Ga naar content

Monteverde

Wil je tijdens een Costa Rica natuurreis het mooiste oerwoud zien? Bij Monteverde en Santa Elena ontdek je het echte jungle gevoel in het enige "cloud forest" of nevelwoud van Costa Rica. De dichte jungle bij Monteverde is de thuishaven van de bontgekleurde quetzal, de prachtige blauwe Morpho vlinder en tal van andere bijzondere en zeldzame dieren.

Nevelwoud in Costa Rica

Het enige nevelwoud van Costa Rica bevindt zich in Monteverde. De ondoordringbare regenwouden hullen zich in een vochtige mist. De roep van vele exotische vogels weerklinkt tussen de weelderige begroeiing. O.a. de bontgekleurde quetzal vogel wordt hier regelmatig gespot!

Quetzal in Costa Rica
Deel op Pinterest

Met zijn groene, rode en witte veren en lange staart is dit voor velen de mooiste vogel van Midden-Amerika. Ook de natuur in het gebied is fenomenaal: talrijke exotische bloemen en zeldzame planten, kleurrijke vogels en dieren zijn te bewonderen in het gebied. Het is aanbevolen om een goede reisgids of natuurgids bij je te hebben, zodat je precies weet welke vogels en zoogdieren te zien in Monteverde. Bekijk onze reistips voor georganiseerde reizen.

Mooiste plekken Monteverde

Om de natuur optimaal te ontdekken raden wij je aan om naar het Selvatura Park te rijden ten noorden van Monteverde. Dit natuurreservaat biedt uitstekende voorzieningen om je kennis te laten maken met de weelderige natuur bij Monteverde.

Je kan er wandelen over (soms duizelingwekkend hoge) hangbruggen, canopy tours worden georganiseerd door diverse organisaties en het is een uitstekend gebied voor langere wandeltochten. 7 routes van ca. 1,5 uur voeren door het 10.500 ha. grote natuurpark: lees meer over wandelen in Monteverde.

1. Hangbrug in Monteverde

Over het nevelwoud heeft men loopbruggen gespannen. Vanaf de hoogste hangbrug, die 100 meter hoog is, heb je een spectaculair uitzicht op de jungle vanaf meerdere kanten. Begin onderin het struikgewas en ga steeds hoger de boomkruinen in. Een verstrengeling van tropische planten, exotische bloemen en lianen vormen een groene, ondoordringbare muur. 

Hangbrug Monteverde Costa Rica
Deel op Pinterest

2. Dieren in Monteverde

In de wildernis van het nevelwoud weerklinken tal van dierengeluiden. Af en toe wipt een beestje het wandelpad op: een wasbeer of een kleurrijke kikker. Indien je wilt wandelen in Monteverde, kom dan vroeg in de ochtend naar het park. De dieren zijn dan nog op zoek naar voedsel, je hebt dus meer kans dat er een wasbeertje of ander dier je pad kruist, en de toeristenstroom is er nog niet. 

Dieren in Monteverde
Deel op Pinterest

3. Vogels in Monteverde

Er zijn meer dan 400 vogelsoorten in Monteverde geregistreerd, waaronder 30 soorten kolibries. Alle meest voorkomende vogels staan in deze handige vogelgids Monteverde. Fotografen, plan extra tijd voor de openlucht kolibrietuin. De bontgekleurde vogeltjes laten zich hier van dichtbij fotograferen terwijl ze zich laven aan de drinkbakken in de tuin. Het is een unieke kans om de vele soorten kolibries in Costa Rica van dichtbij vast te leggen.

Kolibrie in Monteverde
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Erg leuk is een begeleide bird watching tour. Kijk voor excursies in Monteverde bij Get Your Guide.

4. Vlindertuin

Er is ook een mooie vlindertuin aanwezig waar men o.a. de felblauwe morphos vlinder kan bewonderen. Wil je alle vlinders identificeren, dan is deze Costa Rica vlindergids een must have!

5. Canopy tours Costa Rica

Opgelet, deze tip is voor de avontuurlijke reiziger. Is een hangbrug voor jou niet avontuurlijk genoeg, neem dan deel aan ziplining, beter bekend als een canopy tour! Deze kent zijn oorsprong in Monteverde in Costa Rica. De toeristen hangen in een stalen kabel. 

Zipline Monteverde
Deel op Pinterest

Met ziplines (tokkelbanen) glijdt men van het ene houten boomplatform naar het andere. Zoef tussen verstrengelde lianen en een dichte muur van tropische planten naar de volgende boomtop. Een unieke excursie voor wie op avontuurlijke manier wil kennismaken met het oerwoud. 

Rondreis langs Monteverde

Het Monteverde nevelwoud is vanwege de prachtige natuur een van de bekendste bezienswaardigheden in het land. Het staat dus vrijwel altijd op het reisprogramma van een georganiseerde rondreis. Boek je een groepsreis, dan kan je er vrijwel zeker van zijn dat Monteverde op de lijst van hoogtepunten staat. Wij geven je op deze pagina alvast enkele tips voor goedkope en avontuurlijke rondreizen, met voldoende tijd in Monteverde.

Vlindertuin Monteverde
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je kan uiteraard ook kiezen voor een individuele rondreis langs Monteverde of zelf rondrijden met huurauto in Costa Rica en dan kies je er zelf voor om Monteverde op je route te zetten. Er zijn verscheidene hotels en lodges te boeken in Monteverde en Santa Elena. Let op! Houd er tijdens een individuele rondreis met huurauto rekening mee dat er geen "officieel" benzinestation is in Monteverde (je kunt eventueel brandstof van locals kopen). Probeer dus te tanken bij La Fortuna, nabij de Arenal vulkaan. Eventueel wat extra benzine meenemen in een jerrycan kan ook problemen voorkomen.

Korte bouwstenen Monteverde

Wat we steeds meer zien verschijnen, zijn reisorganisaties die korte meerdaagse bouwstenen aanbieden met een verblijf in een bekend gebied van Costa Rica. Meestal is dit inclusief hotel en enkele excursies. Een voorbeeld van een losse Monteverde bouwsteen vind je bij Riksja Costa Rica.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!