Ga naar content

Kuala Lumpur

Maleisië - Wie naar Kuala Lumpur komt om authentiek Azië te begroeten, zal dit niet vinden. De stad is een bruisende metropool en als je vluchtig om je heen kijkt kan het net zo goed New York of een andere Amerikaanse stad zijn. Geen tuktuks of koeien op de weg, maar indrukwekkende gebouwen en hippe shopping malls. Toch herbergt deze moderne stad heel wat groene plekjes en is KL, samen met Singapore, een van de enige plekken met tropisch regenwoud in de stad.

Mooiste plekken Kuala Lumpur

Een trip naar KL is niet compleet zonder een bezoek aan de Petronas Twin Towers, om de tweeling wolkenkrabbers kan je niet heen. De hoogste tweelingtoren (niet enkelvoudig, die staat in Dubai) ter wereld is 452 meter hoog en telt 88 verdiepingen. 

Iconische gebouwen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Om de torens te bezoeken en dit uitzicht te hebben dien je tickets te reserveren. Het is handig om dit vooraf te doen, omdat toegang verstrekt wordt naargelang beschikbaarheid. Tijdens het bezoek loop je over de skybridge op 170 meter hoogte en ga je daarna naar de 86e verdieping. 

Tours en excursies

Ook de KL Toren en The Exchange 106 zijn iconische bezienswaardigheden in Kuala Lumpur. Blijf je liever dicht bij de grond, dan kan je terecht in China Town (Petaling Street), om in Kuala Lumpur toch dat kleine beetje het Aziatische gevoel op te snuiven of te genieten van al het lekkere street food. 

Street food China Town
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Parken in Kuala Lumpur

Hoewel de torenhoge wolkenkrabbers de Maleisische hoofdstad domineren, is er erg veel groen te vinden in en rond de stad. Zoals altijd gaat Naturescanner op zoek naar de parken en tuinen en verkennen we de mooiste plekken rond Kuala Lumpur. We beginnen met de hoogtepunten in de stad.

1. Perdana Botanical Gardens - Lake Gardens

  Het grootste stadspark en tevens de groene long van Kuala Lumpur is Lake Gardens, ten westen van het stadscentrum. De nieuwe benaming is Perdana Botanical Garden, maar de meeste mensen houden nog vast aan de oude naam Taman Tasik Perdana of Lake Gardens. Naast de botanische tuinen is er ook een vlindertuin en een Planetarium.

  In Perdana Botanical Gardens kan je in de schaduw van de skyline fietsen, wandelen en mooie bomen en planten bekijken. Het park bestaat voornamelijk uit keurig gesnoeide hagen , bonsai boompjes en watertjes met rotsen. In het midden komen drie wegen samen op het Laman Perdana plein. 

  Perdana botanical Garden Kuala Lumpur
  Deel op Pinterest

  2. KL Bird Park

  In het KL Bird Park leven meer dan 3.000 vogels en ze hebben hier het grootste inloop volière ter wereld. Toen ik het bezocht was het relatief rustig. Het vogelpark is ingedeeld in vier zones en omvat soorten van over de hele wereld. In drie zones kunnen de vogels vrij rondvliegen in een habitat die lijkt op hun eigen omgeving. De Afrikaanse nimmerzat, pelikanen, papegaaien en  parkieten, ze krijsen of fluiten er allemaal op los. 

  Vogelpark Kuala Lumpur
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Wat ik vooral bijzonder vond is dat je er ook enkele soorten kunt zien die je bij ons in vogel- of dierenparken niet ziet, zoals een vogelsoort uit Nieuw-Guinea. Even zin in iets luchtigs, neem dan plaats in de photo booth voor een leuke foto met papegaaien en kaketoes op je schouders. 

  Vogelpark Kuala Lumpur
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Na een lange wandeling in de botanische tuin kan je maag ook wel wat gebruiken. Voor eten zit je in Maleisië altijd goed, maar het ene plekje is nog beter dan het andere. Het bekende restaurant Rebung Dato van Chef Ismail ligt in het park. Hier komt de lokale bevolking eten! Toeristen zie je er amper. De chef is erg bekend in binnen- en buitenland en heeft 70 mensen voor zich werken. Dus zeker de moeite om een tafel te reserveren! 

  Ismail Rebung Dato
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  3. Bukit Nanas Forest - KL Forest Eco-Park

  Kuala Lumpur is een metropool met een tropisch regenwoud in de stad. Bukit Nanas, wat "Ananasheuvel" betekent, is een 94 meter hoge heuvel met maagdelijk regenwoud. Het natuurreservaat wordt beschermd sinds 1906. Tegenwoordig draagt het de naam KL Forest Eco-Park, maar de meeste inwoners van KL zullen het nog steeds Bukit Nanas noemen. 

  Enkele belangrijke gebouwen, waaronder de KL Tower - een van de hoogste communicatietorens ter wereld, het Bukit Nanas Convent en het St. John's Instituut bevinden zich binnen Bukit Nanas.

  Hoewel veel mensen niet bekend zijn met dit stukje regenwoud in Kuala Lumpur, vind je hier nog enkele van de oorspronkelijke stukjes bos en lijkt het bijna of je hier ver weg bent van alle drukte van de stad. Claxonnerende auto's maken hier plaats voor tjirpende krekels en fluitende vogels. 

  Bukit Nanas Kuala Lumpur
  Deel op Pinterest

  De officiële ingang bevindt zich bij Jalan Raja Chulan, maar de makkelijkste manier om in het bos te komen is met de Rapid KL LRT en uitstappen bij het Dang Wangi LRT Station. Loop over de brug tegenover het station naar de Wariseni galerij en neem de lange trap naar de heuvel. 

  Junglepaden en loopbruggen voeren vanaf het bezoekerscentrum door het park. Bezienswaardig is de 100 jaar oude Jelutong-boom, (Dyera costulata). Volg de Jelutong Trail om deze en andere van deze boomsoorten te zien. Andere trails zijn de Bamboo Walk langs een reuzenbamboe, de Suboh Trail tussen de bananenbomen en wandelroutes over de houten loopbruggen. Aanrader is de rustige Merawan Trail, het verst verwijderd van het stadscentrum. Het voert langs de Merawan Batu-boom (Hopea beccariana).

  4. Lake Putrajaya

  Putrajaya is een stad die in 1995 opgericht werd om het centrum van KL te ontlasten van drukte. Het is het nieuwe administratieve hart van de stad, ten zuiden van Kuala Lumpur. Men wil vooral de mensen die voor overheidsdiensten werken hierheen laten verhuizen. Interessant zijn de Taman Botani, een botanische tuin met ruim 700 tropische plantensoorten, en de Putrajaya Wetlands, waar tal van vogels en andere diersoorten gezien kunnen worden. 

  Indische nimmerzat
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Natuur rond Kuala Lumpur

  Vanaf Kuala Lumpur ben je zo in de natuur. Reserveer een excursie van tevoren of regel tijdens je stedentrip een rit met een lokale taxichauffeur. Die brengt je zo naar de mooiste natuurgebieden en plekken rond de hoofdstad. 

  1. Kuala Selangor Fireflies

  Populair zijn tours naar de vuurvliegjes (Firefly tours) van Kuala Selangor. Wanneer je in de avonduren vaart langs de oevers van de Selangor flikkeren duizenden lichtjes op in de berambang bomen. Deze boomsoort groeit vaak langs rivieren en in mangrovegebieden. De vele vuurvliegjes lijken wel kerstverlichting, een magisch spektakel!

  2. Batu Caves

  Met de bus of taxi ben je in no time bij een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Kuala Lumpur. Nou ja, de Batugrotten liggen eigenlijk in Selangor, maar bevinden zich wel aan de rand van de stad. Het kolossale beeld van de god Murugan bewaakt de 272 treden die naar de grot voeren. Een hele beklimming, maar eenmaal boven word je beloond met een 400 meter lange en 100 meter hoge grot. 

  Deel op Pinterest

  Verschillende hindutempels bevinden zich in en bij de grotten en er zijn ook stalletjes waar je iets te eten of te drinken kunt kopen. Op de trappen kan je beter geen losse zaken aan je tas laten hangen, want de vele java-apen die hier rondspringen gaan er zo vandoor met je telefoon of flesje drinken! En hoewel de meeste mensen niet heel gek zijn op deze apen, kan je stiekem toch wel hele leuke kiekjes schieten! 

  Batugrotten
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  3. Krau Wildlife Reserve

  Het grootste natuurreservaat van het Maleisische schiereiland werd opgericht in 1923 en ligt nabij de Benom-berg in het Temerloh-district, Pahang.

  Het belangrijkste doel van het reservaat is de bescherming van een aantal kwetsbare diersoorten, met name de gaur, een Aziatische rundersoort, enkele primaten, vleermuizen en vogels. Binnen het reservaat bevinden zich het Institute of Biodiversity, het National Elephant Conservation Centre en het Jenderak Selatan Wildlife Conservation Centre.

  4. Taman Negara Nationaal Park

  Wil je echt de natuur in, boek dan een trip naar Taman Negara, een immens nationaal park en een van de oudste regenwouden op Aarde. Je kunt vanaf Kuala Lumpur een dagtour boeken, maar idealiter verblijf je enkele dagen in het natuurgebied om de vele vogels en wilde dieren te observeren en in alle rust te genieten van deze weelderige natuur. 

  Jungle Maleisie
  Deel op Pinterest

  5. Cameron Highlands

  Het is slechts twee tot drie uurtjes rijden naar de Cameron Highlands, dus ook dat is een optionele uitstap vanaf Kuala Lumpur. Dit is zonder meer een van de aanraders op het schiereiland Maleisië.

  Bereikbaarheid Kuala Lumpur

  Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Kuala Lumpur. Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Malaysia Travel en Turkish Airlines. Vanaf de internationale luchthaven rijden treinen naar het centrum. 

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!