Ga naar content

Costa Rica

Puur natuur! Het land bij uitstek voor een natuurvakantie of een onvergetelijke rondreis. Costa Rica is groen, groener, groenst. Het is het paradijs op aarde voor mensen die houden van een pure natuurervaring. Wij nemen je mee in een overzicht van de mooiste plekken in Costa Rica!

Het paradijsje, dat ingesloten ligt tussen de Stille Oceaan en de Caribische zee, staat bekend om ondoordringbare regenwouden en nevelwouden, prachtige stranden, mysterieuze vulkanen, metershoge watervallen en ongerepte moerassen, kortom alle ingrediënten voor een geslaagde reis. Er zijn veel mogelijkheden om het land te ontdekken, vergelijk dus goed de verschillende soorten natuurreizen.

Top groepsreizen

Natuur Costa Rica

De natuur is overal aanwezig en het is dus het vakantieland bij uitstek voor een duurzame reis. Duurzaamheid is een belangrijk issue voor de regering, voor de tica’s (Costaricanen) en voor de toeristen. Dit merk je onder andere aan de vele ecohotels in Costa Rica. Hier geen kusten vol resorts, maar kleinschalige ecolodges en hotels.

Natuur Costa Rica
Deel op Pinterest

De regenwouden herbergen een weelderige flora en fauna; in het hele land komen unieke planten en diersoorten voor (bizarre insecten, tropische vogels en merkwaardige zoogdieren). Wil je een volledig overzicht van de meest voorkomende dieren en planten, bekijk dan onze natuurgidsen Costa Rica.

Wees wel bewust dat Costa Rica echt een jungleland is en dat het wild en puur is. Ga jij al gillen als je een spin ziet, dan is het misschien niet jouw bestemming!

Het is relatief gemakkelijk en veilig om zelf een reis te organiseren: je boekt vliegtickets naar de hoofdstad San Jose, regelt van tevoren een huurauto en verkent het land op eigen houtje. De wegen zijn OK, maar wil je ook over onverharde paden rijden, huur dan een 4x4. Zoek je unieke trips of hou je niet van alles zelf regelen, dan is de expertise van een reisorganisatie aanbevolen.

Individuele reistips

Mooiste plekken Costa Rica

Je wil natuurlijk niets missen, dus wat zijn de bezienswaardigheden en waar vind je de mooiste natuur in Costa Rica? Wat zijn de mooie gebieden om te zien? Per regio in Costa Rica kan je op Naturescanner uitgebreide informatie lezen en op de wat te doen in Costa Rica? pagina vind je nog meer tips voor tours en activiteiten. 

1. Vulkanen in Costa Rica

De vulkanen Arenal, Poàs, Barva en Irazu zijn de bekendste vulkanen van het land. Drie vulkanen zijn momenteel actief: de Poas, Rinjon de la Vieja en Turrialba. De meeste vulkanen bevinden zich in de directe omgeving van de hoofdstad San Jose in het centrale deel van het land. Bij Rincon de la Vieja is de vulkanische activiteit goed te merken aan de modderpoelen en zwaveldampen en men kan er paardrijden langs watervallen en warmwaterbronnen. 

Vulkanen in Costa Rica
Deel op Pinterest

2. Nevelwouden en regenwouden

Nevelwouden vind je in Santa Elena en Monteverde, een overweldigend groen gebied op slechts enkele uren rijden van de hoofdstad. Deze in mist gehulde wouden zijn het leefgebied van tal van prachtige vogels (waaronder de zeer mooie quetzal) en bijzondere zoogdieren.

Het gebied bevindt zich ten noordwesten van San Jose. In de overige gebieden van Costa Rica zijn er prachtige regenwouden met een rijke variatie aan planten en dieren. Met gidsen kan je mooie trektochten maken. Bekijk de mooiste jungle in Costa Rica.

3. Wetlands

Tortuguero en Caño Negro zijn de bekendste wetlands, waar mooie tours en excursies over het water te boeken zijn. Beiden staan vaak op het reisprogramma. Hoewel Tortuguero één van de highlights van Costa Rica is, is het toch een zeer ruig en ongerept gebied, met weinig faciliteiten.

4. Kust en strand

Costa Rica heeft twee kusten, de Pacifische kust in het westen en de Caribische kust in het oosten.

- Pacifische Kust: in het noorden zijn er honderden stranden, met rustig water.  Dit is het meest toeristische deel, geschikt voor enkele dagen relaxen bij het strand. In het midden bij de westkust ligt het toeristische Manuel Antonio national park, wat ondanks de drukte een bezoek waard is vanwege de witte zandstranden, apen en prachtige baai.

Vanaf Manuel Antonio naar het zuiden vind je de ongerepte stranden, met meer golven en ruige stranden, maar minder toeristen. Het Osa Schiereiland, met het adembenemende Corcovado Nationaal Park, is een grote brok jungle, met Caño Island als een van de bekende bezienswaardigheden.

Natuur Costa Rica
Deel op Pinterest

- Caribische Kust: niet te missen is het broedseizoen van de schildpadden in Tortuguero in het oosten. Jaarlijks tussen juli en september komen de schildpadden hier aan land om hun eieren te leggen op het strand. Zuidelijker ligt de zeer ruige kust, waar een ongekende mix aan culturen zich verenigd heeft.

Meer weten over de ongerepte maagdelijke stranden, lees dan tips over stranden Costa Rica.

5. Fauna

Om de Nationale Parken te verkennen raden we aan niet te besparen op een gids. Gidsen zijn erg getraind in het spotten van wildlife en spotten veel sneller dieren en vogels. En dieren zijn er genoeg. Wist je dat er in Costa Rica maar liefst 878 vogelsoorten voorkomen, waarvan 7 alleen hier voorkomen? Lees meer over vogels in Costa Rica en de meest voorkomende dieren in Costa Rica.

6. Flora

Ook op gebied van planten en bloemen is het een van de meest veelzijdige landen ter wereld: varens, mossen, lianen, reuzenbomen; duizenden soorten zijn er te vinden. De nationale boom van Costa Rica is de Guanacaste en de nationale bloem is de orchidee.

Bekijk onze gidsjes over bloemen in Costa Rica en meer specifiek orchideeën in Costa Rica. Naast de veelzijdige vegetatie die het land rijk is, worden er ook veel gewassen verbouwd: ananas, suikerriet, meloenen, bananen, papaja's… Breng zeker een bezoek aan een van de vele fruit- en koffieplantages.

7. Actieve rondreis in Costa Rica

Dit is een bestemming waar natuur en avontuur hand in hand gaan. Met een canopy tour aan kabels door de bomen van het regenwoud vliegen, white water rafting, mountainbiken, paardrijden, kajakken, snorkelen, duiken… de mogelijkheden tijdens een actieve reis in Costa Rica zijn onbegrensd.

Wil je het land bezoeken met het hele gezin, bekijk dan onze tips voor reizen met kinderen in Costa Rica.

Leuke maatwerk reizen

Beste reistijd Costa Rica

Wat is de beste periode om naar Costa Rica te gaan? Het land is het hele jaar door te bereizen. Je kunt het opdelen in 2 kusten:
- Caribische gebied: juli - november
- Pacifische gebied: december - juni.

Het droge seizoen (verano - december tot april) is de populairste en drukste periode, omdat het dan overwegend goed weer is. Het regenseizoen (invierno - mei tot november) wordt ook wel het groene seizoen genoemd en het regent dan dagelijks. Meestal gaat het om korte, hevige buien. Alles is dan wel mooi groen en het is rustiger.
De tussenmaanden mei, juni, september en oktober zijn ook ideaal, omdat het dan minder regent en je goedkoper kunt boeken.

Voor iedere verkochte veldgids gaat een bijdrage naar dieren- en natuurbeschermingsprojecten in Costa Rica.

Filmpje Costa Rica - Mooie beelden van de natuur

Zie jij jezelf al rondlopen in de jungle, speurend naar toekans? Neem deel aan een van de bijzondere reizen in Costa Rica en zie met eigen ogen actieve vulkanen, exotische bountystranden en tropische nevelwouden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!