Ga naar content

Filipijnen

De natuur op de Filipijnen is betoverend mooi. De Filipijnse archipel bestaat uit meer dan 7000 exotische eilanden, één voor één paradijsjes! Maar hoe plan je een reis naar deze eilandengroep? Wat zijn de mooiste eilanden van de Filipijnen? NatureScanner geeft je enkele reistips!

Natuur Filipijnen

Wil je inspiratie voor een reis naar de Filipijnen en hou je van natuur, dan ben je op NatureScanner aan het goede adres. De twee grootste eilanden van de Filipijnen, Luzon (in het noorden) en Mindanao (in het zuiden), beslaan samen 65% van de oppervlakte. Tussen beiden ligt de centrale eilandengroep de Visayas. Verschillende zeeën omringen de eilanden.

Met een overvloed aan zeeleven, waaronder klipvissen, haaien, roggen en manta’s, vormen deze zeeën een walhalla om te snorkelen en te duiken. Exotische stranden en mangroven bepalen de kustlijn, terwijl de natuur op het vasteland bestaat uit gifgroene rijstterrassen, kokosplantages, vulkanen, regenwouden, parelwitte stranden en meer natuurschoon… De hoogste berg van de Filipijnen (de Mount Apo, 2954 meter) bevindt zich op het eiland Mindanao in het zuiden.

Vakantie Filipijnen

Het meest kenmerkende aan de natuur op de Filipijnen is het ontelbaar aantal kleine eilandjes met palmbomen, witte zandstranden en een helderblauwe zee. Er zijn hotels en strandhutten in alle prijsklassen, de bevolking doet er alles aan om je een goede vakantie op de Filipijnen te bieden en staat binnen een mum van tijd voor je klaar zodra je iets nodig hebt. Een reis op de archipel staat voor verwend worden en alles is goedkoop. Voor een prikje worden lekkernijen als kreeft en andere zeedieren voor je opgediend.

Mooiste eilanden Filipijnen

Wat is het meest bijzondere eiland van de Filipijnen? Wat zijn de diverse bezienswaardigheden of mooiste plekken en welke natuurgebieden en eilanden mag je niet missen tijdens een rondreis? Kortom, waar rekening mee houden bij het plannen van je vakantie?

1. Palawan

De Palawan eilanden zijn voor natuurliefhebbers wellicht de interessantste bestemming van de Filipijnen. Het is een eilandengroep die bestaat uit het hoofdeiland Palawan, met daaromheen talrijke kleinere eilandjes. Voor velen is El Nido, met haar groen begroeide rotsen en azuurblauwe baaien, het mooiste gebied. Hier kan je prachtig duiken en snorkelen, maar ook boven water zijn er tal van activiteiten, zoals kayakken en eilandhoppen. Met een kano kan je de ondergrondse rivieren en lagunes verkennen. De natuur is er ongerept, prachtige baaitjes en bounty zandstranden wisselen elkaar af aan de kust.

De tweede langste ondergrondse rivier ter wereld (de langste bevindt zich in Mexico) is bereikbaar als excursie vanaf Puerto Princesa. De Underground River is acht km lang, staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is bovendien uitgeroepen tot een van de nieuwe 7 wereldnatuurwonderen. Undiscovered biedt individuele reizen naar deze paradijseilanden. 

Mooiste plekken Filipijnen

2. Luzon

Op het noordelijke eiland Luzon bevindt zich de hoofdstad van de Filipijnen: Manilla, vertrekpunt voor de ontdekking van een zeer afwisselende natuur. Enkele bergketens (Cordillera Central, Sierra Madre en de Caraballo Mountains) vormen een U-vorm, waartussen het laaggelegen centrale deel van het eiland ligt. In de vallei stroomt de langste rivier van de Filipijnen, de Cagayan.

Over de gehele lengte van de rivier ligt een gigantisch grottenstelsel, waarvan de ondergrondse watervallen, spelonken en witte stalagmieten avonturiers van over de hele wereld trekken. Het langgerekte schiereiland Bicol in het zuidoosten kenmerkt zich door een ruige kust en in het midden ligt de haast perfect gevormde Mayon vulkaan. Vanuit Legazpi is het mogelijk om deze vulkaan te beklimmen. Niet ver daarvandaan bevindt zich Donsol, waar je kunt zwemmen met walvishaaien. Ook een aanrader is de Taalvulkaan. De vulkaan ligt in het Taalmeer. Binnen in de krater van de vulkaan ligt ook weer een meer, waar je heen kan wandelen. 

Mooiste eilanden Filipijnen

3. Visayas en Mindanao - Chocolate Hills

Een aanrader om te zien tijdens een reis naar de Filipijnen... de Visayas! Bohol Island, het grootste eiland van de ruim 70 Visayas eilandjes, is een trekpleister vanwege de zogenaamde Chocolate Hills, een van de natuurwonderen van de Filipijnen. Een bijna symmetrisch uitgelijnd heuvellandschap van conische bergen wordt in de zomer bruin van kleur, vandaar de naam. Ongeveer 1300 van dit soort heuvels vormen samen een idyllisch landschap. Undiscovered biedt rondreizen aan waarbij je gaat mountainbiken in Bohol.

Maar Bohol is ook de plaats bij uitstek om dolfijnen te zien. Er worden tevens excursies georganiseerd naar de Tarsier (spookdiertjes) en de Loboc River. White Beach op het eiland Boracay in de westelijke Visayas werd reeds verkozen door Tripadvisor tot mooiste strand van Azië: vier kilometer wit poederzandstrand en een glasheldere zee. Het Filipijnse eiland Boracay werd in 2018 verboden voor toeristen. Dat had de overheid besloten. De natuur op het eiland was volgens president Rodrigo Duterte urgent toe aan een herstelperiode. In een periode van 6 maanden werden de stranden en het zeewater van Boracay schoongemaakt. Inmiddels is het gebied weer geopend.

4. Duiken

Niet alleen boven water zijn de Filipijnen een paradijselijk vakantieland. De eilanden staan ook bekend als top duikbestemming! Het heeft alles te bieden voor een geslaagde duikvakantie: wrakduiken, macroleven, walvishaaien en vele verschillende vissoorten. Een van de beste plekken om te duiken op de Filipijnen is Cebu Island, omdat het klimaat daar het hele jaar door redelijk stabiel is. Lees meer over duiken op de Filipijnen.

Natuur op de Filipijnen: Planten en dieren

Door de geïsoleerde ligging komen er in de natuur op de Filipijnen veel dieren en planten voor die nergens anders ter wereld te vinden zijn. De bekendste inwoner die hier voorkomt is het spookdiertje. Er groeien maar liefst 14.500 planten- en boomsoorten, waarvan zeker een derde enkel voorkomt op de archipel! Vooral het regenwoud heeft nog vele zeldzame en unieke vaatplanten. In de bergen van de Filipijnen groeien dennenbossen, eiken en rododendrons, en op de eilanden vind je ook nog eens 1000 verschillende soorten orchideeën. Eigenlijk zijn er van alles veel soorten, het land telt ook 80 verschillende soorten vleermuizen. Vogelspotters én –luisteraars genieten van de talrijke bontgekleurde zangvogels, neushoornvogels en de Filipijnse apenarend. Ver onder het bladerdak verschuilen zich wurgslangen en brilslangen en enkele giftige soorten reptielen en amfibieën. 

dieren filipijnen

Beste reistijd Filipijnen: december t/m mei, ook voor een duikvakantie (onze zomer is hun regenseizoen). Op de Filipijnen komen regelmatig tyfoons en orkanen voor, meestal vinden die plaats in de zomer en het najaar, van juli tot december.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en de leukste aanbiedingen voor vakanties in de natuur!