Ga naar content

Mooie stranden in Costa Rica

Natuur in Costa Rica - De paradijselijke stranden van Costa Rica... Ondanks de letterlijke betekenis van Costa Rica (rijke kust) zijn de stranden en de kustlijn wellicht niet het eerste waar je bij dit land aan denkt. Bij de lange Caribische en Pacifische kustlijnen zijn er echter tal van mooie stranden, waar je kan genieten van zon, zee en zand en snorkelen.

Wat is de mooiste kust? De Pacifische kust heeft prachtige stranden, bij de Caribische kust is de sfeer zeer prettig en heb je geen last van een regenseizoen. Bijzonder aan de stranden in Costa Rica is dat de jungle vaak tot aan het strand reikt. De kustplaatsen zijn fijn als stopplaats tijdens je reis of als verlenging van een rondreis.

Strandvakantie in Costa Rica

Omdat je tijdens een reis vaak meerdere stranden aan zult doen geven we je graag een goed beeld van de mogelijkheden. Hieronder omschrijven we de mooiste stranden van Costa Rica aan beide kusten, met leuke reistips. Een ding hebben alle stranden gemeen: jungle en natuur zijn nooit ver weg.

1. Samara strand in Costa Rica

Pacifische Kust - In het groene gebied van Samara en Playa Carrillo vind je een breed, fijn en vrij licht gekleurd zandstrand met palmen, echt zoals je je dat voorstelt van een Pacific strand. Met een heerlijke branding en niet te sterke stroming door het rif, is de kust hier veilig. De sfeer in Samara, en ook Playa Carrillo, is knus en ontspannen, vooral omdat het een kleinschalig dorp aan zee is. Hier vind je geen grote hotels, maar juist lokale restaurantjes en in de omgeving ligt dicht regenwoud. 

Mooiste stranden Costa Rica
Deel op Pinterest

Met Riksja Costa Rica kan je losse bouwsteen naar Samara boeken of een rondreis combineren met een verblijf in Samara. Local Hero Travel biedt een nieuwe manier van reizen, waarbij je een reis rechtstreeks bij een vertrouwd lokaal reisbureau boekt, inclusief de Nederlandse garanties. Je reist verantwoord, draagt bij aan de lokale gemeenschap en maakt écht contact. Bekijk de voorbeeldreis naar Samara of vraag een reis aan naar jouw wensen.

2. Tamarindo strand

Pacifische kust - Voor stranden waar het toerisme flink ontwikkeld is en waar je een ruime keus hebt aan hotels en restaurants, is Tamarindo een uitgelezen plek. Het zandstrand is mooi en echt breed, en loopt hier langzaam af. Deze plek is voornamelijk favoriet bij surfers en Amerikanen. Ga je voor het surfersfeertje dan zit je hier, en in Playa del Coco, iets noordelijker, goed. Tamarindo wordt zelfs gezien als een van de beste plekken ter wereld om te surfen. Het achterland is de helft van het jaar droog, zo ongeveer als Zuid-Griekenland in juli. Niet ons favoriete strand, maar we zijn dan ook geen surfers...

3. Manuel Antonio strand

Pacifische Kust - In de toeristische omgeving van Manuel Antonio National Park tref je verscheidene bars, restaurants, souvenirkraampjes en aanbieders van massages aan het strand. Winkels en hotels liggen er verscholen tussen het groen. Op de stranden bij Manuel Antonio is het uitermate gezellig. De stranden grenzen aan dichte bossen, leefgebied van brulapen, kapucijnapen, doodshoofdaapjes, neusbeertjes en leguanen. In het Manuel Antonio park zelf vind je veel exotische strandjes, waar je kunt zwemmen en luieren. Wandel door het regenwoud, luier op de witte stranden en ga zwemmen in de prachtige zee. Manuel Antonio is een leuke afwisseling tijdens een rondreis door het land.

Meer weten, bekijk dan informatie over de stranden bij Manuel Antonio. Een losse bouwsteen vind je op Riksja Costa Rica, terwijl je bij Better Places en bij Local Hero Travel een reis kan samenstellen met hulp van een lokale reisagent. Zoek je een los hotel, dan vind je leuke accommodaties op Booking.com.

4. Puerto Viejo in Costa Rica

Caribische Kust - De langzaam aflopende stranden in Puerto Viejo in Cahuita zijn vrij breed in vergelijking met andere stranden in Costa Rica. De stranden zijn lang, ongerept en er heerst een Caribisch reggaesfeertje. Het zand is er ook veel fijner en meer bruin gekleurd in plaats van wit. Het grootste voordeel van een reis langs de stranden aan de Caribische kant, is dat het weer het hele jaar door goed is. 

Caribische kust Costa Rica
Deel op Pinterest

Er is altijd wel de kans op een kortstondige regenbui, maar er is geen regenseizoen zoals bij de Pacifische kust. Ook hier loopt de jungle door tot op het strand. De stranden bij Cahuita zijn ook prima te combineren met een bezoek aan Tortuguero, zie onze andere tip. Kijk voor mogelijkheden voor een bijzonder verblijf in Puerto Viejo, als onderdeel van je rondreis, naar de bouwsteen op Riksja Costa Rica.

5. Strand Parque Nacional Marino Ballena

Walvisstaart strand - Meer naar het zuiden bevindt zich het Parque Nacional Marino Ballena. Het schiereiland voor de kust heeft een bijzondere vorm: die van een walvisstaart. Beide zijden zijn omgeven door mooie stranden: Playa Hermosa en Playa Uvita. Hoewel lokale bewoners beweren dat er ook met grote regelmaat walvissen worden gespot, hebben wij tijdens een walvissafari niets gezien... Maar dat was waarschijnlijk pech. Wel hebben we er genoten van het snorkelen: helder water en heel veel vissoorten. Local Hero Travel biedt een walvissafari als losse bouwsteen aan. Bovendien is het een goede uitvalsbasis voor een kort bezoek aan het ongerepte Corcovado National Park.

6. Playa Dominical

Dominical is een plaats bij de monding van de Rio Barú. In de omgeving van Playa Dominical kan je leuke excursies maken in de natuur: wandelen, paardrijden of quadrijden.
Bij Booking.com boek je de leukste resorts en hotels.

7. Tortuga strand

Zuid-Pacifische kust - Enkele uurtjes ten zuiden van Manuel Antonio NP liggen brede, desolate mangrovestranden. In de groene omgeving ontdek je steeds weer een andere baai met een tropisch strandje. Tussen de kustweg en de mangroven liggen diverse, verzorgde accommodaties. Tortuga is een ideale plek voor wie op zoek is naar verlaten stranden te midden van groene natuur. Bovendien is het een goede vertrekplaats voor verscheidene excursies, zoals snorkelen en boottochten op zoek naar dolfijnen.
Voor meer informatie, zie de bouwsteen van Riksja Costa Rica.

8. Tortuguero

Schildpaddenstrand Caribische Zee - Hoewel Tortuguero niet meteen een echte strandvakantie bestemming in Costa Rica is, is een bezoek aan dit natuurpark leuk voor jong en oud. Maak een boottocht naar Tortuguero Nationaal Park bij de oostkust. Hier kan je schildpadden zien broeden op het strand. De kleine, pasgeboren schildpadjes kruipen weer richting het water, waar ze geheel zelfstandig aan hun lange levensweg beginnen. Een unieke ervaring om dit met eigen ogen te observeren. Lees meer over de schildpadden in Tortuguero.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!