Ga naar content

Vogels in Costa Rica

Costa Rica – Rijke kust. Het is helemaal waar. Overal waar je komt is een overdaad aan leven, planten, bloemen, vogels, kikkers en zoogdieren. Vooral de vogels vallen op door kleur en geluid. In de tuin van je hotel of lodge kun je zomaar toekans zien met hun enorme snavels, maar ook verschillende soorten kolibries die zoemend heen en weer schieten tussen bloemen en feeders die de mensen hebben opgehangen.

Tal van andere soorten maken dat een tuinvogeltelling een heel andere dimensie heeft dan in Nederland ooit denkbaar is. Of je nu in een droog bos loopt of een dampend regenwoud, of een boottocht maakt over een rivier, telkens zie je weer nieuwe vogelsoorten, telkens die soorten, die zich daar op die plek het lekkerst voelen. Twee maal per jaar vliegen bovendien nog eens grote aantallen trekvogels, die de winter in Noord-Amerika ontvluchten, over Costa Rica.

Mooie vogels in Costa Rica

Er komen ca. 890 vogelsoorten voor, waarvan 7 soorten alleen in Costa Rica leven. Bijna geen enkel ander land ter wereld telt zoveel vogelsoorten op een even kleine oppervlakte. De meeste vogels in Costa Rica kan je terugvinden in de vogelgidsen (zie onze tips). Deze zijn overigens niet te missen tijdens een vogelreis. Er zijn veel bijzondere vogels in Costa Rica te spotten, zowel diep in de jungle als bij de tropische kusten. Reken op reigers, trogons, spechten, kolibries, toekans, papegaaien, pelikanen, fregatvogels, uilen, gieren en roofvogels.

Mooie vogels in Costa Rica
Vogel bij Caño Negro
Deel op Pinterest

Ga je het water op tijdens een excursie, bijvoorbeeld met een kano of bootje op een rivier, dan zal je tal van reigers zien: schuitbekreigers, blauwe reigers, zilverreigers, tijgerroerdomp, etc. IJsvogels scheren over het water om hun bonte kleuren te tonen. Een andere veel geziene vogel is de roodrug tanager, die opvalt door een knalrood buikje. Ook zal je vooral bij de kust veel rode ara's zien. Deze leven altijd in koppels, maar als ze over komen vliegen zie je wel eens groepen van twintig ara's.

Beste gebieden voor een vogelreis in Costa Rica

Wat is het beste gebied om vogels in Costa Rica te observeren? Ieder gebied heeft andere vogelsoorten en dus zijn eigenlijk alle gebieden interessant voor een vogelreis. Wanneer je rondrijdt in Costa Rica, let dan op bomen met lange peulvruchten. Vaak zitten in die bomen toekans. Er komen vijf toekansoorten voor in het land: de Keel-billed toekan, de halsbandarassari, Swainsons toekan, smaragdarassari en de vuursnavelarassari.

1. Vogels in het Nevelwoud

In het nevelwoud bij Monteverde of bij Sarapiquí heb je bijvoorbeeld het meest kans om de quetzal en kolibries te zien. Voor velen is de quetzal de mooiste vogel van Costa Rica! In de regenwouden van Monteverde en Santa Elena in het centrale noorden leeft de bontgekleurde quetzal. Deze prachtige vogel is tevens de nationale vogel van Guatemala.

Het is zeker een van de mooiste vogels ter wereld, met felle kleuren, een metaalkleurige groenen kop en een staart van wel 1 meter lang. Het is moeilijk om de quetzal te spotten, ondanks zijn felle kleuren. Je kan er best op uit trekken met een gids, of een georganiseerde vogelreis in groep boeken, want gidsen weten de vogels sneller te signaleren dan een leek. 

Zwarte goean - Black guan
Zwarte goean
Deel op Pinterest

2. Kustvogels in Costa Rica

Bij de kust zie je talloze pelikanen en andere watervogels. De verschillende kustgebieden trekken andere soorten vogels. Zo wordt er een onderscheid gemaakt in de Caribische Kust, Nicoya en het Guanacaste Schiereiland en de overige kusten van de Stille Oceaan. Boven de kust van Costa Rica vliegen altijd pelikanen in lange slierten achter elkaar aan. Costa Rica heeft geen leger, daarom noemen de tici's, de bewoners van Costa Rica, de pelikanencolonnes dan ook "the Costa Rican army".

3. Vogels in het regenwoud

In het regenwoud zie je tal van kleurrijke vogels. Tijdens een boottocht in het binnenland zie je merkwaardige reigers en zilverreigers.

4. Hooglanden en vulkanen

In de Hooglanden van Costa Rica komen dan weer andere vogelsoorten voor. Costa Rica kent verschillende actieve vulkanen. Sommige vogels zijn zo sterk geassocieerd met vulkanen, dat het in hun naam tot uiting komt, zoals de Vulcano Junco en de Volcano Hummingbird. Verderop in de highlands maak je kans op de mooie Quetzal, het symbool van de oude Azteekse cultuur en heilige vogel ook bekend als de vliegende slang door zijn lange en dunne staart. Met zijn golvende vlucht geeft de quetzal een prachtige voorstelling voor het oog van ieder die hem ziet.

Vogelreis Costa Rica
Quetzal
Deel op Pinterest

Wat lager richting Caribische kust kun je op zoek gaan naar de Snowcap. Richting Caribean Plains met yuca en suikerrietplantages zijn plekken waar je de grote groene ara kunt vinden. En de beide soorten pijlgifkikkers van Costa Rica. Na de Caribische kant bezoek je de meest indrukwekkende vulkaan Arenal, die een goede afsluiting van een reis zal zijn met winterkoningen. De nog steeds actieve vulkaan en omgeving is een gebied voor zeer interessante soorten vogels: guyanatrogon, roodoorpapegaai, witkopmargrietje, vuurkraagtangare, Montezuma Oropendola en maskertityra.

5. Carara Nationaal Park

Het Carara Natuurpark, dat bij de Rio Grande de Tarcoles in het westen van Costa Rica ligt, is een plek om de Scarlet Macaw, de rode ara, te zien. Dit prachtige natuurpark is een overgangsbos tussen het tropisch droog bos en het tropisch regenwoud. Dit wil zeggen dat je typische soorten kunt verwachten van beide ecosystemen waardoor Parque Nacional Carara een bijzonder biodivers park is. Enkele soorten: Violette sabelvleugel, streepkeelheremietkolibrie, Westelijke langstaartheremietkolibrie, Sparmanns xenops, grijskeelschoffelsnavel, Noordelijke gebandeerde muisspecht, cocoamuisspecht, tiranmiervogel, spikkelvleugelmiersluiper, oeverwinterkoning en zwartkapmierklauwier.

6. Corcovado

In Corcovado Nationaal Park en op de Rio Claro maak je een boottocht in de mangrovebossen. Hier zijn naast brulapen natuurlijk veel watervogels zoals zilverreigers, grote zilverreiger, Amerikaanse kleine zilverreiger, kleine blauwe reiger en witbuikreiger, geelkruinkwak en de Amerikaanse lepelaar de roze getinte rode lepelaar. Andere soorten die je hier kunt zien zijn muskuseend, rode ara en geelnekamazone.

Bijzondere vogelsoorten

Wat zijn de meest bijzondere vogels van Costa Rica? Een volledig overzicht vind je in de verschillende Costa Rica vogelgidsen in onze shop.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!