Ga naar content

Phnom Kulen

Mooiste plekken in Cambodja - De Kulenberg bevindt zich ten noordoosten van Angkor Wat. Voor toeristen die de tempelcomplexen bij Siem Reap bezoeken, biedt het nationale park Phnom Kulen een verademing. Hier vind je de rust van de jungle en verkoeling aan de voet van de mooiste watervallen van Cambodja.

Bezienswaardigheden Phnom Kulen

Wat zijn de mooiste plekken in Phnom Kulen? Wanneer je het gebied bezoekt als onderdeel van een dagexcursie vanaf Siem Reap zal je langs enkele hoogtepunten gereden worden. Het is niet mogelijk om in één dag alle tempels en monumenten in het nationale park te zien; sommigen zijn uitsluitend bereikbaar via een lange wandeltocht door de jungle. De Phnom berg wordt beschouwd als een heilige berg.

1. Waterval Phnom Kulen

De bekendste bezienswaardigheid is de waterval, voor velen de mooiste waterval in Cambodja. In twee delen valt deze naar beneden, en in het poeltje onderaan de grootste waterval kan je heerlijk baden.

Waterval
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het zijn vooral locals die hier graag komen om verkoeling te zoeken onder de waterval. We zagen hier feestende jongeren met alcohol en een radio, monniken in prachtige oranje gewaden en ouders met kleine kinderen. Uiteraard zochten we ook zelf even verkoeling in het water.

Alleen zal je hier dus niet snel zijn, het is een populaire badplaats. Maar het is er wel gezellig. In de vele kraampjes bij de waterval vind je snacks, kokosnoten en souvenirs. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Thousand Lingams

Langs de rivier die door Phnom Kulen stroomt kan je een kort verkoelend wandelingetje maken. De meeste toeristen stoppen hier voor de 1.000 lingams: dat zijn fallusvormige stenen in de rivier, die de scheppingskracht van Shiva uitbeelden.

3. Liggende Boeddha

Boven op de berg is een acht meter lange Boeddha in een enorme rotsblok gehouwen. Deze "Reclining Buddha" of Preah Ang Thom werd reeds in de 16de eeuw uitgehouwen en is vandaag de dag een bekend bedevaartsoord in Cambodja. 

Liggende Boeddha
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Olifantenbeelden

Srah Damrey of "Elephant Pond" is een verzameling van enorme stenen standbeelden van olifanten en leeuwen die de heilige berg Kulen bewaken. De met mos begroeide beelden zijn bijzonder indrukwekkend.

5. Banteay Srei

Op de weg van of naar Siem Reap moet je zeker een stop maken bij Banteay Srei. Dit is een 10-de eeuwse Cambodjaanse tempel voor de hindoegod Shiva. Kenmerkend is de roze-oranje zandsteen waarin men prachtige beeldhouwwerken heeft gemaakt. Overal zijn er gangetjes en doorkijkjes. Het is tevens mogelijk een boottochtje van ca. 30 minuten te maken op het moerassig gebied achter de tempels. Wanneer het niet te heet is kan je hier vogels spotten. 

Banteay Srei
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bereikbaarheid Phnom Kulen

Hoewel Phnom Kulen op slechts 50 kilometer van Angkor Wat ligt, moet je toch rekenen op 1,5 uur met de auto om er te komen. Vanaf de meeste hotels in Siem Reap kan je een excursie naar Phnom Kulen boeken. Tijdens deze dagtrip bezoek je de voornaamste bezienswaardigheden onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Omdat het privé eigendom is, dien je een entree van ca. $20 p.p. te betalen. De rit erheen voert door het platteland van Cambodja. In het regenseizoen zie je veel rijstplukkers.

Bekijk dagexcursies vanuit Siem Reap naar Angkor Wat en omgeving bij Get Your Guide.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!