Ga naar content

Vietnam

Naturescanner wijst je de weg naar mooie plekken in Vietnam met leuke reistips. Ontdek de mooiste gebieden om te zien tijdens een rondreis in de natuur en ontdek wat Vietnam zo bijzonder maakt!

Natuur in Vietnam

Vietnam staat bekend om historie, cultuur en schitterende stranden. Als natuurbestemming heeft het zoveel te bieden, dat elke keus onvermijdelijk betekent dat je mooie gebieden moet overslaan, zeker als je een rondreis van slechts twee of drie weken maakt.

Mooiste gebieden in Vietnam

Wat zijn de mooiste natuurgebieden en must see plekjes tijdens een actieve rondreis in Vietnam? Hieronder de bekende hoogtepunten en de top 10 mooiste plekken in Vietnam. Met jouw bucket list kan je onze tips voor een rondreis in Vietnam en het reisprogramma van de verschillende individuele reizen en groepsreizen vergelijken.

Enkele gave reistips

Natuur van noord naar zuid

1. Noord-Vietnam - Halong Bay

Ongetwijfeld een van de mooiste plekken in Vietnam op gebied van natuur is Halong Bay. Deze prachtige baai in het noordoosten van het land ligt op slechts 170 km van de hoofdstad Hanoi. De duizenden rotsen en baaitjes, de stranden en prachtige grotten vormen samen een van de mooiste bezienswaardigheden in Azië en voor de meeste reizigers het mooiste gebied van Vietnam.

Mooiste plekken Vietnam
Deel op Pinterest

In dit deel van het land vind je tevens bijzondere attracties: de grootste grot ter wereld, de gigantische Son Doong Cave of Houten Stokken Grot. Deze werd door de Fransen vroeger al Grot der Wonderen genoemd. Deze grot heeft zijn eigen klimaat, jungle, rivier en camping! Er zou zelfs een Boeing 777 een paar kilometer in kunnen vliegen. Rondom de vele eilandjes in de baai leven vissers met hun hele gezin, inclusief de hond, dag en nacht op hun zelf gemaakte houten wooneiland. De vangst wordt verkocht of opgeslagen in de vis'vijvers' die ze rond hun waterwoning hebben aangelegd.

Aanbevolen individuele reizen:

2. Noord-Vietnam - Sapa

In het uiterste noorden van Vietnam bevindt zich een populair plaatsje voor toeristen en backpackers, Sapa. Het is makkelijk om de massa achter je te laten, door te gaan hiken in de bergen, op zoek naar lokale bergvolkeren. De wandeltochten in de bergen bij Sapa voeren over bamboebruggen en door prachtige natuur: mooie valleien, steile bergen en groene rijstterrassen wisselen elkaar af. Lees meer over wandelen bij Sapa

Natuurreis Vietnam
Deel op Pinterest

3. Noord-Vietnam - Cuc Phuong

Cuc Phuong is een van de mooiste natuurgebieden in Vietnam, met een grote diversiteit aan dieren en een prachtige natuur, met watervallen, karstbergen, mooie meren en wandelpaden. Verborgen in de hellingbossen van Cuc Phuong National Park liggen tientallen druipsteengrotten die al duizenden jaren bezoekers trekken. In 1962 werd Cuc Phuong, op nog geen drie uur rijden vanaf Hanoi, tot beschermd natuurgebied verklaard omdat er boven de grond een opmerkelijke diversiteit is aan apen.

Dieren in Vietnam
Deel op Pinterest

Direct bij de ingang van het reservaat is nu het Endangered Primate Rescue Center gevestigd, waar ingezet wordt op behoud van alle 24 in Vietnam voorkomende soorten. Tussen het hoofdkwartier en het kleinere beheersstation Bong loopt een aantal goed onderhouden wandelpaden waarmee de hellingbossen uitstekend verkend kunnen worden. Valleien, grotten en meren wisselen elkaar af en zijn ook al fietsend te verkennen. Vogelaars kunnen er de bonte dwergvalk en enkele honderden andere vogelsoorten spotten.

De leukste groepsreizen in Vietnam:

4. Tam Coc en Ninh Binh

Tam Coc is een populair trekpleister nabij Ninh Binh. Hier kan je een drie uur durende boottocht excursie maken: met een bootje met lokale gids vaar je vanaf het dorp Van Lam over de Ngo Dong River. Het landschap onderweg is betoverend mooi: je vaart langs groene rijstvelden en imposante karstgebergtes. Je drijft tevens door drie grotten, waarvan de langste 125 meter lang en op sommige punten slechts 2 meter hoog is. Vervolgens bezoek je ook nog de Bich Dong pagoda. 

Tips Vietnam
Deel op Pinterest

5. Van Long en Tam Dao

Eén van de meest bedreigde apensoorten, de Delacour's Langur, komt voor op de steile kalksteen kliffen in het Van Long Nature Reserve. Loodrecht boven het water uitstekend lijkt het bijna onmogelijk om hier te kunnen leven, maar voor deze apen is het hun thuisbasis. Nog verder oostelijk van Hanoi ligt Tam Dao. Een zwaar bebost middelgebergte met toppen van 1300 meter oprijzend boven de Rode Rivier. Het nationale park heeft zijn naam gegeven aan een bijzondere landsalamander die alleen in Vietnam gevonden wordt. Voor vogelaars is het een perfecte locatie om uit te kijken naar regenwoudsoorten als Blauwnekpitta en Père David’s Niltava, een Zuidoost-Aziatische vliegenvanger.

6. Centraal Vietnam - Yok Don

In het midden van Vietnam ligt het droge oerwoud van Yok Don. Hier komen de Aziatische olifant en gaur, een wilde bosbuffel, nog voor. Het aantal tijgers en luipaarden is echter ook hier sterk teruggelopen. De grote alexanderparkiet, de grootste parkiet ter wereld, kan hier gezien worden.

7. Centraal Vietnam - Hoi An

Hoi An is een schilderachtig vissersplaatsje in Vietnam, een stadje dat je niet mag missen tijdens een reis in Vietnam. Het oude centrum staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In Centraal Vietnam zijn enkele noemenswaardige bezienswaardigheden: het strand van Hoi An, de grotten van Phong Na (de oudste karstgebergten van Azië), het exotische eiland Tam Hai (op 2 uur van Hoi An) en Quy Nhon (onbetreden stranden).

Een van de nieuwste attracties in Vietnam is de Gouden Brug in de heuvels van Ba Na nabij Danang. De Golden Bridge wordt ondersteund door twee reusachtige handen. 

Highlights Vietnam
Deel op Pinterest

Vakantie met kinderen in Vietnam

Bekijk onze tips voor reizen met kinderen in Vietnam.

Tips voor maatwerk reizen in samenwerking met een lokale reisagent:

8. Zuiden Vietnam - Dalat

Voor de inwoners van Ho Chi Minh City is het 300 kilometer noordelijker gelegen Dalat een aantrekkelijke en vooral koele bergbestemming. De naaldbossen en heuvels rond Dalat zijn een populaire bezienswaardigheid en het is een zeer vruchtbaar gebied, waar je heerlijke aardbeien en andere vruchten kunt eten. Het gebied is ook bij vogelaars bijzonder geliefd. Het is één van de vijf gebieden die door Birdlife International aangewezen werden als locaties van alleen hier voorkomende soorten.

Sommigen zijn buitengewoon lastig te vinden, zoals de roetkraaglijstergaai (rond Mount Lang Bian), anderen, zoals de Langbiansibia, zijn gemakkelijker te spotten langs de bosweg van Dalat naar Ta Nung. Er worden vanaf Dalat veel excursies aangeboden, zoals tours naar mooie watervallen in de omgeving, trektochten naar bergvolkeren en extremere activiteiten, zoals rotsbeklimmen. Vooral de Pongour watervallen (Thác Pounguar) ten zuidwesten van Dalat zijn bijzonder mooi. 

Natuur in Vietnam
Deel op Pinterest

9. Zuiden Vietnam - Cat Tien

Het grootste laaglandregenwoud van Vietnam ligt in het Cat Tien National Park, ten noordoosten van Ho Chi Minh. Luipaardkat, klein muishert, Sambarhert en twee bedreigde apensoorten komen er voor. Langs de bospaden scharrelen bijzondere hoenders als germain’s pauwfazant en groene pauw.

10. Zuiden Vietnam - Mekong-delta

De Mekong-delta beslaat een groot deel van de oppervlakte in het zuiden van Vietnam. Het gebied is bijzonder populair om te fietsen: onderweg zie je mooie natuur, rijstvelden, veel water en houten bruggetjes. Lees meer over fietsen in Vietnam.

Actieve reis Vietnam
Deel op Pinterest

11. Strandvakantie Vietnam

Met een enorm lange kustlijn is een rondreis door het land prima te combineren met een strandvakantie in Vietnam. Bekijk onze tips over de mooiste stranden in Vietnam.

Reisinformatie

Visum - Vergeet ook niet een visum voor Vietnam te regelen. Je hebt de keuze tussen een visum voor 1 maand en een visum voor 3 maanden. Hier kan je een Vietnam visum aanvragen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!