-Maleisië vind je het Gunung Mulu NP in het gedeelte dat men Sarawak noemt. Hier vind je gigantische grotten en de beroemde Pinnacles, een landschap vol puntige rotsen. Een vergelijkbaar landschap is te vinden in Madagaskar. 

Pinnacles Maleisië
Deel op Pinterest

In het Semenggoh Nature Reserve (westen van Borneo) kom je oog in oog te staan met de King of the Jungle; de orang oetan. Het opvangcentrum laat je kennis maken met deze schattige mensapen.

Ook Bako National Park is een juweeltje van de parken op Borneo: je vindt er neusapen, baardzwijnen, dwergherten en vliegende halfapen. 

- Natuurparken Sabah
Ook in het oostelijke gebied Sabah zijn er verscheidene natuurparken.

- Kinabalu National Park met haar zeldzame bloemen en planten (o.a. veel vleesetende planten) en natuurlijk de imposante Mount Kinabalu is een niet te missen natuurpark. Vanaf de Kinabulu geniet je van een spectaculair uitzicht over de omgeving.

- Danum Valley is een beschermd regenwoud. De Borneo Rainforest Lodge (o.a.  te boeken bij 333Travel) is een belangrijke ecolodge en leuke uitvalsbasis voor enkele dagen in dit natuurpark. Maak een trektocht in de omgeving of neem deel aan een nachtsafari, ga zwemmen in een natuurlijke hottub pool of loop over een canopy walkway. Er komen tal van zeldzame dieren voor, waaronder nevelpanters, de Sumatraanse neushoorn en bosolifanten.

- De kustlijn van Sabah is een paradijs voor duikers. Er liggen een aantal prachtige scheepswrakken en er is een rijk koraalrif. Alle duikplekken in Maleisië zijn makkelijk te bereiken vanaf Kota Kinabulu of Kuching.

3. Eilanden Maleisie

Ook op de eilanden van Maleisie vind je verschillende natuurparken. Zo is het Penang National Park op het gelijknamige eiland een paradijs vol planten, bloemen en dieren. Je kunt er een oude vuurtoren bekijken en wandelingen maken door het regenwoud. Even ontspannen op een wit zandstrand en dan nog een bezoekje aan het schildpaddencentrum. Een volmaakte vakantie wacht je op in Maleisië. Lees meer over de eilanden van Maleisie.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!