Ga naar content

Cambodja

Een rondreis in Cambodja staat voor velen voornamelijk in het teken van cultuur, met een bezoek aan Phnom Penh, de tempels van Angkor Wat en de Killing Fields. Toch is ook de natuur in Cambodja indrukwekkend. Bezoek de mooiste gebieden en verleng met een strandvakantie in Sihanoukville.

Natuur in Cambodja

Doordat er veel regen valt in Cambodja, heeft het Aziatische land een groene vegetatie en is het erg bosrijk. Ondanks de grootschalige houtkap zijn grote delen van Cambodja nog steeds bedekt met diepe, ondoordringbare bossen, waar de natuur zich weelderig verspreidt.

Door de vroegere aanwezigheid van de Rode Khmer en de Vietnamoorlog is het echter af te raden om zelfstandig de jungle in te trekken door de aanwezigheid van mijnen: zorg voor een goede gids of boek een begeleide groepsrondreis.

Tempel midden in de natuur
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Veel wilde dieren leven wel diep verstopt in de jungle en worden daardoor zelden gespot. Toch zal de natuur in Cambodja een fijne indruk op je laten! Gespecialiseerde reisorganisaties, voor zowel groepsreizen als individuele reizen, zorgen ervoor dat je de mooiste plekken in Cambodja zal zien tijdens een rondreis.

Favoriete Groepsreizen:

Mooiste plekken in Cambodja

Het noordoosten en het zuidwesten zijn de mooiste gebieden voor wie de natuur in Cambodja wil verkennen. In het oosten en het noordoosten liggen de groene provincies Ratanakiri en Mondulkiri, met weelderige jungle, bergplateaus en mooie watervallen. De kuststrook in het zuidwesten van Cambodja is bedekt met mangrovebossen, daarachter bevindt zich regenwoud, de Olifantsbergen en het Cardamomgebergte. Het meest zuidelijke deel van de kust staat dan weer bekend om de paradijselijke eilandjes. 

Mooiste plekken Cambodja
Deel op Pinterest

Veel rondreizen hebben een verlenging bij de nog redelijk rustige stranden van Sihanoukville in het zuiden. Uiteraard wil je ook de tempelcomplexen van Angkor Wat in het midden van het land niet missen, dus zo zie je wat van het hele land. Hieronder alvast leuke tips voor een rondreis, met een overzicht van de mooiste plekken in Cambodja.

Vaak geboekte privéreizen

1. Tempels van Angkor Wat

Angkor in Cambodja is het hoogtepunt om te zien tijdens een rondreis in het land. De tempels van Angkor Wat en de andere tempelcomplexen bij Siem Reap. Deze stad bevindt zich in het centraal-westelijke deel van het land. De veelal door jungle overwoekerde tempelcomplexen werden ontdekt door de Fransen in 1900. Angkor Wat zelf wordt gerestaureerd.

Tempels in Cambodja
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Maar in de nabijgelegen tempels van Ta Phrom en Angkor Thom kan je nog goed merken hoe de natuur bezit had genomen van de tempels. In deze vroegere hoofdstad kan je de Bayontempel, het olifantenterras en de koningsbeelden bezoeken. Het tempelgebied in Cambodja is vele malen groter dan wij zelf hadden ingebeeld. Je kan een toegangspas kopen van één, twee of drie dagen.

Bayon in Cambodja
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3 dagen zijn echt wel nodig als je Angkor Wat en alle omliggende tempels wenst te bezoeken. Vooral rond zonsondergang kan je mooie foto's maken. Een groot aanbod hotels in Siem Reap vind je op Booking.com.

2. Phnom Kulen Nationaal Park

Vanaf Angkor Wat is het ca. 1,5 uur rijden naar Phnom Kulen Nationaal Park. Hier vind je prachtige watervallen, de Thousand Lingams, de liggende Boeddha, de archeologische vindplaats van Kbal Spean, waar je in een uurtje kunt wandelen naar de bergtop, eeuwenoude sculpturen bekijken en een hindoetempel bezoeken.

Tempel in het groen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Voor de meeste toeristen vormen de watervallen, die in 2 delen naar beneden donderen, de voornaamste bezienswaardigheid. In het water kan je heerlijk zwemmen. 

3. Tonlé-Sapmeer

Het kloppend hart van Cambodja en niet te missen natuur in Cambodja is het Tonlé-Sapmeer. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een boottocht op het meer. In het water leven reuzemeervallen en zeldzame dolfijnsoorten, aan de oevers van het meer lessen waterbuffels en olifanten hun dorst. In de droge periode bedraagt de oppervlakte van dit meer maar liefst 2500 km2 en in de regenperiode wordt dit nog veel groter. Grote delen land komen onder water te staan, met gevolg dat in de droge periode, bij het terugtrekken van het water, de vissen soms gewoon uit de bomen vallen.

4. Cardamom bergen

Een schitterend ongerept natuurgebied in het zuidwesten van Cambodja. Hier weerklinken vogel- en diergeluiden boven de dichte jungle, wandel je langs fraaie watervallen en authentiek gebleven dorpjes. Lees meer over het Cardamomgebergte.

Mooiste plekjes Cambodja
Cardamom gebergte
Deel op Pinterest

5. Kirirom National Park

Kirirom Nationaal Park, ten westen van Phnom Penh ligt aan de voet van de Olifantenbergen. Hier leeft de zwarte beer die zich maar zelden laat zien. Je kunt het park goed op eigen gelegenheid verkennen over de vele wandelpaden.

6. Ream National Park

Dit nationaal park bij de zuidkust van Cambodja bestaat uit koraalrif, verwilderde bounty eilandjes en mangrovebossen. Dit park is het beste te verkennen per boot. De vele vogels maken het park nog eens extra aantrekkelijk. Ook bestaat hier een kans om dolfijnen te spotten. 

Ream National Park
Deel op Pinterest

7. Virachey Nationaal Park

Een reis naar Cambodja beperkt zich vaak tot Phnom Penh en Siem Reap. In het noordoosten van het land, in de provincie Ratanakiri, is echter veel te zien voor wie houdt van bijzondere natuur. Er zijn prachtige watervallen en ongerepte jungle, en de mogelijkheid om de zeldzame Irrawaddy dolfijnen te zien. Virachey National Park is het grootste beschermde natuurgebied van Cambodja. Hier leven olifanten en tijgers, die helaas weinig gezien worden. Wel zijn er veel watervallen die voor een aangename verkoeling kunnen zorgen en de natuur in het park is adembenemend mooi.

8. Mondol Kiri

De provincie Mondulkiri is een afgezonderd heuvelgebied in het minder toeristische achterland van Vietnam. Je kunt er kennismaken met echte stammen. Bij Sen Monorom bevinden zich twee mooie meren, waar je uitstekend kunt wandelen.

Boottocht in Cambodja

De boottocht van Siem Reap naar Battambang of omgekeerd wordt door velen gezien als een van de mooiste boottochten in Azië. Je maakt van dichtbij kennis met de lokale bevolking en ervaart de natuur in alle rust, vanaf het water.

Fietsen en wandelen in Cambodja

Angkor Wat en de vele natuurparken in Cambodja kunnen prima per fiets of te voet verkend worden. Bekijk onze tips om te fietsen in Cambodja en wandelen in Cambodja.

Tips individuele rondreis Cambodja

Bekijk vakantietips en reistips voor een individuele rondreis of een reis op maat in Cambodja, bij geselecteerde touroperators en reisorganisaties. Stel bijvoorbeeld je reis samen met lokale experts.
Onze tips voor een avontuurlijke en actieve privérondreis in Cambodja:

Visum Cambodja

Waar moet je aan denken wanneer je een reis gaat ondernemen? Je hebt een visum nodig voor Cambodja en een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst in het land. Een visum koop je meteen als je het land binnenkomt, of je kan het van tevoren aanvragen. Een van de voordelen van het boeken van een compleet verzorgde reis naar Cambodja is dat reisorganisaties veel ervaring hebben met dit soort formaliteiten en alles toelichten waar je aan moet denken. 

Siem Reap tempel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Veiligheid Cambodja

Is reizen in Cambodja veilig? Door de oorlogen die vroeger in en rond Cambodja gevoerd zijn liggen er in bepaalde gebieden nog landmijnen. Veel van deze landmijnen zijn met behulp van de Verenigde Naties al opgeruimd, maar het is nog steeds verstandig om niet zonder begeleiding van de gangbare paden af te gaan en altijd de aanwijzingen op de waarschuwingsborden op de volgen. Dan is reizen in Cambodja relatief veilig. Het is sowieso verstandig om altijd even de reisadviezen voor een land te bekijken alvorens je een reis boekt.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!