Ga naar content

Fietsen in Vietnam

Steeds meer mensen kiezen ervoor om Vietnam te ontdekken op de fiets. Door deze toenemende vraag zie je ook steeds meer reisorganisaties met volledig georganiseerde fietsvakanties in Vietnam, soms in combinatie met een van de buurlanden.

Mooiste fietsgebieden in Vietnam

Waar kan je mooi fietsen in Vietnam? Wat zijn de bekendste fietsroutes en mooie fietstochten? Het populairste gebied voor een fietsreis is het zuiden, met name het gebied rond de Mekongrivier. Je kan al vanaf Thailand beginnen en dan door Laos en Cambodja richting Vietnam.

Maar ook de andere delen van het land zijn prima per fiets te verkennen. Wil je op eigen houtje gaan fietsen, dan is een goede wegenkaart zeker aanbevolen; deze zijn te verkrijgen bij reisboekhandel De Zwerver.

1. Fietsen in de Mekong-delta in Vietnam

De populairste fietsreis in Vietnam is een fietsvakantie in de Mekong-delta. In het zuiden van Vietnam beslaat de delta van de Mekong-rivier een groot deel van de oppervlakte. De rivier ontspringt in het Tibetaans Plateau, waarna ze een afstand van ruim 4.500 km door 6 landen aflegt: ze stroomt door China, Myanmar, Laos, Thailand en Cambodja. In Vietnam heet de rivier niet meer de Mekong, maar vervolgt ze wel haar weg samen met vele zijrivieren en stroompjes, om zich een weg te banen naar de Zuid-Chinese zee.

Dit hele gebied vormt samen de prachtige Mekong-delta, een vlak en vruchtbaar gebied, waardoor je er prachtig kan fietsen. Een groot deel van de delta bestaat uit rijstvelden. Fietsen in de Mekong-delta is de laatste jaren uitgegroeid tot een zeer populaire toeristische activiteit en daarom is het ook mogelijk om een groepsreis en individuele fietsreis te boeken bij betrouwbare Nederlandse reisorganisaties, eventueel onder begeleiding van een Nederlandstalige gids en met bagagevervoer.

Fietsgebieden Vietnam
Deel op Pinterest

Fiets langs traag stromende rivieren door het rijstgebied van Vietnam. Fiets over talrijke houten bruggetjes en dijkjes, steek af en toe een rivier over met een veerboot, passeer eilandjes met een tropische begroeiing, suikerrietplantages, kokosnotenplantages, pittoreske dorpjes, floating markets, gifgroene rijstvelden, mooie tempels en ongerepte natuur. De lokale bevolking is altijd te vinden voor een praatje met de toeristen. Je kan fietsen in de Mekong-delta ook combineren met een boottocht. Met een bootje is het mogelijk om dieper in de rivieren van de delta door te dringen.

2. Fietsen in Centraal Vietnam

In het centrale gebied van Vietnam ligt de historische stad Huế. De plaats staat vooral bekend om de 7 keizerlijke tombes uit de Nguyen dynastie die hier bezocht kunnen worden. De graftombes dateren van begin 19de tot halverwege de 20ste eeuw. Mekong Reizen biedt een reis in Vietnam waarbij je onder begeleiding van een gids gaat fietsen naar de graftombes van Hue, de Citadel in de stad bezoekt en een boottocht over de parfum rivier maakt.

3. Fietsen in het noorden van Vietnam

Ook in het noorden van Vietnam kan je prachtig fietsen, bijvoorbeeld langs Hanoi en Ninh Binh. Aan het einde van je fietsvakantie kan je verblijven op een boot in de sprookjesachtige Halong Bay in Vietnam. Fiets langs hoge karstbergen en een azuurblauwe zee of trek verder het binnenland in en maak kennis met de lokale tradities en cultuur.

Tips fietsreis Vietnam

Fietsen in Noord-Vietnam of fietsen in de Mekong-delta kan makkelijk gecombineerd worden met een rondreis in Vietnam. Vaak wordt het vruchtbare zuiden aangeboden in combinatie met een reis naar het noorden van het land, waar Halong Bay de grote bezienswaardigheid vormt. Zowel groepsreizen als individuele rondreizen hebben fietsen in de Mekong-delta op het programma, dus bekijk onze reistips om een reis in Vietnam naar jouw wensen te vinden. Tegenwoordig wordt een fietsreis in Vietnam ook vaak gecombineerd met fietsen in Cambodja.

Beste tijd fietsen in Zuid-Vietnam

Wat is de beste reistijd om te fietsen in het zuiden van Vietnam? In de maand december is het regenseizoen in Zuid-Vietnam voorbij en is de temperatuur aangenaam. Dit is een goede periode om te fietsen in de Mekong-delta. Wat is het vertrekpunt voor een fietsreis? Een fietstocht kan vanaf verschillende punten beginnen. Meestal wordt dit al bepaald door de reisorganisatie waar je de fietsreis boekt. Vaak is Vinh Long het vertrekpunt, maar ook vanaf Ho Chi Minh City worden er fietsreizen aangeboden.

Vanaf Ho Chi Minh City kan je naar de Mekong via My Thuan en dan fietsen naar Chau Doc op de grens met Cambodja. Hoewel het verkeer redelijk druk is tussen Ho Chi Minh City en Cantho, maken de brede wegen het goed mogelijk om hier te fietsen. Daarna wordt het iets rustiger en geniet je van het prachtige landschap en de lokale cultuur, maar in de Mekongdelta is overal wel bedrijvigheid.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!