Ga naar content

Singapore

Wanneer je een natuurreis maakt naar Aziatische landen zoals Maleisië, Indonesië of Thailand, maak je vaak een stopover in Singapore. Veel mensen komen niet verder dan de bekende bezienswaardigheden, zoals Marina Bay Sands en Gardens by the Bay, maar ik zou je zeker aanraden om ook eens te kijken naar de natuurlijke rijkdom van Singapore. Want als je houdt van wandelen in de natuur en wilde dieren spotten, dan zal je aangenaam verrast worden door wat deze stadstaat te bieden heeft!

Natuur in Singapore

Cindy van Naturescanner ging op verkenning in Singapore, om te ontdekken wat hier aan natuur te vinden is. Ze bezocht diverse natuurgebieden en parken.

"Ik werd volledig verrast tijdens mijn vakantie in Singapore. Het initiatief om de stad te vergroenen is geëvolueerd tot een stad in de natuur. Singapore stond eerst bekend als de Garden City, maar streeft er nu naar om een City in a Garden te worden. Een voorbeeld voor vele andere steden!"

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het doel van de regering is om de levenskwaliteit van haar burgers te verhogen door meer groen in de stad aan te brengen. Het grootste project in dit kader was de aanleg van Gardens by the Bay, tegenwoordig een icoon van Singapore.

Mooiste plekken in Singapore

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en wat zijn de verborgen pareltjes van Singapore? Over de highlights op cultureel gebied is al veel geschreven. Wil je verder kijken dan de kunstmatige tuinen en andere attracties zoals Marina Bay Sands, China Town, Kampong Gelam en Tiong Bahru, dan heeft Singapore ook heel wat hoogtepunten voor natuurliefhebbers. Om alle mooie plekjes in Singapore te combineren, heb je naar mijn advies minimaal vier dagen tot een week nodig.

Van Garden City naar City in a Garden. Een voorbeeld voor veel andere steden!

1. Parken in Singapore

Aan alles in Singapore merk je dat het een groen walhalla is. Er zijn meer dan 300 parken, die allemaal met elkaar verbonden zijn door de zogeheten park connectors.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Dit netwerk van groene passages bestaat uit 4 corridors die over het hele eiland slingeren en alle parken met elkaar linken. Het doel is om groene ruimtes voor iedereen binnen 15 minuten bereikbaar te maken. Kijk hier voor meer info over de Park Connectors.

2. The Southern Ridges

De bekendste aaneenschakeling van parken in Singapore is Southern Ridges, een 10 kilometer lange trail in het hart van de stad. Het pad voert door diverse groene stadsdelen, waaronder Mount Faber Park, Telok Blangah Hill Park, HortPark, Kent Ridge Park en Labrador Natuurreservaat. Je wandelt over brede, goed toegankelijke paden en bruggen met een panoramisch zicht op de stad, de haven en de zuidelijk gelegen eilanden. 

Southern Ridges Singapore
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Telok Blangah Hill Park is toegankelijk voor rolstoelen, maar het is wel aanbevolen om een begeleider te hebben, vanwege het soms hellende terrein.

Overnachten in stijl

3. MacRitchie Reservoir

Een jungle midden in een metropool? Je houdt het haast niet voor mogelijk, toch is dit precies wat het Central Catchment Nature Reserve, met het MacRitchie Reservoir, is. Dit is zo'n plek waar locals komen om te wandelen of te sporten. Het park heeft een rijke fauna en flora en je loopt hier letterlijk het oerwoud in. Onderweg zie je kleurrijke vlinders fladderen, hoor je tropische vogels zingen en passeren apen en varanen je pad. 

Hangbruggen in MacRitchie
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Dus wil je een eindje wandelen en wilde dieren spotten zonder al te ver buiten het centrum te hoeven, zet dit dan op je lijstje. Het park is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer en toch ben je even helemaal weg van alle drukte. 

4. Sungei Buloh Wetland Reserve

Heb je wel wat over om de echte hidden gems van de stad te verkennen, dan is Sungei Buloh jouw place to be! In het noordwesten van de stadstaat liggen de uitgestrekte wetlands met zicht op Maleisië. Vanuit het Singapore Tourist Board mocht ik op pad met een gerenommeerde natuurgids, Richard Koh. Je kunt zelf een natuurexcursie met hem boeken via WithLocals. Lees alvast mijn verslag over Sungei Buloh.

Water Singapore
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Botanische Tuinen

Hou je meer van aangelegde tuinen en een grote diversiteit aan bloemen, bezoek dan zeker de tuinen. De Botanical Gardens in Singapore werden opgericht in 1859 en staan sinds 2015 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Echt wel de moeite waard dus.

Botanische Tuinen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De tuinen behoren tot de oudste van hun soort in de wereld. Het groene toevluchtsoord ligt midden in de stad en is als een groot openluchtmuseum van planten en bomen, afgewisseld met vijvers, rotspartijen en watervalletjes. 

Botanische Tuin Singapore
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een van de hoogtepunten is de National Orchid Garden, die een grote collectie orchideeën herbergt, met natuurlijk ook enkele zeldzame en unieke soorten. De pareltjes vind je in de VIP Orchid Garden, waar men unieke orchideeën heeft vernoemd naar staatshoofden en beroemdheden van over de hele wereld. 

Orchid Garden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Er zijn nog andere tuinen te vinden in Singapore. Wil je meer weten, bekijk dan tips over de verschillende gardens op de site van het toeristenbureau.

Unieke accommodaties

6. Gardens by the Bay

In het kader van de plannen van de regering om de stad te vergroenen, werden de Gardens by the Bay opgezet. Het centraal gelegen stadspark ligt bij Marina Bay en omvat naast drie tuinen, twee enorme glazen kassen en de iconische Supertrees, het beeld dat je tegenwoordig altijd ziet als je zoekt op Singapore. Het gehele complex is energiezuinig aangelegd: zo wordt het opgevangen regenwater bijvoorbeeld gebruikt voor het koelen van de structuren en gebouwen.

Supertrees Gardens by the Bay Singapore
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Supertrees zijn reusachtige verticale tuinen, begroeid met echte planten. 's Avonds komen ze tot leven tijdens een schitterende lichtshow.

De Flower Dome en het Cloud Forest zijn twee gigantische serres in Gardens by the Bay. Mocht je te weinig tijd hebben om beiden te bezoeken, kies dan voor het Cloud Forest. Hier vind je een indrukwekkende toren van planten, met hoge kunstmatige watervallen en interactieve informatiepanelen. Een sky walk slingert door de serre, langs de mistige watervallen. Een knap stukje bouwkunst, maar ook heel informatief en mooi om doorheen te lopen.

Cloud Forest Singapore
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook de Flower Dome is een architectonisch pareltje; het is de grootste glazen kas ter wereld zonder extra steunbalken. Hier maak je kennis met bloemsoorten van over de hele wereld. Vogel- en natuurliefhebbers kunnen terecht in de Kingfisher Wetlands. De nieuwste attractie in de tuinen toont een mooie diversiteit aan exotische flora en fauna.

7. Sentosa eiland

Wil je een vakantie in de stadstaat eindigen met enkele relaxdagen? Dé plek om te genieten van zon, zee en strand in Singapore is het eiland Sentosa aan de zuidkust. Je kunt er heerlijk meerdere dagen zwemmen in de zee of het zwembad en het is ook een leuke plek voor een dagje weg of excursie. 

Strand Singapore
Deel op Pinterest

Wat de meeste mensen niet weten, is dat zelfs Sentosa veel te bieden heeft voor de natuurliefhebber. Zo zijn er verschillende nature trails, waaronder Serapong Trail, een wandelroute die jungle en geschiedenis combineert. Je wandelt langs oude militaire ruïnes, die door de natuur zijn overgenomen. Serapong Fort was operatief van 1800 tot het begin van de jaren '70.

Er zijn zelfs verschillende natuurwandelingen in het regenwoud. Vogelliefhebbers kunnen een bird watching tour boeken via het officiële toeristenbureau. Een van de gaafste excursies op Sentosa is de nachttour. Kijk voor meer begeleide tours op With Locals.

8. Pulau Ubin

Pulau Ubin is een eiland voor de noordoostelijke kust van Singapore, dat vroeger vooral dienst deed als granietsteengroeve voor de constructie van het presidentieel paleis en de Singapore-Johore Causeway. Bezoekers kunnen er historische locaties, kokosrubberplantages en een traditioneel dorp bewonderen, maar het eiland biedt ook natuur en veel wilde dieren. Het landschap bestaat uit lagunes en mangroven vol met wildlife. Chek Jawa Wetlands omvat wel zes verschillende habitats. Fietsverhuur is handig om het eiland te verkennen.

9. Groene gebouwen

Om de stad te verduurzamen betaalt de regering extra subsidies aan architecten die tuinen in hun ontwerp verwerken. Vanuit de taxi viel het me al op dat er veel hangende tuinen zijn aangebracht op gebouwen en dat ook bruggen en muren vaak begroeid zijn met klimplanten.

CapitaSpring
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een mooi voorbeeld van groene architectuur is CapitaSpring, een wolkenkrabber in Downtown Core. Het gebouw is 280 meter hoog en een van de hoogste gebouwen in de stad. Er zijn twee tuinen aangelegd, waarvan een op 100 meter hoogte.

10. Uit eten in Singapore

Eten om je vingers bij af te likken. Of je nu neerstrijkt aan een tafel in een sterrenrestaurant of een saté eet aan kraampje op straat, het eten in Singapore is heerlijk. Er zijn tal van goede restaurants en hippe barretjes. Enkele tips:

- Open Farm Community - Alles uit eigen tuin of van locals - Overheerlijk eten. Mijn grootste aanrader
- Baba Chews - Katong / Joo Chiat district, traditionele keuken.
Lau Pa Sat - De place to be voor street food.
Ms. Durian - Bakkerij, alles gemaakt met "stinkfruit" durian.
- Nanyang Old Coffee - Hier stopt elke barrista.
- Smoke & Mirrors - Kunstzinnige cocktails in de rooftop bar van de National Gallery.

Fietsen in Singapore

De fiets is de ideale manier om een stad te verkennen. Tijdens onze vakantie maakten we een leuke fietstocht langs de Singapore River, met Lets Go Tours Singapore. Deze lokale onderneming biedt diverse stadstours en een aantal leuke fietstochten in de natuur. Met name de excursie Wild Side op Pulau Ubin is een aanrader voor wie al trappend de natuur in Singapore wilt ontdekken!

Fietstocht Singapore
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Reizen naar Singapore

De meeste mensen bezoeken Singapore als stop-over tijdens een reis naar Azië, Australië of Nieuw-Zeeland. Naar aanleiding van deze reis kan ik bevestigen dat je hier zeker enkele dagen wilt verblijven. Het is echt de moeite om te zien hoe groen de stad is en er valt van alles te beleven. Wij vlogen zelf met Singapore Airlines en onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Singapore Tourism Board en Aviareps, waarvoor dank!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!