Ga naar content

Dieren in Costa Rica

Costa Rica rondreis - Welke dieren leven in Costa Rica? Er komen heel veel diersoorten voor, dus we geven je alvast een lijstje van TOP 10 wildlife in Costa Rica wat je kan zien tijdens een rondreis.

Costa Rica veldgidsen

Zin in voorpret? In onze webshop verkopen wij handige, geplastificeerde field guides van Costa Rica, om makkelijk dieren en planten te identificeren en aan te vinken wat je hebt gezien. Een van deze field guides kochten we zelf tijdens een reis in Costa Rica en vonden het ontzettend handig. Het was alleen jammer dat we deze pas halverwege onze reis tegenkwamen en de helft van de dieren niet hadden kunnen aanvinken. Reden genoeg om ze zelf te verkopen, uniek in Europa!

Diersoorten in Costa Rica

Bereid je voor op apen (doodshoofdaapjes, kapucijnapen, brulapen…), neusberen, luiaards, krokodillen en kaaimannen, tapirs en miereneters, gifkikkers, slangen, spinnen, wilde zwijnen, schildpadden, walvissen, jaguars, enz. Meest voorkomende dieren in Costa Rica:

1. Vlinders in Costa Rica

Costa Rica telt een zeer groot aantal vlindersoorten. Er werden wel 1000 vlindersoorten geteld, dat is ongeveer 10% van het totaal aantal soorten die wereldwijd voorkomen. De bekendste vlinder in Costa Rica is de Blue Morpho of blauwe Morpho. Deze azuurblauwe vlinder kan wel 64 tot 78 mm groot zijn. Vooral in de nevelwouden nabij Monteverde en in het natuurpark van Manuel Antonio kun je deze prachtige insecten zien. Krijg je toch niet de kans om de vlinder in het wild te zien, dan geen paniek. In Costa Rica vind je vele butterfly gardens of vlindertuinen, waar je op je gemak kunt rondlopen tussen de vlinders. 

Deel op Pinterest

Andere bijzondere vlindersoorten die je kan zien in Costa Rica zijn de Great Owl (77-91 mm), de Small Postman (31-37 mm), Julia (41-45 mm), Doris Longwing (34-45 mm), Blue and white longwing (38-43 mm), Zebra Longwing (39-47 mm), Mexican Bluewing (30-32 mm), enz. Een volledig overzicht van de 122 meest voorkomende vlinders vind je in deze handige Costa Rica vlindergids.

2. Vogels in Costa Rica

Costa Rica is een vogelbestemming bij uitstek: talloze prachtig gekleurde vogels bevolken zowel het oerwoud als de tropische kusten. Papegaaien, toekans, kolibries en natuurlijk de mooie quetzal. Er zijn slechts weinig landen waar zoveel vogelsoorten leven op een kleine oppervlakte.

Quetzal in Costa Rica
Deel op Pinterest

De twee kusten, met daartussen hoge bergen, zorgen voor verschillende ecosystemen met veel verschillende vogelsoorten. Droog tropisch bos, regenwouden, nevelwouden, steppen en mangroven: al deze biotopen kennen hun eigen soorten. Bijna 900 vogelsoorten komen er voor, waarvan 7 alleen in Costa Rica leven.

Lees meer over vogels in Costa Rica (met leuke tips voor vogelreizen) en bekijk de verschillende vogelgidsen Costa Rica in onze online winkel: deze Field Guides tonen per gebied de meest voorkomende vogelsoorten.

3. Apen in Costa Rica

In het oerwoud van Costa Rica leven 4 soorten apen. Dit zijn brulapen (mantled howler monkeys), doodshoofdapen (squirrel monkeys), witschoudercapucijnapen (white-faced monkeys) en zwarthandslingerapen (spider monkeys). Regelmatig laten ze zich horen (vooral de brulapen dan), maar met een beetje geluk zie je een hele familie apen springen van tak naar tak. Spider monkeys springen door de toppen van de bomen en leveren spectaculaire foto's op.

Overal in het land kun je aapjes zien, ga bijvoorbeeld varen met een bootje bij de Caño Negro nabij Arenal en je ziet met 90% zekerheid apen in de bomen. En waarschijnlijk zijn er nog meer apen die jou observeren vanaf het bladerdak! Bij Manuel Antonio komen de apen tot op het strand. Zij zijn zo gewend aan toeristen dat ze zelfs handtassen komen leeggraaien of stelen. 

Apen in Costa Rica
Deel op Pinterest

4. Reptielen in Costa Rica

Er komen heel veel reptielen in Costa Rica voor, waaronder leguanen, hagedissen, gekko's en tal van slangen. Onder de niet giftige slangen rekenen we de Oriole, tropical kingsnake, painted keelback, boa constrictor (380 cm), Northern cat-eyed snake, red-eyed treesnake, common road guarder, common blunt-headed snake, false fer-de-lance, ringed snail-eater en de green vine snake.

De giftige slangen omvatten de eyelash palm pitviper, de side-striped palm pitviper, de Fer-de-Lance en de Central American of Black-headed bushmaster (4 meter). De Christushagedis kan over het water lopen! Wil je alle leguanen en hagedissen makkelijk kunnen identificeren tijdens een rondreis, schaf dan deze handige gids over reptielen in Costa Rica aan. 

Reptielen in Costa Rica
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij Tortuguero kan je schildpadden kijken. Het gebied staat vooral bekend om de lederschildpadden en soepschildpadden die hun eieren komen leggen op het strand. Van maart t/m juni komen ze massaal het strand op en van een afstandje kun je toekijken hoe dit natuurspektakel zich volstrekt. Op het schiereiland Guanacaste kan je een soortgelijk natuurspektakel bijwonen, op Playa Ostional.

Het massaal aan land komen van zeeschildpadden om eieren te leggen, wordt de "arribada" genoemd, wat letterlijk eigenlijk de aankomst betekent. Dit is niet alleen in Costa Rica te zien, ook in andere Midden-Amerikaanse landen, zoals Mexico, kan je de arribada meemaken. De schildpadden leggen overigens flink wat kilometers af om de stranden van Costa Rica te bereiken. Naar schatting leggen sommige dieren meer dan 1000 km af!

Tortuguero
Deel op Pinterest

Reistip: schildpadden excursie Tortuguero bij Riksja Costa Rica.
Tijdens een boottocht op de rivieren in de jungle zal je zonder twijfel ook veel schildpadden zien, vooral de Black River Turtle. Vaak zitten deze samen op omgevallen bomen in het water.

Kaaimannen
Wanneer je een boottocht maakt, bijvoorbeeld bij de Caño Negro, heb je vanaf de boot veel kans om kaaimannen te zien. De volwassen kaaimannen worden ongeveer 150 cm groot, maar vaak zie je ook kleintjes van ongeveer 20 cm groot. Erg schattig!

Krokodillen
De Amerikaanse krokodil komt voor in Costa Rica. Deze heeft een lengte van bijna drie meter! Wanneer je vanuit het noorden naar Manuel Antonio rijdt, kom je voorbij de Tarcoles rivier. Onder de brug over deze rivier liggen steeds verscheidene van deze grote krokodillen. Naar verluid worden deze krokodillen gevoed door het nabijgelegen restaurant, omdat dit veel toeristen trekt.

5. Gifkikkers en felgekleurde kikkersoorten

Veel bontgekleurde amfibieën in Costa Rica! Let wel, veel van deze kleurrijke kikkersoorten zijn extreem giftig. Tijdens spannende excursies in het regenwoud kan een ervaren gids jou tonen waar de kikkers zich schuilhouden. Sommige soorten zitten op de onderkant van grote bladeren, andere soorten verschuilen zich tussen het bladerdek. Je vindt ze in de meest diverse kleuren!

mooie kikkers in Costa Rica
Deel op Pinterest

De volgende kikkers komen voor in Costa Rica: misfit leaf frog (6,5 cm), gaudy leaf frog (8 cm), hourglass tree frog (4 cm), fleischmann's glass frog (3 cm), masked smilisca (7 cm), common dink frog (2,5 cm), golden toad (in Monteverde, maar deze is waarschijnlijk uitgestorven - 6 cm), cane toad (20 cm), bransford's litter frog (2,5 cm), blue jeans dart frog (2,5 cm, zie foto), black and green dart frog (4 cm), smokey jungle frog (19 cm) en de brilliant forest frog (8 cm). Bekijk onze fauna natuurgids voor een volledig overzicht van meest voorkomende kikkers in Costa Rica.

6. Tapirs in Costa Rica

Een van de wat minder makkelijk te observeren dieren in Costa Rica is de tapir, met zijn leuke slurfje. Nochtans wordt dit dier regelmatig gezien bij het zuidelijk gelegen Costa Ricaanse gebied Corcovado: trek een dagje de jungle in met een gids om meer kans te maken op het zien van tapirs in Costa Rica. Gidsen weten precies waar de tapir zich schuil houdt. Zelf hadden we de kans om een tapir te zien in een poeltje verborgen tussen de dichte struiken van het regenwoud. Zonder gids zou ons dat nooit gelukt zijn! Lees meer tips voor tapirs in het wild.

Zoogdieren Costa Rica
Deel op Pinterest

7. Luiaards in Costa Rica

In de regenwouden van Costa Rica leven twee soorten luiaards of op zijn Engels sloths: de tweetenige two-toed sloth (Choloepus hoffmanni) en de drietenige three-toed sloth (Bradypus variegatus) luiaard. Luiaards zijn niet bepaald de mooiste dieren, maar wij vinden ze geweldig om te zien! Tussen hun vacht groeien algen en als het dan een keer goed regent kleuren ze ook nog eens groen. Ze slapen tot 18 uur per dag.

Luiaards in Costa Rica
Deel op Pinterest

Met een gids zal je de dieren veel sneller zien. Zij weten ook precies welk geluid ze moeten maken om de dieren te doen bewegen, al is dat wel een beetje zielig (onze gids deed het geluid van een roofvogel na). Naar schatting leven er ongeveer 2 miljoen luiaards in Costa Rica. Meer weten over deze dieren, lees dan onze pagina over luiaards.

8. Bladmieren in Costa Rica

Bij bijzondere dieren denk je waarschijnlijk niet meteen aan mieren? Toch is dit echt bijzonder. In de jungle van Costa Rica kan je overal paden volgen met duizenden, of zelfs miljoenen bladmieren die achter elkaar lopen met een stuk van een blad op de rug. Het klinkt misschien voor jou als niets opvallend of niet zeer interessant om te zien, maar zodra je in Costa Rica bent geweest begrijp je dit, het is gewoon echt cool. Tijdens een jungletocht of wandeling in het regenwoud kan je de lange slierten mieren eindeloos volgen. Allen dragen ze bij aan het verslepen van bladeren, soms over kilometerslange afstand. Erg spectaculair!

Costa Rica wildlife
Deel op Pinterest

9. Langneusvleermuizen

Een opmerkelijk diertje dat wij zagen tijdens een reis naar Costa Rica waren deze langneusvleermuizen. Dicht bij de rivier (bijvoorbeeld de Caño Negro bij de Arenal) hangen ze in groepjes van 5 tot 20 vleermuisjes.

10. Zeedieren

Op de prachtige zandstranden van Costa Rica is het heerlijk vertoeven. Neem zeker ook eens de tijd voor een boottocht, een snorkeltour of excursie op zee. In de Oceaan leven bijzondere zeedieren, waaronder walvishaaien, walvissen, dolfijnen, hamerhaaien en vele vissen. Zie onze gids zeedieren in Costa Rica

Zeedieren
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!