Ga naar content

MacRitchie Reservoir

Singapore heeft me ontzettend verrast als stad. Naast de vele schitterende gebouwen en architecturale pareltjes, is er een grote rijkdom aan parken en natuurreservaten in en rond de stad.

Central Catchment Natuurreservaat

Central Catchment Nature Reserve is de officiële naam van het hele natuurreservaat, maar het staat bekend als MacRitchie Reservoir, een van de vier waterreservoirs in het gebied. MacRitchie werd in 1867 gebouwd met het geld van een gulle donatie. De andere wateropslagen zijn Lower Peirce Reservoir, Upper Peirce Reservoir en Upper Seletar Reservoir.

Het MacRitchie Reservoir werd vernoemd naar James MacRitchie, een voormalig koloniaal ingenieur. Het is een van de oudste wateropslagplaatsen van Singapore en fungeert als een cruciaal onderdeel van het waterbeheer van het land. 

Apen in Macritchie
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Natuur in MacRitchie

Wat MacRitchie Reservoir bijzonder maakt, is niet alleen het feit dat het een belangrijke bron van drinkwater is, het is vooral een weelderige groene oase midden in de stad. De regering heeft fors geïnvesteerd in het gebied als recreatiegebied en als natuurgebied voor het in stand houden van de biodiversiteit in Singapore. Binnen het gebied bevindt zich het gelijknamige Park, een populaire plek voor natuurliefhebbers, wandelaars en vogelspotters.

Jungle in Singapore
© Natuerscanner
Deel op Pinterest

Een van de meest opvallende kenmerken van het recreatiegebied is de TreeTop Walk, een spectaculair hangend brugpad dat bezoekers een fenomenaal uitzicht biedt op het omliggende regenwoud. Het pad slingert tussen de boomtoppen, met aan alle kanten weelderige begroeiing.

Mooiste plekken ontdekken

Voor wie die op zoek is naar een ontspannen daguitstap midden in de stad, biedt het MacRitchie Reservoir Park een scala aan goed gemarkeerde wandelpaden door dichtbegroeide bossen en langs de waterkant. Hoewel veel lokale mensen hier komen om te sporten, heerst er in het hele gebied een rustige sfeer. Tijdens een hike zie je diverse inheemse planten en dieren, waaronder apen, vlinders en exotische vogels.

Overnachtingstip

1. Wandelingen in MacRitchie Reservoir

Wie graag wilt hiken in Singapore is hier op de juiste plek! Er zijn 6 wandelroutes uitgezet in het natuurgebied: Route 1 (groen, 3 km), Route 2 (paars, 4,8 km), Route 3 (blauw, 10,3 km), Route 4 (geel, 11 km), Route 5 (roze, 9,5 km) en Route 6 (oranje, 8 km). Wij hebben de roze route gelopen en deze uitgebreid met de Tree Top Walk, die om drukte te vermijden slechts in een richting mogelijk is.

Hiking in Singapore
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De totale afstand van onze wandeling was ongeveer 14 kilometer, wat best een pittige hike is in de tropische hitte van Singapore. Als je houdt van wandelen is dit zeker een aanrader, maar ga goed voorbereid op stap, met voldoende drinkwater en de juiste outfit. Wij vertrokken bij de hoofdingang en werden opgehaald bij Windsor Car Park. Je kunt de rondwandeling ook vervolledigen.

Reistips

2. TreeTop Walk

Een van de mooiste stukken om te wandelen is de Tree Top Walk. Een 250 meter lange vrijstaande hangbrug verbindt de twee hoogste punten binnen MacRitchie en biedt een schitterende blik op het tropische regenwoud. Het bomenpad doet ons zeker denken aan de hangbruggen in het nevelwoud van Monteverde in Costa Rica.

Hangbruggen Singapore
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Jelutong Tower

Onderweg kom je ook langs deze uitkijktoren met 7 verdiepingen. Het observatieplatform bevindt zich boven de boomtoppen en biedt een fraai vergezicht over de jungle van het natuurreservaat. 

Toren in MacRitchie
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Kajakken op het Reservoir

Wil je graag actief zijn, maar is het je te heet om te hiken, huur dan eens een kajak. Voor verhuur kun je terecht bij Paddle Lodge aan de oostkant van het park. Op het water van het reservoir vind je voldoende verkoeling om al peddelend de natuur in je op te nemen. En een kajak is altijd een toffe manier om de natuur in te trekken!

Dieren in MacRitchie

Al bij de hoofdingang zag ik mooie vogels in de bomen en een enorme mot met een spanwijdte van wel 15 cm op de muur van het sanitair gebouw. Dat beloofde veel goeds. En ja hoor, dieren genoeg in dit groene walhalla! Wil je ze zien, moet je wel stil en alert zijn. Als je luidruchtig bent tijdens het wandelen, zal het wildlife zich verstoppen of ervandoor gaan.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wie je zeker wel zult zien tijdens je wandeling in MacRitchie zijn de langstaart makaken die hier leven. Let wel, de apen kunnen knap vervelend zijn als ze proberen spullen of eten te stelen. Ook is het goed om te weten dat je nooit moet lachen naar een aap, want dat wordt gezien als een bedreiging.

Apen in Singapore
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Naast makaken kom je als je goed oplet, nog tal van andere dieren tegen, zoals eekhoorns en varanen. Vogelaars mogen zich verheugen op ijsvogels en tal van mooie zangvogels. Als je veel geluk hebt, zie je misschien zelfs colugo's (huidvliegers) of uilen! 

Squirrel Singapore
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Spits je oren, want vaak hoor je geritsel tussen de bladeren en vang je een glimps op van een mooie hagedis of kikker.

Parkinformatie MacRitchie

MacRitchie Reservoir is dagelijks de klok rond (24 uur) geopend voor het publiek.

Parkeren

Er zijn verschillende parkeerplekken bij MacRitchie. De hoofdingang bevindt zich in het zuiden van het gebied, aan Lornie Road en MacRitchie Viaduct, met daarbij het MacRitchie Nature Park Car Park.

Een andere kleine parkeerplaats bevindt zich bij Windsor Park. Hiervandaan vertrekt de Venus Trail en Venus Loop. Deze parking is tevens het dichtst bij de TreeTop Walk. Via de golfclub Singapore Island Country Club is het ook mogelijk om het gebied te betreden.

In het noordelijk deel van het Central Catchment Nature Reserve kan je parkeren bij het Upper Peirce Reservoir en het Lower Peirce Car Park. Vanaf beide parkeerplaatsen kan je korte hikes maken.

Zelf op vakantie in Singapore

Heb jij binnenkort een stopover of verblijf je om andere redenen enkele dagen in de stad, bekijk dan zeker ook onze overige tips voor een vakantie in Singapore. Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Singapore, Aviareps en Singapore Airlines.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!