Ga naar content

Kalimantan

Mooiste plekken Indonesië - Sarawak, Sabah, Brunei en Kalimantan: alle delen van het grote eiland Borneo. Een van de mooiste delen voor een natuurreis is Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo. Ondanks houtkap en rijstteelt zijn er nog uitgestrekte gebieden waar orang-oetangs en neusapen voorkomen en helmneushoornvogels de dag aankondigen met een krijsend gelach. Wat heeft de natuur in Kalimantan te bieden?

Bezienswaardigheden Kalimantan

Wat zijn de mooiste plekken op Kalimantan en welke hoogtepunten mag je niet missen tijdens een rondreis op dit prachtige eiland? Enkele reistips en mooie natuurgebieden:

1. Orang oetans in Kalimantan

De reden voor de meeste mensen om een reis naar Kalimantan te ondernemen zijn de orang oetans. Een ontmoeting met deze bijzondere dieren voert je even helemaal weg van het dagelijkse leven, een ervaring om nooit te vergeten. Maar er is meer: de natuur op Kalimantan is prachtig en er zijn tal van mooie nationale parken om te hiken.

2. Tanjung Puting National Park

Een reis naar Kalimantan begint meestal vanaf het vliegveld Pangkalan Bun in het zuiden van het grote eiland. Van daaruit worden tochten georganiseerd naar één van de twee grote reservaten, waar dankzij internationale inspanning de orang-oetang nog gezien kan worden. Tanjung Puting National Park steekt als schiereiland uit in de Javazee. Mangroven, zwart-water rivieren en vloedbossen gaan er geleidelijk over in hoger en droger regenwoud.

Natuur op Kalimantan
Deel op Pinterest

Tanjung Puting bestaat vooral uit tropische jungle en wetlands en er is ook een orang oetan opvangcentrum. Hier, in Camp Leary, begon de Orangutan Research en Conservation Foundation, haar eerste pogingen om deze magnifieke bosaap nieuwe kansen te geven. Jaren later mag het resultaat er zijn. Niet alleen de orang-oetang is weer terug, maar ook de bizarre neusaap, de banteng (bosrund), nevelpanters en Maleisische beren hebben geprofiteerd van het herstel van dit gebied. Met name het gebied rond de Sungaibaluh rivier en het Vogelmeer (Danau Burung) zijn excellente vogel locaties tijdens een reis naar Kalimantan Borneo.

3. Sabangau Nationaal Park

De tweede toplocatie voor mensapen is Sabangau, ook aan de zuidkust van Borneo / Kalimantan gelegen en bereikbaar vanaf Palangkarya. Slanke gibbons (Oengka) komen nog in grote aantallen in het regenwoud voor. Veenbossen omzomen de Sabangau rivier en bieden broedgelegenheid aan de meest zeldzame ooievaar ter wereld: de Soenda ooievaar. Rivierboten bieden natuurreizigers de kans om in het reservaat te overnachten.

4. Kayan Mentarang National Park

Meer in het zuidoosten van Kalimantan kan je kiezen voor een echt avontuurlijke bestemming: het Kayan Mentarang National Park. Het park is bereikbaar met de speedboot stroomopwaarts over de Mentarang rivier. Op geen enkele andere plek in Zuidoost-Azië is het mogelijk geweest om ruim 1.7 miljoen (!) hectare aaneengesloten tropisch regenwoud te behouden. 

Vanaf de rivier tot aan de golvende heuveltoppen op meer dan 1000 meter is het één aaneengesloten bos. Rivieren zijn hier wegen en alleen met hulp van de lokale stammen kan men dieper het gebied in trekken. Nevelpanter, Maleise beer en Banteng runderen zwerven door het gebied, ruim 300 vogelsoorten kunnen gezien worden tijdens een reis door dit deel van Kalimantan. In de noordelijker gelegen bergen kan je prachtige trektochten maken.

5. Balikpapan en Kutai National Park

Verrassend genoeg is de oliestad Balikpapan met stip gestegen op de lijst van natuurbestemmingen in Kalimantan (Borneo). Gemotiveerde stadsbestuurders hebben net op tijd een klein stuk laaglandregenwoud kunnen behouden voor de Maleise Grondkoekoek en de Borneo Tragopaan, een uiterst zeldzame fazant die alleen nog op enkele plaatsen in Kalimantan gezien wordt. Een tocht langs de trail vanaf de zuidelijke ingang van het Sungai Wain Protected Forest naar "Camp 3" levert gegarandeerd een uitgebreide vogellijst op. Het gebied is niet vrij toegankelijk maar gidsen kunnen bij de entree voor je geregeld worden.

Kutai National Park, noordelijk van Balikpapan en de provinciehoofdplaats Samarinda, is helaas door bosbranden en houtkap sterk ingekrompen. Kleine pareltjes zijn er van overgebleven, thuisbasis voor tien apensoorten waaronder de Borneo gibbon, diverse langoeren en een kleine populatie orang-oetangs. Het laaglandoerwoud wordt hier gedomineerd door reusachtige dipterocarpen, bomen die met grote plankwortels zich kunnen verankeren in de dunne bosbodem.

6. Rivieren Kalimantan

Kalimantan wordt vaak bestempeld als "het eiland van de duizend rivieren". De locals hebben zich langs de oevers van de rivieren gesetteld, en sommige dorpjes zijn zelfs enkel over het water bereikbaar. Tijdens een vakantie op Kalimantan is een boottochtje zeker een aanrader om kennis te maken met de levensstijl van de inwoners. De oorspronkelijke bevolking zijn de Dayak, die meestal met de ganse familie in hetzelfde huis wonen en op een authentieke manier van jacht, landbouw en visvangst leven.

7. Duiken bij Kalimantan

Niet alle mooiste plekken van Kalimantan liggen boven water. Het Indonesische gebied heeft ook een bijzonder mooie onderwaterwereld. Er komen hier veel manta's voor, maar ook haaien, jacks en prachtige koraalriffen. De beste plek om te duiken zijn de Derawan-eilanden, met maar liefst 29 duikspots. 870 vissoorten en 460 koraalsoorten komen hier voor.

Duiken bij Kalimantan
Deel op Pinterest

Zeer interessant is ook het Kakaban eiland, met een zoetwatermeer, waar je kan snorkelen en duiken tussen de kwallen. Rond het eiland komen ook hamerhaaien en manta's voor.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!