Ga naar content

Kinabalu

Maleisië - Kota Kinabalu is de hoofdstad van Sabah. Een levendige stad waar locals altijd druk zijn en toeristen zich welkom voelen. De stad staat onder hikers bekend als uitvalsbasis voor de Kinabalu berg. Voor vogelaars is het het mekka van de reiger; zowel de oostelijke rifreiger, als de oosterse grote zilverreiger en de koereiger komen hier veel voor.

Mount Kinabalu en Kinabalu Park

Gunung Kinabalu of Mount Kinabalu is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van Sabah. De bergreus ligt in het Kinabalu Park, de plek voor vogelaars en fotografen. Het natuurgebied werd opgericht in 1964 en heeft een grote verscheidenheid aan biotopen. 

Mount Kinabalu beklimmen

Elke inwoner van Sabah heeft het streven om minstens een keer in zijn leven de 4.095 meter hoge berg te beklimmen. En wandelaars van andere landen weten ook steeds vaker hun weg hiernaar toe te vinden om het majestueuze icoon te bedwingen. 

Imposante bergreus
Deel op Pinterest

Wat je moet weten over de Kinabalu trekking
Is de beklimming van de Kinabalu ook wat voor jou? Je hoeft geen topconditie te hebben, maar je moet wel gewoon fit zijn. Daarnaast is een gids verplicht voor deze trekking, je kunt dus niet op eigen houtje gaan wandelen. 

Tips voor rondreizen langs Kinabalu

Vanuit de stad Kota Kinabulu komt de bezoeker op ruim 1.500 meter hoogte bij de hoofdingang van het gebied. De tocht vangt aan op 1.866 meter. Meestal vertrek je vroeg in de ochtend en breng je een nacht door in een hostel op de berg. Je overbrugt hierbij 2.200 meter. 

Kinabalu beklimmen
Deel op Pinterest

In de accommodaties, die op ca. 3.250 meter hoogte liggen, zijn douches en een restaurant, je hoeft dus alleen een rugzak mee te nemen met water, snacks, toilettas en kleding. Oh en een zaklamp is ook handig! Midden in de nacht word je gewekt voor een laatste beklimming naar Low's Peak top, waar je rond 6 uur de zon ziet op komen. Na een ontbijt in de berghut daal je hetzelfde stuk weer af.

Natuur
Bij de ingang van de tocht beginnen meteen al de uitgestrekte bergbossen, met meer dan vijftig soorten eiken en twaalf soorten kastanjes. Meer dan 700 soorten orchideeën komen voor in het Kinabalu gebied en ook de bizarre, grote rafflesia bloem kan er gevonden worden. Borneo bospatrijzen scharrelen over de bosbodem, enorme wormen kunnen hier waargenomen worden en Celebes spookdieren zoeken het hogerop. 

Natuur Kinabalu
Deel op Pinterest

De natuur in Kinabalu is bijzonder mooi en divers. Het landschap wordt verdeeld in vier habitats, elk met hun eigen natuurlijke kenmerken. De vegetatie verschilt enorm naargelang de hoogte waar je wandelt. Het grootste gedeelte van de tocht voert door de zone boven 2.000 meter hoogte, waar (vleesetende) bekerplanten, orchideeën, rododendrons en bonsai groeien. Nog hoger groeien mossen en alpiene planten tussen de rotsblokken. 

Zeer bijzonder is dat de flora op Mount Kinabalu zowel relaties heeft met China en het Aziatische vasteland als met Australië. En dat terwijl de grote scheidingslijn (de Wallace lijn) tussen deze gebieden honderden kilometers verder naar het oosten ligt.

Salt Trail

Voor hikers is hier niet alleen de beklimming van Mount Kinabalu een optie. Er zijn nog tal van andere wandelmogelijkheden. Een populaire hike is de Salt Trail hike, een 4-daagse tocht ten oosten van Kota Kinabalu. 

Waarom de zoutroute? De Trail voert over de traditionele route, die de lokale bevolking liep wanneer ze hun producten vanaf de dorpen in het binnenland naar de markten bij de westkust brachten. Vaak brachten ze dan andere goederen en zout mee terug naar hun dorp. 

Dorpeling met hondjes
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De 34 kilometer lange jungletrekking voert door de Crocker Range Mountains. De afstand valt mee, maar het terrein is vaak behoorlijk uitdagend, met modderpaden, bergtoppen, hangbruggen, het doorwaden van rivieren en het doorsteken van dichtbegroeide jungle. Reken op 6 - 8 uur wandelen per dag.

De Salt Trail vangt aan bij Inobong. De eerste etappe voert naar Terian village. Op de tweede dag vervolg je de route naar Buayan en verder naar Kionop. Op de derde dag wandel je van Kionop dorp naar Melunggung dorp. Op de laatste dag gaat de trekking nog naar Tikolod, waar een transfer naar Kota Kinabalu geregeld wordt.

Favoriete groepsreizen

Lokale stammen en tradities

Op Borneo kan je in contact komen met lokale stammen. Tijdens een kookshop tonen de prachtig getooide vrouwen hun kunsten in de keuken. Ook kun je schitterende zelfgemaakte sieraden kopen of traditionele dansen aanschouwen. Een van de ibanstammen is de Rungus, in Kutan. 

Deel op Pinterest

In Kiulu Farmstay bij de Kiulu Rivier maakten wij kennis met het leven van de Sabahans. In de groene vallei geniet je van lekkere lokale producten en kun je zien hoe het dagelijkse leven er hier aan toe gaat.

Overnachten in Kota Kinabalu

Het is natuurlijk bijzonder leuk en leerzaam om te logeren bij de lokale bevolking. Maar het kan zijn dat je de voorkeur geeft aan een luxe accommodatie met alle comfort en voorzieningen.

Wij verbleven tijdens onze reis in het gloednieuwe Hyatt Centric, een vijfsterrenhotel met 222 kamers. Aan de ene kant bieden de kamers zicht op de zee, de andere kant kijkt uit op Mount Kinabalu. Kenmerkend aan de Centric hotels van Hyatt is dat deze geïnspireerd zijn op de lokale elementen. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Beste tijd voor Kinabalu

De beste tijd voor een beklimming of een wandeltocht is het droge seizoen, van januari tot en met april. Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Sabah Tourism en Malaysia.Travel. Op beide sites vind je nog meer informatie over de Kinabalu regio. 

Een andere hotspot in Sabah is Danum Valley. 6 tot 9 uur rijden vanaf Kota Kinabalu of een 50 minuten vlucht van Kinabalu naar Lahad Datu.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!