Ga naar content

Filipijnen

De natuur op de Filipijnen is betoverend mooi. De archipel bestaat uit meer dan 7000 exotische eilanden, één voor één paradijsjes! Maar hoe plan je een reis naar deze eilandengroep? Wat zijn de mooiste eilanden van de Filipijnen? NatureScanner geeft je enkele reistips.

Natuur Filipijnen

Wil je inspiratie en hou je van natuur, dan ben je op NatureScanner aan het goede adres. Allereerst even wat meer over het land. De twee grootste eilanden van de archipel, Luzon (in het noorden) en Mindanao (in het zuiden), beslaan samen 65% van de oppervlakte. Tussen beiden ligt de centrale eilandengroep de Visayas. Verschillende zeeën omringen de eilanden. 

Vakantie Filipijnen
Strand Filipijnen
Deel op Pinterest

Met een overvloed aan zeeleven, waaronder klipvissen, haaien, roggen en manta’s, is deze onderwaterwereld een walhalla om te snorkelen en te duiken. Exotische stranden en mangroven bepalen de kustlijn, terwijl het landschap op het vasteland bestaat uit gifgroene rijstterrassen, kokosplantages, vulkanen, regenwouden, parelwitte stranden en meer tropische natuur. De hoogste berg van de Filipijnen (de Mount Apo, 2954 meter) bevindt zich op het eiland Mindanao.

Vakantie Filipijnen

Het meest kenmerkende aan de natuur op de Filipijnen is het ontelbaar aantal kleine eilandjes met palmbomen, witte zandstranden en een helderblauwe zee. Er zijn hotels en strandhutten in alle prijsklassen, de bevolking doet er alles aan om je een goede vakantie op de Filipijnen te bieden en staat binnen een mum van tijd voor je klaar zodra je iets nodig hebt. Een reis op de archipel staat voor verwend worden en alles is goedkoop. Voor een prikje worden lekkernijen als kreeft en andere zeedieren voor je opgediend.

Aanbevolen groepsrondreizen

Mooiste plekken op de Filipijnen

Wat is het meest bijzondere strand, wat zijn de diverse bezienswaardigheden of mooiste plekken en welke natuurgebieden en eilanden mag je niet missen tijdens een rondreis? Kortom, waar rekening mee houden bij het plannen van je vakantie?

1. Palawan

De Palawan eilanden zijn voor natuurliefhebbers wellicht de interessantste bestemming van de Filipijnen. Het is een eilandengroep die bestaat uit het hoofdeiland Palawan, met daaromheen talrijke kleinere eilandjes.

Voor velen is El Nido, met haar groen begroeide rotsen en azuurblauwe baaien, het mooiste gebied. Hier kan je prachtig duiken en snorkelen, maar ook boven water zijn er tal van activiteiten, zoals kajakken en eilandhoppen. Met een kano kan je de ondergrondse rivieren en lagunes verkennen. De natuur is er ongerept, prachtige baaitjes en bounty zandstranden wisselen elkaar af aan de kust.

Mooiste plekken Filipijnen
Deel op Pinterest

De tweede langste ondergrondse rivier ter wereld (de langste bevindt zich in Mexico) is bereikbaar als excursie vanaf Puerto Princesa. De Underground River is acht km lang, staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is bovendien uitgeroepen tot een van de nieuwe 7 wereldnatuurwonderen. Undiscovered biedt individuele reizen naar deze paradijseilanden. 

2. Luzon

Op het noordelijke eiland Luzon bevindt zich de hoofdstad van de Filipijnen: Manilla, vertrekpunt voor de ontdekking van een zeer afwisselende rondreis. Enkele bergketens (Cordillera Central, Sierra Madre en de Caraballo Mountains) vormen een U-vorm, waartussen het laaggelegen centrale deel van het eiland ligt. In de vallei stroomt de langste rivier van de Filipijnen, de Cagayan.

Mooiste eilanden Filipijnen
Deel op Pinterest

Over de gehele lengte van de rivier ligt een gigantisch grottenstelsel, waarvan de ondergrondse watervallen, spelonken en witte stalagmieten avonturiers van over de hele wereld trekken. Het langgerekte schiereiland Bicol in het zuidoosten kenmerkt zich door een ruige kust en in het midden ligt de haast perfect gevormde Mayon vulkaan.

Vanuit Legazpi is het mogelijk om deze vulkaan te beklimmen. Niet ver daarvandaan bevindt zich Donsol, waar je kunt zwemmen met walvishaaien. Ook een aanrader is de Taalvulkaan. De vulkaan ligt in het Taalmeer. Binnen in de krater van de vulkaan ligt ook weer een meer, waar je heen kan wandelen. 

3. Visayas en Mindanao - Chocolate Hills

Een aanrader om te zien tijdens een reis naar de Filipijnen zijn de Visayas! Bohol Island, het grootste eiland van de ruim 70 Visayas eilandjes, is een trekpleister vanwege de zogenaamde Chocolate Hills, een van de natuurwonderen van de Filipijnen. Een bijna symmetrisch uitgelijnd heuvellandschap van conische bergen wordt in de zomer bruin van kleur, vandaar de naam. Ongeveer 1300 van dit soort heuvels vormen samen een idyllisch landschap.

Chocolate Hills
Deel op Pinterest

Maar Bohol is ook de plaats bij uitstek om dolfijnen te zien. Er worden excursies georganiseerd naar de Tarsier (spookdiertjes) en de Loboc River.

White Beach op het eiland Boracay in de westelijke Visayas werd reeds verkozen door Tripadvisor tot mooiste strand van Azië: vier kilometer wit poederzandstrand en een glasheldere zee. Het Filipijnse eiland Boracay werd in 2018 tijdelijk verboden voor toeristen. Dat had de overheid besloten. De natuur op het eiland was volgens president Rodrigo Duterte urgent toe aan een herstelperiode. In een periode van 6 maanden werden de stranden en het zeewater van Boracay schoongemaakt.

4. Minder bekende eilanden

Wist je dat er ook nog verborgen pareltjes op de Filipijnen te vinden zijn? Kleinere eilanden die nog redelijk onontdekt zijn, maar zeker niet onderdoen voor hun grote broers. Hier vind je veel authenticiteit, ongerepte natuur en rustige stranden.

Marinduque staat bekend om grottenstelsels en hete bronnen, maar er zijn ook veel vlinderkwekerijen. De witte vlinders hebben wel iets weg van duiven en worden op feestdagen in groepen losgelaten, een prachtig gezicht.

Vanaf het fort San Andres op Romblon heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland. Het kleinere eiland Bang-og is met het prachtige strand Bonbon Beach verbonden aan het hoofdeiland. En op Talipasak Beach heb je het strand misschien wel voor jezelf!

Bonbon Beach
Deel op Pinterest

Ook Sicogon is zeer rustig. Dit eiland is dichtbegroeid met bossen, maar heeft ook prachtige zandstranden en koraalriffen langs de kust. De sportieveling beklimt Mount Opao of gaat snorkelen of kajakken.

In het noorden van de Filipijnen liggen de tien Batanes-eilanden. Letterlijk hoogtepunt is de Mount Iraya, die relatief makkelijk te beklimmen is via een bospad in de schaduw. 

Tenslotte willen we Camiguin niet ongenoemd laten. Hier kun je naar hartenlust mountainbiken of wandelen over de zeven vulkanen. Er zijn hier ook prachtige watervallen te vinden, zoals de Katibawasan en Tuasan. 

5. Duiken

Niet alleen boven water zijn de Filipijnen een paradijselijk vakantieland. De eilanden staan ook bekend als top duikbestemming! Het heeft alles te bieden voor een geslaagde duikvakantie: wrakduiken, macroleven, walvishaaien en vele verschillende vissoorten. Een van de beste plekken om hier te duiken is Cebu Island, omdat het klimaat daar het hele jaar door redelijk stabiel is. Lees meer over duiken op de Filipijnen.

Planten en dieren

Door de geïsoleerde ligging komen er op de Filipijnen veel dieren en planten voor die nergens anders ter wereld te vinden zijn. De bekendste inwoner die hier voorkomt is het spookdiertje. Er groeien maar liefst 14.500 planten- en boomsoorten, waarvan zeker een derde enkel voorkomt op de archipel! Vooral het regenwoud heeft nog vele zeldzame en unieke vaatplanten.

dieren filipijnen
Deel op Pinterest

In de bergen groeien dennenbossen, eiken en rododendrons, en op de eilanden vind je ook nog eens 1000 verschillende soorten orchideeën. Eigenlijk zijn er van alles veel soorten, het land telt ook 80 verschillende soorten vleermuizen. Ver onder het bladerdak verschuilen zich wurgslangen en brilslangen en enkele giftige soorten reptielen en amfibieën.

En natuurlijk ook vogels! Vogelspotters én –luisteraars genieten van de talrijke bontgekleurde zangvogels, neushoornvogels en de Filipijnse apenarend.

Beste reistijd Filipijnen: december t/m mei, ook voor een duikvakantie (onze zomer is hun regenseizoen). Op de Filipijnen komen regelmatig tyfoons en orkanen voor, meestal vinden die plaats in de zomer en het najaar, van juli tot december.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!