Ga naar content

Sumatra in Indonesië

Indonesie reistips - Een reis naar Sumatra is adembenemend. Het Indonesische eiland biedt een enorme rijkdom aan mooie plekken, culturele en natuurlijke schatten, waardoor een rondreis op Sumatra onvergetelijk is!

Natuur Sumatra

Sumatra in Indonesië is het zesde grootste eiland ter wereld en biedt door zijn omvang en ligging op de evenaar een fascinerende natuur. Het binnenland kenmerkt zich door twee gebieden: het Barisangebergte in het westen, waar jungle en vulkanisch gebied zegevieren, en de moerassen in het oosten, gevormd door de rivieren die uit het Barisangebergte naar zee stromen.

Natuur op Sumatra
Deel op Pinterest

De regenwouden op Bukit Barisan Mountains, ook de Andes van Sumatra genoemd, zijn het leefgebied van orang-oetans, tapirs, de Sumatraanse neushoorn, tijgers en olifanten en vele bijzondere dieren en planten. En wie weet zie je de orang pendek, een rechtop lopende aap, die waarschijnlijk meer een yeti-achtige legende is dan waarheid.

Rondreis Sumatra

Het weelderige Sumatra is erg geschikt voor een actieve reis: jungletochten, olifantensafari's, vulkaantochten en raften behoren allemaal tot de mogelijkheden. Er zijn vele manieren om het eiland te bereizen, maar de makkelijkste manier is om een reeds georganiseerde rondreis op Sumatra te boeken. Dit kan een groepsreis naar Sumatra zijn, maar je kunt ook individuele rondreizen boeken of je reis samenstellen aan de hand van bouwstenen.

Veel touroperators, zoals Djoser (vraag een gratis brochure aan), combineren een rondreis op Sumatra met een reis naar Java en Bali. Als je zelf rondreist, kun je best gebruik maken van het openbaar vervoer, dat is makkelijk en goedkoop: voor 4 tot 5 uur in de bus of minibus betaal je nog geen euro. Een taxi is dan weer iets duurder. De trein is ook een goede optie om de lokale bevolking te zien, maar reizen met de trein duurt wel lang.

Mooiste gebieden Sumatra

Wat zijn de mooiste plekken op Sumatra? Wat mag je niet missen tijdens een rondreis op het eiland? De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op een rij:

1. Kerinci Seblat Nationaal Park

Het Kerinci Seblat Nationaal Park bevindt zich in het centrale deel van Sumatra, bij de westkust. Het natuurgebied beschermt verscheidene habitats, waaronder laaglandregenwoud, wolkenwoud en alpine weiden. De hoogste berg van Indonesie, de Gunung Kerinci (3805 meter), waakt over het landschap.

Mooiste plekken Sumatra
Deel op Pinterest

De berg kan beklommen worden vanaf Kaju Aro, maar een goede conditie om hier te wandelen is een vereiste! In het oerwoud groeien enkele opmerkelijke bloemen, zoals de rafflesia arnoldi, de grootste bloem ter wereld, met een doorsnede van maar liefst 1 meter! De amorphophallus titanieum wordt tot 4 meter hoog en weegt meer dan 70 kg. Helaas zorgen houtkap en economische activiteiten ervoor dat grote delen van het oerwoud en de dieren die er in leven, ernstig bedreigd worden. 

2. Orang-oetans op Sumatra

Bij Bukit Lawang, in de omgeving van Medan in het Gunung Leuser National Park, kun je kennis maken met de orang oetans. Het Bohorok centre in Bukit Lawang was eerst een opvangcentrum, maar doet tegenwoordig meer dienst als voederplaats: 2 keer per dag komen een 6-tal orang oetans kijken wat er te eten valt. Zorg dat je er vroeg in de ochtend komt (voor 8 uur) om de apen door de bomen te zien slingeren. Met veel geluk zie je ook olifanten, neushoorns en tal van kleurrijke vogels. Combineer een bezoek aan de orang oetans met een avontuurlijke rafting op de rivier.
Excursietip Sumatra
slapen bij de orang oetans bij Riksja Indonesië.

3. Tobameer en Gunung Sibayak vulkaan

Het Tobameer is een 100 km lang kratermeer ten zuiden van Medan. Midden in het meer ligt een immens schiereiland, Samosir, een trekpleister voor backpackers. Je vindt er onder meer de typische batak huisjes, de natuur is overweldigend mooi.

Highlights Sumatra
Deel op Pinterest

De temperatuur op dit eiland is aangenamer en koeler dan de rest van het land. Samosir is bereikbaar per boot vanaf Prapat. In de omgeving van Berastagi kan je ook - eventueel onder begeleiding van een gids - een tocht maken op een van de twee vulkanen: de Gunung Sinabung en de rokende Gunung Sibayak. In het dorp zelf zijn ook mogelijkheden om te wandelen tussen de duizenden tuinen van de Karo Batak.
Excursietip: Samosir op de fiets bij Riksja Indonesië

4. Way Kambas Nationaal Park

Way Kambas is het kleinste nationaal park van Indonesië. Dit natuurgebied is een bezoek waard vanwege de Sumatraanse olifanten die hier voorkomen. Het landschap bestaat uit regenwoud en moerasbossen.

5. Stranden van Sumatra

In Sumatra woekert de jungle letterlijk door tot op het strand. Een van de mooiste stranden is Ujong Batee bij Banda Atjeh, een wit zandstrand omgeven door groene natuur. Het strand ligt op het uiterst noordwestelijke punt. Voor diezelfde kust ligt het eiland Pulau Weh, met verscheidene mooie zandstranden. Een andere populaire strandbestemming op Sumatra is Padang, bij de zuidkust van het centrale deel van het eiland. De eilanden voor de kust van Padang zijn een paradijs voor surfers en zwemmers.

6. Bangka-Belitung

De onontdekte parel van Sumatra. Deze provincie ligt ten noorden van Jakarta en bestaat uit twee grote eilanden en diverse kleinere eilanden. Het is onbekend bij de meeste toeristen. Toch is het een bijzondere bestemming om te ontdekken. 

De twee grote eilanden, Bangka en Belitung, hebben een adembenemende kustlijn, witte zandstranden met kristalhelder water, ideaal om te zwemmen, snorkelen en duiken. De onderwaterwereld van Bangka-Belitung is rijk aan kleurrijk koraal en een overvloed aan zeeleven, waardoor het een paradijs is voor liefhebbers van de onderwaterwereld.

Naast de schitterende stranden herbergt Bangka-Belitung ook veel leuke bezienswaardigheden op het vasteland. De eilanden zijn bedekt met tropische bossen en bieden talloze mogelijkheden voor wandeltochten en avontuurlijke excursies. Het Tin Museum in Pangkal Pinang op Bangka Island geeft inzicht in de geschiedenis van tinwinning in de regio, aangezien tin een belangrijke bron van inkomsten is voor de lokale bevolking.

Beste reistijd Sumatra

Wat is de beste periode om naar Sumatra te reizen? De beste reistijd voor een rondreis op Sumatra is het droge seizoen, van mei tot september. Juni en juli zijn de beste maanden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!