Ga naar content

Angkor Wat

Bezienswaardigheden in Cambodja - Wanneer mensen refereren naar de bekende tempels in Cambodja hebben ze het vaak over Angkor Wat. Angkor Wat is eigenlijk slechts een deel van het gehele "Angkor gebied", wat een gigantische oppervlakte beslaat. De tempels staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst, waren het decor van Lara Croft: Tomb Raider en vormen een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Azië.

Bezienswaardigheden Angkor

Imposant, reusachtig, overweldigend... dat zijn de woorden die bij ons opkomen als we terugdenken aan onze reis naar Angkor in Cambodja. Het hele gebied is vele malen groter dan we van tevoren konden inbeelden. Wanneer je Angkor bezoekt, kan je kiezen uit een dagkaart of een ticket voor 2-3 dagen. Zelf vonden wij 3 dagen echt nodig om alle mooiste plekken in Angkor te zien.

Mooiste tempels Angkor

Wat zijn de mooiste tempels van Angkor? Wat is er te zien en wat zijn de kenmerken van de verschillende tempels? Naturescanner geeft je een korte uitleg over alle tempels, maar om het echt te zien en te snappen moet je er zelf naartoe reizen.

1. Angkor Wat

Angkor Wat is de bekendste tempel bij Siem Reap. De drie lotusvormige daken, met op de voorgrond het water - of in oranje gewaden getooide monniken - zie je op de meeste foto's van Cambodja. Angkor Wat is omringd door een vierkant kanaal. Het complex bestaat uit verschillende symmetrische gebouwen die onderling verbonden worden door stenen paden. Symmetrie is alom vertegenwoordigd. Loop zeker door tot aan de achterkant van het gebouw, waar je vaak beter licht hebt om te fotograferen. Er is weinig schaduw in Angkor Wat en het kan hier heel heet zijn in de warmste maanden van het jaar.

2. Angkor Thom en Bayon

Vanaf Angkor Wat is het een klein stuk rijden vooraleer je de imposante poorten van Angkor Thom binnenrijdt. Binnen dit ommuurde complex pronkt de Bayontempel, een van de mooiste tempels in Angkor. Hij staat bekend om de gigantische glimlachende gezichten van de Lokeshvara. Je vindt hier elementen en afbeeldingen uit zowel het boeddhisme als het hindoeïsme. De tempel is, in tegenstelling tot de andere vierkante complexen, rond van vorm.

Mooiste tempels Angkor
Angkor Thom en Bayon
Deel op Pinterest

Het wordt omgeven door zuilengangen in plaats van een muur. In totaal bestond de tempel uit ca. 50 torens, waarvan er nu nog 37 staan. Op ieder van deze torens staan 4 gezichten in 4 richtingen.

Baphuon is een andere imposante tempelruïne, die enkel toegankelijk is voor kinderen vanaf 12 jaar. De steile trappen zijn gevaarlijk. Even verderop ligt Phimeanakas, een gebouw dat niet toegankelijk is wegens instortingsgevaar.
Ook bezienswaardig in Angkor Thom zijn het Terrace of the Leper King en het Terrace of the Elephants

3. Ta Prohm

De Ta Prohm tempel was voor ons veruit de mooiste tempel van Angkor, en dat komt vooral omdat dit complex nog steeds overgenomen is door de natuur. Enorme bomen en boomwortels overwoekeren de vele muren en tempeltorens. Hoewel je op de foto's wellicht altijd dezelfde stukken van de ruïnes ziet, zijn er tientallen plaatsen waar de bomen over de tempels heen groeien en is dit dus echt niet een enkel stukje. Nee, Ta Prohm is een schitterend monument, waar je blijft foto's schieten! 

Angkor Wat bezoeken
Ta Prohm
Deel op Pinterest

4. Ta Som

Gelijkend op Ta Prohm, maar veel kleiner en met veel minder bomen die over de ruïnes woekeren. Loop zeker door tot aan de laatste poort, deze is compleet overgroeid door een boom.

5. Preah Khan

Nog noordelijker ligt de Preah Khan tempel. Preah Khan (het "Koninklijke Zwaard") werd gebouwd in de 12de eeuw. Rond de tempel liggen rechthoekige galerijen. Net als Ta Prohm en Ta Som zijn ook deze ruïnes deels overgroeid met vegetatie.

6. Neak Poan

Neak Poan is een bijzonder monument om te bezoeken, niet zozeer vanwege de architectuur, maar wel vanwege de ligging midden in een meer. Een lang pad voert over het water en hier kan je fraaie foto's maken van de bomen en planten die in het meer groeien.

Bereikbaarheid Angkor

De tempels van en rond Angkor Wat bevinden zich aan de rand van de stad Siem Reap, in het centraal oostelijk deel van Cambodja. De stad heeft een eigen luchthaven en is ook met de auto en het openbaar vervoer makkelijk te bereiken. Sommige reizigers maken zelfs een meerdaagse uitstap vanaf Thailand. Minibusjes zijn te regelen vanaf de meeste hotels en websites. Er zijn tal van georganiseerde rondreizen langs Angkor en Siem Reap, bekijk dus snel onze tips voor een individuele reis of groepsreis of regel zelf je reis naar Siem Reap.

Tip: bekijk de Angkor Wat video.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!