Ga naar content

Manuel Antonio Nationaal Park

Manuel Antonio National Park is een tropische bestemming aan de westkust van Costa Rica, aan de Stille Oceaan en staat bekend als een van de hoogtepunten tijdens een rondreis door het land. Het is een van de fraaiste gebieden, ook al wordt het veel bezocht door toeristen. Ondanks de toeloop van veel reizigers is een tweedaagse stop in het nationaal park de moeite waard.

Reis naar Manuel Antonio, pareltje van Costa Rica

Het Manuel Antonio National Park ligt op slechts enkele uren van de Costa Ricaanse hoofdstad San Jose, dus met een huurauto ben je redelijk snel ter plaatse. Als je zelf een auto wilt huren, raden we aan om dit tevoren te doen, je kunt dan best kijken bij Sunny Cars, dan kom je niet voor onverwachte toevoegingen en verrassingen te staan. De banen zijn makkelijk te berijden, de afgelopen jaren is de infrastructuur fors verbeterd.

Er zijn ook tal van goed betaalbare georganiseerde pakketten te boeken voor een rondreis langs Manuel Antonio. Touroperators bieden zowel individuele reizen als groepsreizen naar de belangrijkste bezienswaardigheden. Manuel Antonio is een belangrijk hoogtepunt en staat dus vrijwel altijd op het programma van een rondreis. Bekijk dus onze tips voor een reis, er zit ongetwijfeld een reis of bouwsteen bij naar jouw wensen.

Onze reistips

1. Natuur in Manuel Antonio NP

Manuel Antonio is, net als de meeste nationale parken in Costa Rica, een geliefd oord voor liefhebbers van dieren en natuur. Het regenwoud in het nationaal park groeit letterlijk tot op het strand, de palmbomen buigen over de rotsen in de branding van de Stille Oceaan, de apen komen tot op het strand en in de lucht krijsen ara's.

Natuur in Manuel Antonio NP
Ara's in Manuel Antonio
Deel op Pinterest

De schatten van het kleine natuurpark zijn niet onontdekt; Manuel Antonio is een van de meest bezochte en populairste natuurgebieden van Costa Rica, ook voor dagjestoeristen. De schitterende witte stranden, de rustige zee, donkere rotsen en vooral de weelderige planten- en dierenwereld maken van dit stukje natuur een waar paradijs.

2. Dieren in Manuel Antonio

In het park komen veel apen en luiaards voor, maar ook talrijke reptielen, amfibieën en vogels. Tijdens een nachtexcursie in Manuel Antonio Nature Park and Reserve gaat men vooral op zoek naar kikkers. Als je de bekende roodoogmakikikker wil zien, die op vrijwel alle reclames voor Costa Rica prijkt, dan moet je hier wezen.

3. Toegang / Entree

Vanaf de entree voert een pad door het park, richting de witte zandstranden. Je wandelt dus eerst door echte jungle, waar je kennismaakt met de bijzondere dieren van Manuel Antonio. Een gids wijst je, met behulp van een verrekijker, zelfs op de allerkleinste dieren. Na een wandeling door dit oerwoud kan je op een exotisch strand uitrusten.

4. Bezoek aan Nationaal Park Manuel Antonio

Twee tips. 1. Ga zeer vroeg in de ochtend naar het park! 2. Bespaar zeker niet op een gids. 

We raden aan om al rond 7 uur in de ochtend naar Manuel Antonio te gaan, omdat je dan de massa toeristen vermijdt. Wanneer je al bij opening aan de poorten staat, kun je een persoonlijke gids huren en het park in gaan, nog voor de bussen toeristen aankomen. Tijdens een rondleiding ziet een gids meer dan jij: luiaards, toekans, apen, slangen, spinnen en een grote verscheidenheid aan vogels. Met een speciale verrekijker tonen ze je de bewoners van het nationaal park.

Luiaard Manuel Antonio
Deel op Pinterest

Let wel op, want de apen graaien graag uit de tassen van bezoekers. Luiaards hangen in de toppen van de bomen. Zodra de gids ze aangewezen heeft, begrijp je niet meer waarom je ze zelf niet had gezien. Je hebt voldoende tijd om deze toch wel bizarre beesten te bekijken, ze blijven heel sloom hangen. Na twee uur wandelen, zal de gids je alleen laten op een van de zonovergoten witte zandstranden van Manuel Antonio, waar je de rest van de dag kunt relaxen, snorkelen en zwemmen. Ook hier is het echter weer opletten geblazen voor de apen, zeker als je een lunch nuttigt op het strand.

Bezienswaardigheden Manuel Antonio

Waarom een bezoek brengen aan Manuel Antonio: wat zijn de mooiste plekjes, de bijzondere bezienswaardigheden, welke dieren komen er voor en hoe is de natuur?

Weg van de toeristenmassa

Ten zuiden van Manuel Antonio liggen de minder toeristische dorpen Dominical en Uvita. De stranden zijn er minstens net zo mooi als in Manuel Antonio, je kunt er veel rustiger zwemmen, snorkelen en duiken. Dominical staat bekend om de hoge golven en is dus een populair strand voor surfers. Bij Uvita heeft het strand de vorm van een walvisstaart en er worden toevallig ook geregeld walvissen gespot. Speciale tours nemen je mee voor een boottocht op zoek naar walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden.

Nog een leuk weetje: tijdens onze rondreis viel het op dat er in de natuur ten zuiden van Manuel Antonio meer bijzondere insecten en vogels voorkomen dan in het park, waarschijnlijk omdat de dieren het niet zo hebben op de vele toeristen in Manuel Antonio. Brulapen, bidsprinkhanen, rode ara’s, reuzensprinkhanen en zelfs schorpioenen worden sneller gezien in de zuidelijkere ongerepte gebieden. Qua activiteiten raden wij paardrijden in de jungle aan. Wildlife en vogels gegarandeerd. 

Surfen, snorkelen en duiken

Snorkelen en surfen zijn mogelijk bij vrijwel alle stranden aan de Atlantische Oceaan. Vanuit Uvita, Manuel Antonio en Quepos kan je dagtochten maken per boot naar het snorkeleiland Isla del Caño en naar Corcovado National Park. Tijdens het varen worden de boten vaak vergezeld van dolfijnen of zeewaterschildpadden en in de verte komt af en toe een walvis ademhalen. Lees ook onze tips over de mooiste stranden van Costa Rica.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!