Ga naar content

Maleisië

De natuur in Maleisie is betoverend mooi, geen wonder dat Lonely Planet het jaren geleden al benoemde als een van de Top 10 bestemmingen ter wereld en dat ze zichzelf promoten met de slogan "Malaysia Truly Asia"! Maleisië is voor zowel backpackers, gezinnen, als reizigers op leeftijd een prettige reisbestemming, met tal van mooie plekjes, bezienswaardigheden en mogelijkheden. Het staat bekend om de ongerepte jungle, mooie zandstranden en moderne steden.

Natuur in Maleisie

Maleisië kan je niet volledig in één natuurreis ontdekken: je vindt hier letterlijk "Alles wat Azië te bieden heeft in een land". Over het algemeen heb ik het ervaren als een schoon land, met zeer behulpzame en vriendelijke mensen en een heerlijke keuken. De Engelse taal is erg algemeen en dat maakt het reizen in Maleisië zeer makkelijk. 

Natuurreis Maleisie
Platteland rijstveld Maleisië
Deel op Pinterest

Meestal wordt Maleisië opgesplitst in twee regio's, het oosten en het westen, gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië (Malakka) enerzijds en Borneo (met de gebieden Sabah en Sarawak) anderzijds. Hoewel men vaak kiest voor één gebied, zijn beiden ook te combineren in één reis.

Natuurreis Maleisië

Je kunt op veel manieren een rondreis in Maleisië maken, van een actieve reis, een individuele rondreis tot groepsrondreizen of strandvakantie. Ook reizen met kinderen in Maleisië is prima mogelijk, met name het eiland Langkawi is populair voor een gezinsreis.

Mooiste gebieden in Maleisië?

Wat zijn de mooiste plekken in Maleisië en op welke mooie gebieden kan je best focussen voor het plannen van een rondreis in Maleisië?

- West-Maleisië is het meest toeristisch, met de hoofdstad Kualu Lumpur, mooie natuur en stranden. Het grenst aan Singapore en Thailand. De stranden op de eilanden, in het bijzonder op de Perhentian Islands, behoren tot de mooiste van de wereld.

Dieren Maleisië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Zoek je de ongerepte natuur in Maleisië, dan sluit Sabah (Oost-Maleisië) het beste aan bij jouw wensen. Het is bereikbaar via een tussenstop in Singapore, Kuala Lumpur of Hong Kong, de drie steden liggen op 2-3 uur vliegen van Kota Kinabalu.

- Sarawak (ook Oost-Maleisië) is ideaal voor cultuurliefhebbers, je kunt er bijvoorbeeld oude stammen ontmoeten. Breng een bezoek aan de neusapen in Bako NP of zie de vleermuizen exodus in Mulu NP, voor sommige natuurliefhebbers de reden om naar Maleisië te reizen.

1. Oosten van Maleisie - Borneo

- Sabah, het oostelijk deel dat op Borneo ligt, biedt schitterende, ongerepte natuur: een waar walhalla voor liefhebbers van een actieve natuurvakantie. Parelwitte zandstranden lopen over in kraakhelder water waar duiken een must is. De Maleisische bevolking leeft in perfecte harmonie met de groene natuur.

Bovendien zijn de luxe resorts en kuuroorden op Borneo goed te betalen en kan dus iedereen genieten van een ontspannen vakantie. Mount Kinabalu waakt over het prachtige gelijknamige park. Als je een reis maakt naar Borneo is een trektocht op de bergreus echt een ding. 

Mount Kinabalu Maleisië
Deel op Pinterest

Meer naar het oosten is er een opvangcentrum voor orang-oetans en een schildpaddenstrand. Wil je nog meer dieren zien, dan kun je ook nog de onderwaterwereld van Borneo ontdekken. Vooral bij Sipadan kan je prachtig duiken. Lees meer over de natuur op Sabah - Borneo.

- Sarawak is het meest westelijke deel van Borneo en is tevens een prachtig, onbekend gebied om te ontdekken tijdens je reis naar Maleisië. Je kunt er nog echte tribes ontmoeten en ook de natuur is er schitterend. Bezoek zeker natuurparken als Mulu en Bako, de mooiste natuurgebieden van Sarawak. In het Bako Nationaal Park leven de bijzondere neusapen. Lees meer over natuur op Sarawak.

Excursies Borneo: orang oetans, beklimming Kinabalu en duiken bij Sipadan > Riksja Maleisie.

2. Westen van Maleisië - Malakka

West-Maleisië wordt ook Malakka genoemd. Naast de stranden is ook hier bijzonder mooie natuur te ontdekken. In het zuiden bijvoorbeeld, waarbij je Singapore als uitvalsbasis zou kunnen nemen in plaats van KL. 

Vangt je rondreis Maleisië aan in Kuala Lumpur, dan zijn de Batu Caves, vuurvliegjes (firefly tours) de Cameron Highlands, Taman Negara en de natuurgebieden in het noorden van West-Maleisië de hoogtepunten. De regenwouden hier behoren tot de oudste ter wereld: sommige oerwouden zouden al 130 jaar bestaan! 

Natuurreis Maleisie
Deel op Pinterest

Aanrader is Belum-Temenggor in Perak, een zeer groot en ongerept woudcomplex en tevens een belangrijk vogelgebied, met o.a. 10 soorten neushoornvogels! Naast vogels komen er tal van slangen en zeldzame zoogdieren voor, waaronder tijgers, olifanten, apen en tapirs. Daarnaast een grote hoeveelheid aan planten, waaronder 3 soorten van de rafflesia, de grootste bloem ter wereld. In het midden van het gebied ligt het kunstmatig aangelegde Tasik Temenggor meer, met honderden eilandjes erin. 

Natuur in Maleisie
Deel op Pinterest

Mis vooral ook het Taman Negara National Park niet, een van de mooiste gebieden van Maleisië voor een natuurliefhebber. Er zijn verscheidene bezienswaardigheden en daarnaast is het een uitstekende plek om te hiken: bijvoorbeeld naar Gunung Tahan, het hoogste punt van West-Maleisië. 

Ook in Taman Negara komen vele bijzondere diersoorten voor, waaronder tijgers, neushoorns, de gaur en Aziatische olifant. De zeldzame Malayan Peacock-Pheasant wordt ook nog regelmatig gespot. Vanaf Kuala Tahan kan je een canopy tour maken, grotten bezichtigen en raften. Er worden ook excursies met bird watching en trektochten in de jungle georganiseerd. 

Vogels kijken in Maleisië
Deel op Pinterest

Langkawi en Penang zijn twee oogverblindende eilanden aan de noordelijke westkust. Naast de hagelwitte zandstranden vergaap je je er aan prachtige natuur, regenwoud, culturele bezienswaardigheden en grotten. 

Lees meer over de eilanden van Maleisië.

Reistips Westen Maleisië 

Een rondreis in Maleisië is makkelijk zelf samen te stellen. Een leuke complete groepsrondreis in West-Maleisië vind je bij Sawadee. Een op maat gemaakte individuele reis kan je aanvragen bij Van Verre, specialist in het samenstellen van reizen naar Azië. Als je interesse hebt in natuurreizen, bekijk dan natuurlijk ook onze overige reistips.

Dieren in Maleisië

Wat voor velen het meest bij blijft na een rondreis in Maleisië zijn de vele bijzondere diersoorten die je kan zien in Maleisië. Lees meer over dieren in Maleisië

Ontdek Maleisië

Bekijk mooie videobeelden van de natuur in Maleisië. De eilanden, de groene natuur in Sabah en de indrukwekkende grotten op de peninsula.

Beste reistijd

Wat is de beste periode om te reizen naar Maleisië? Voor West-Maleisië geldt dat eigenlijk het hele jaar een goede periode is. Er vallen in december t/m januari wel wat meer buien. In Oost-Maleisie is er meer verschil in seizoenen en dien je rekening te houden met het regenseizoen. In Sabah is het regenseizoen van oktober tot februari en in Sarawak van november tot februari. Het droge seizoen is van maart tot oktober. 

Onze reis naar Maleisië werd mogelijk gemaakt door Malaysia Travel en Turkish Airlines.
Wil je graag bijhouden wat jouw uitstoot is, dan kan je dit bijhouden en eventueel de vlucht compenseren via Regreener.

Bekijk ook onze tips over wat te zien in Maleisië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!