Ga naar content

Vogels in Maleisië

Maleisië - Mocht je het nog niet weten, Maleisië is een vogelparadijs. Het behoort tot de 17 beste landen met een unieke biodiversiteit. Biotopen als mangroven, stranden, regenwouden en bergwouden liggen hier op je te wachten. 

Het land is ingedeeld in 55 belangrijke vogelgebieden, de IBAs (Important Bird and Biodiversity Areas). Op de lijst staan 873 geregistreerde soorten, waarvan 91 endemisch of bijna endemisch. Voeg daar nog 250 soorten trekvogels aan toe, die jaarlijks tussen september en maart langskomen. 

Greeb nagoue - groene kitta
Deel op Pinterest

Sommige soorten zoals de Whitehead's trogon komen alleen op Borneo voor. Andere soorten, zoals de Malay peacock pheasant of Maleise spiegelpauw, zijn endemisch voor het Maleisisch schiereiland. Een mooie verschijning is de blue headed pitta of blauwkoppitta, die vluchtig blaadjes om kan draaien met zijn bek om insecten te vinden. 

Beste plekken om vogels in Maleisië te zien

Veel hangt af van de plekken waar je heen reist. We geven per gebied een overzicht van de beste vogelgebieden.

1. Selangor

De staat Selangor ligt rond de hoofdstad Kuala Lumpur en is voor de meeste reizigers dus de makkelijkst te bereiken staat. Hoewel dit het dichtstbevolkte gebied van Maleisië is, komt hier toch 70% van alle vogelsoorten van het land voor. Dicht bij de luchthaven vind je al goede vogelspots. En in de stad zelf kan je het KL Bird Park bezoeken! 

KL Bird Park
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tijdens een verblijf in Kuala Lumpur kun je gemakkelijk een of meerdere dagexcursies maken om vogels te spotten. Dichtbij de stad vind je het Forest Research Institute of Malaysia (FRIM) en Sungai Congkak Recreational Forest. Wat verder weg zijn Kuala Selangor Nature Park en Tanjung Karang Paddy Fields - op ca. 1 uur rijden van KL - geweldige vogelbestemmingen!

2. Pahang

Rijd je vanaf KL in oostelijke richting, dan kom je in de staat Pahang, een waar natuurparadijs. Hier liggen bergen en het meest zuidelijke deel van Taman Negara, een van de beste hotspots op gebied van biodiversiteit. Het park is makkelijk te bereiken per taxi of bus. Daarnaast zijn er verschillende "hill stations"; plekken waar de Britse kolonisten verkoeling zochten. 

Taman Negara
Deel op Pinterest

Taman Negara National Park is de beste plek in Maleisië voor laagland bosvogels. Maar liefst 9 soorten neushoornvogels komen hier voor. Hou vooral de grote fruitbomen in de gaten! Van mei tot augustus, in het fruitseizoen, moet je zeker de vijgenbomen rond het park checken, die als een magneet werken op talrijke soorten. Vijf soorten fazanten foerageren op de grond. Juni en juli zijn de beste maanden om de argusfazant te zien. 

Garnet Pitta
Deel op Pinterest

De Cameron Highlands is een van de bekendste hill stations van Maleisië. Het ligt wat hoger dan Fraser's Hill, een ander station in de omgeving. Beiden zijn rijk aan vogels, maar de Cameron Highlands bieden door hun hoogte dus weer andere soorten. Bovendien is hier een grotere keuze aan accommodaties en zijn de voorzieningen beter ontwikkeld.

Verder naar het oosten wisselt de weelderige natuur met parelwitte zandstranden.

3. Vogels in Sabah

De staat Sabah is bedeeld met mooie eilanden, maagdelijk oerwoud en langgerekte zandstranden. 

- Kinabalu Park

326 soorten. Startpunt voor veel mensen is de hoofdstad Kota Kinabalu, met daarbij de Crocker Range, de Kinabalu berg en het omliggende natuurpark. De Kinabalu reikt tot een hoogte van 4.095 meter en is daarmee een van de hoogste bergen in Zuidoost-Azië.

Inwoners van Kinabalu Park zijn de zeldzame Whitehead's trogon, de kleurrijke goudnekbaardvogel, borneobospatrijs, kinabaluslangenarend, zwartkeelsmaragdbreedbek, zwartkeelbaardvogel, zwartringbrilvogel en de borneofluiter om er maar enkelen te noemen. 

Whitehead's trogon
Deel op Pinterest

Vaak neemt men het gebied rond de Poring Hot Springs als uitvalsbasis voor een tocht naar de Langanan Waterval op 1.200 meter hoogte. Een ander goed vogelgebied in Kinabalu is Mesilau, waar de kinabalujunglevliegenvanger, de borneohoningvogel, de borneofluitlijster en de borneostruikzanger zich vaak laten spotten. 

Tot slot is er nog de Summit Trail, de pittige beklimming van Mount Kinabalu, waar je onderweg ook talloze soorten kunt zien. 

- Danum Valley Conservation Area

Ook in Danum Valley komen meer dan 300 vogelsoorten voor, waarvan 9 endemisch. Spot de zwartkeelsluiptimalia, de borneoniltava, de blauwkoppitta of de roodkoppitta. 

Pitta Maleisië
Deel op Pinterest

Overnachten kan in het hostel van het onderzoekscentrum of de meer luxe Borneo Rainforest Lodge. Ook hier vertonen bontgekleurde vogels zich regelmatig voor je raam. 

- Kinabatangan River

De plek om niet alleen vogels, maar ook andere dieren als olifanten, orang-oetans, neusapen en krokodillen te zien. De rivier baant haar weg door Kinabatangan Wildlife Sanctuary. Vanaf Kota Kinabalu is het ca. 5 uur rijden, vanaf Sandakan is het ongeveer 3 uur rijden. Talrijke soorten van Borneo en 8 soorten hornbills komen hier voor.

Tijdens een boottocht over de rivier passeren kleine dorpen. Ook langs de oevers kun je schitterende vogels zien vliegen: ooievaarsbekijsvogel, Indische slangenhalsvogel of de grote rivierarend.

- Sepilok

Het opvangcentrum voor orang-oetans is een van de favoriete plekken om wildlife te zien en naast zoogdieren zijn hier maar liefst 322 soorten vogels geregistreerd. Tijdens een wandeling over de hangbruggen in het park hoor je de mooiste junglegeluiden om je heen. Wil je nog meer zien, zet dan de 2 uur durende wandeling door de mangroven in Sandakan Bay op je planning. Waar je ook gaat, je komt ogen en oren tekort. 

Velvet fronted nuthatch
Pluchekapboomklever
Deel op Pinterest

- Tabin Wildlife Reserve

Nog zo'n vogelparadijs op 50 km ten noordoosten van Lahad Datu. Het gebied is alleen met 4WD bereikbaar en dus minder druk en toegankelijk. Ruim 300 vogelsoorten. 

4. Vogels in Sarawak

Voor Maleisiërs is Sarawak de trots van hun natie. De staat is te bereiken via Kuching International Airport. Er zijn 22 erkende vogelgebieden, waarvan hier een aantal toplocaties:

- Bako National park

Het oudste nationaal park van Sarawak ligt nabij Kuching in het westen van de staat. Het is een van de meest interessante gebieden, omdat hier bijna elk type vegetatie van Maleisië voorkomt. De verscheidenheid aan habitats is ongekend: graslanden, mangrove, moerassen, wouden en kust. 

Grey chinned minivet
Deel op Pinterest

Een goede plek om vogels te observeren is Telok Asam, waar je misschien de Maleise papegaaiduif, de grijze snijdervogel of de Javaanse goudrugspecht kunt zien. Lees meer over Bako Nationaal Park.

- Gunung Mulu National Park

Mulu Nationaal Park ligt vlakbij Mili, een dorp waar olie geboord werd. Het park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De natuur is hier grandioos, met rivieren en stroompjes, regenwoud en bijzondere karstformaties. Er zijn acht soorten bossen. Ook hier komen de 8 soorten neushoornvogels voor. Opvallend zijn de Bulwers fazant en prachtsmaragdbreedbek, maar er zijn nog vele andere bijzondere vogels. 

Bulwers Pheasant
Deel op Pinterest

Meer goede vogelgebieden in Sarawak zijn Similajau National Park, het Penrissen gebergte, Kelabit Highlands en Kubah National Park. Nog bijzonder noemenswaardig zijn de Paya Maga Highlands, waar de zeldzame black oriole of zwarte wielewaal voorkomt. 

Borneo Bird Festival

Jaarlijks vindt er in Sepilok een belangrijk Bird Watching Festival plaats: het Borneo Bird Festival

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!