Ga naar content

Arenal vulkaan

Mooiste gebieden Costa Rica - Tijdens een vakantie in Costa Rica kan je niet om de spectaculaire vulkanen heen: de vulkanen Poas, Irazu, Rincon de la Vieja, maar vooral de beroemde Arenal vulkaan zijn hoogtepunten om te zien op deze prachtige natuurbestemming!

Arenal vulkaan

Op enkele uren ten noorden van de hoofdstad San Jose ligt de conische Arenal vulkaan. Trots en bijna perfect kegelvormig steekt de vulkaan boven het oerwoud uit en vormt hiermee een fenomenale bezienswaardigheid in het centrale deel van het land. De hellingen van de Arenal zijn glad en onbegroeid, op de lager gelegen hellingen bevindt zich een weelderige jungle en maak je kans op het zien van vele zoogdieren en vogels.

Reizen in groep

De vulkaan was voorheen een populaire trekpleister voor toeristen, omdat hij bijna het hele jaar door actief was. Vooral in de avonduren kon je zien hoe er lava uit de nog actieve Arenal vulkaan wordt gestuwd en in lange, oranjekleurige banen langs de hellingen omlaag vloeit. Vandaag de dag zijn vooral Rinjon de la Vieja, Turrialba en de Poas vulkaan nog actief. Nationaal Park Poas is vanwege de vulkanische activiteiten gesloten. 

IJsvogel Cano Negro
Deel op Pinterest

1. Rondreis Arenal en Costa Rica

Omdat de Arenal een hoogtepunt is om te zien in Costa Rica voeren bijna alle groepsreizen en individuele rondreizen langs het dorp aan de voet van de vulkaan, La Fortuna. Wat is er zoal te doen in de omgeving van de Arenal vulkaan in Costa Rica? Er zijn vele leuke excursies en activiteiten om aan deel te nemen. In de omliggende dorpjes is ruime keuze aan hotels en allerlei organisaties bieden tours in de omgeving van de Arenal aan.

2. Excursies La Fortuna

Canopy tours, wandelingen, quad tours, paardrijden en wildwatervaren (raften) worden als excursie aangeboden in de hele omgeving van de Arenal. Deze excursies zijn te boeken bij tal van lokale reisbureaus in La Fortuna of je kan eens kijken welke bouwstenen er vanuit Nederland worden aangeboden. Vergelijk goed de tarieven van excursies, want er is vaak een groot prijsverschil, en onderhandelen kan.

3. Excursie Caño Negro

Get Your Guide biedt talrijke leuke tours om te boeken vanaf La Fortuna, dat is zeker de moeite om van tevoren al eens te bekijken. Een van de leukste excursies is een uitstap naar de Caño Negro. Deze rivierexcursie is een echte aanrader en mag je niet overslaan als je houdt van natuur. Met een bootje vaar je enkele uren over de rivier in het midden van het regenwoud. 

Boat billed heron
Deel op Pinterest

Vanaf de boot zie je de vele bewoners van het oerwoud: kaaimannen, ijsvogels, aalscholvers, zilverreigers, brulapen, vleermuisjes en leguanen. Overigens kan je het gebied ook met een kajak verkennen. Excursietip: Caño Negro bouwsteen van Riksja Costa Rica.

4. El Castillo

Wie kiest voor een fly-drive zet de Arenal vulkaan vaak als eerste stoppunt op het programma van de rondreis. Vanaf San Jose ben je met enkele uren in La Fortuna. De meeste hotels bevinden zich in deze plaats. De hotels bieden vaak goede spa mogelijkheden en er zijn veel excursies die van hieruit vertrekken. Toch moet je zeker met je auto ook naar de andere kant van de Arenal vulkaan, naar El Castillo.

Daar krijg je met veel kans erupties en stromende lava in de avonduren te zien: een onvergetelijk schouwspel. Bovendien ligt El Castillo op een onverharde weg langs het Arenal meer, met prachtige vergezichten. Rond de schemering vliegen toekans er van boom naar boom. Let vooral op peulbomen, daar zijn de kleurrijke vogels gek op!

Reis naar de Arenal

Wij verbleven in Hotel Secreto La Fortuna, dat we boekten via Booking.com. Dit was heel gaaf, omdat we een schitterend uitzicht hadden op de vulkaan. Geen zin om alles zelf te regelen, bekijk dan onze reistips voor individuele reizen of reizen op maat, dan kan je een volledig verzorgde rondreis langs de Arenal boeken.

Je kunt er ook voor kiezen om een verblijf bij de Arenal vulkaan te boeken als bouwsteen: accommodatie en excursies zijn dan al geregeld. Geef je de voorkeur aan een groter gezelschap, dan is de keuze aan groepsreizen ook zeer groot. Bijna alle touroperators hebben de Arenal vulkaan op het programma staan van groepsrondreizen in Costa Rica.

Vergelijk dus snel onze Arenal reistips en boek vandaag nog een reis naar een van de mooiste vulkanen van Midden-Amerika.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!