Ga naar content

Gaya eiland

Eilanden in Maleisië - Voor de kust van Maleisië ligt het ene naast het andere bounty eiland. De witte zandstranden zijn perfect in harmonie met de weelderige jungle en tal van vogels en andere dieren vinden hier nog de rust en ruimte die ze verdienen. 

Een van deze eilanden is zeker een bezoek waard, en daarover wil ik het vandaag graag met jullie hebben. Ik neem jullie mee naar het paradijselijke eiland Gaya. In de Griekse mythologie is Gaia de Godin van de aarde, het zou me niet verbazen mocht de naam van dit aards paradijs hier ook zijn oorsprong vinden.

Bereikbaarheid Gaya

Het eiland is gemakkelijk te bereiken vanaf de hoofdstad van Sabah, Kota Kinabalu. Rechtstreekse vluchten verbinden de stad met Kuala Lumpur. Omdat veel mensen naar Kinabalu komen om de Gunung Kinabalu te beklimmen, is Gaya een ideale bestemming om je actieve vakantie te verlengen op een eiland. Er varen meerdere boten per dag vanaf Kota Kinabalu; de oversteek duurt slechts 15 à 30 minuten, afhankelijk van type boot en hotel waar je verblijft. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tunku Abdul Rahman Park

Gaya Eiland maakt deel uit van het nationaal park Tunku Abdul Rahman. Dit mariene park, vernoemd naar de eerste premier van Maleisië, bestaat naast Gaya uit de eilanden Manukan, Sapi, Sulug en Mamutik. Er zijn diverse mooie resorts met bungalows op het water en huisjes verstopt tussen het regenwoud. 

1. Gayana Marine Resort

  Stel je voor: een luxe resort met een balkon dat meteen uitgeeft op zee, een kijkraam in het salon waar je vissen onder de bungalow door ziet zwemmen en kruidig geurende Aziatische gerechten bij het diner. Bij Gayana Marine Resort kan je niet alleen prachtig verblijven, er is ook een ecologisch onderzoeks- en informatiecentrum (ECHO), wat het extra interessant maakt. 

  Gayana Maleisië
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  In de wateren van Tunku Abdul komen 7 soorten giant clams of doopvontschelpen voor. Twee daarvan waren bijna uitgestorven, maar dankzij de onderzoeken in dit centrum heeft men ze weer kunnen uitzetten en is de situatie nu aan de beterende hand. Ook andere fragiele zeedieren worden hier onderzocht.

  Daarnaast wordt er veel gedaan aan voorlichting voor de lokale bevolking en toeristen. Leerlingen en studenten van lokale scholen worden hier geïnformeerd over de kwetsbaarheid van de onderwaterwereld. Je kunt bijdragen door afgebroken koraal weer te planten en maakt op indringende manier kennis met deze natuurbeschermingsprojecten.

  Giant clam
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  2. Bungaray Island Resort

  Even verder varen en je komt bij een ander luxe resort van dezelfde oprichter. Weggestopt tussen de groene jungle van het eiland liggen hier prachtige huisjes. Volgens onze gastheer zou er geen enkele boom gekapt zijn om dit te verwezenlijken en is elk huisje tussen de bomen door gebouwd.

  Bungaraya Island Resort is zo'n juweeltje waar er maar weinig van zijn. Al bij aankomst liggen de varanen te zonnebaden op de steiger. De neushoornvogels vliegen tussen de boomkruinen en in het azuurblauwe water zie je tropische vissen zwemmen. Nog nooit stond ik zo te popelen om het water in te duiken met mijn snorkel. 

  Bungaraya Island Resort
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Toch viel het zicht onder water me wel tegen en leken de koralen bij het resort aangetast. Maar alsnog was het mooi om te snorkelen en heeft het me talrijke uren beziggehouden. 

  Alles is hier aanwezig om compleet te onthaasten. Een heerlijk zwembad, massage, een geweldig restaurant en ook de mogelijkheid om te kajakken. 

  Gaya eiland kayak
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Buggy karretjes rijden over de soms steile paden naar de lodges, om mensen naar hun kamers te brengen. En hoewel ik meestal de voorkeur geef aan de benenwagen, was het met de soms drukkende warmte toch wel een verademing om niet zelf de berg op te moeten lopen. 

  Wie graag even wat anders doet kan de Canopy walk doen, waarbij je over hangbruggen door de jungle loopt, of een adrenaline boost op doen bij de zipline. 

  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

   Verlenging strandvakantie

  Gaya eiland is dus de perfecte plek om een reis door Maleisië te verlengen met een vakantie bij het strand. Ben je ook benieuwd naar de andere tropische paradijsjes waar je een rondreis kunt verlengen met een strandvakantie, bekijk dan mijn tips over eilanden van Maleisië.

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!