Ga naar content

Flores in Indonesië

Kleine Sunda eilanden - Flores is één van de Kleine Sunda Eilanden, een archipel in het oostelijk deel van Indonesië. De natuur op Flores is betoverend mooi en voor velen is het een van de mooiste plekken om te bezoeken tijdens een reis naar Indonesië.

Mooiste plekken Flores

Flores is een bijzonder mooi eiland. De naam Flores komt van het Portugees; Portugese kolonisten noemden het eiland de "Kaap der Bloemen". De planten en dieren op het eiland zijn uniek en er worden nog steeds met regelmaat nieuwe soorten ontdekt. Verscheidene vulkanen waken over de natuur van Flores; gifgroene rijstvelden, plantages en prachtige berglandschappen. Helaas heeft ook hier de mens de bovenhand en zijn er veel wouden verdwenen door ontbossing. Gelukkig tref je, vooral in hoger gelegen gebieden, nog veel jungle aan. De mooiste bezienswaardigheid op Flores is voor veel mensen de vulkaan de Kelimutu, met zijn drie gekleurde kratermeren.

1. Meren van de Kelimutu vulkaan

Kelimutu is een vulkaan in het centrale deel van Flores, in de buurt van het dorpje Moni en op ca. 50 km ten westen van de stad Ende. De berg heeft drie kratermeren, met ieder een eigen opvallende kleur. Het meest opmerkelijke is dat de kleuren van de meren regelmatig veranderen, als gevolg van chemische reacties uit de mineralen met vulkaangassen. Het meest Westelijke meer, Tiwu Ata Bupu (Meer van de Ouderen), is over het algemeen blauw van kleur. De twee andere meren, Tiwu Ko'o Fai Nuwa Muri (Meer van de Jongeren) en Tiwu Ata Polo (Betoverde Meer) worden van elkaar gescheiden door een kraterwand en zijn respectievelijk groen en rood gekleurd. Vanaf Bali kan je vliegen naar Ende. Het Kelimutu Nationaal Park is een natuurreservaat waar zeldzame dieren en planten beschermd worden.

2. Labuan Bajo

In het uiterste westen van Flores ligt het plaatsje Labuan Bajo. Ooit was dit een klein vissersdorp, vandaag de dag een van de meest bezochte plaatsen op Flores. In het plaatsje zelf is weinig te beleven, maar het is een goede uitvalsbasis voor de eilanden Komodo en Rinca. In de omgeving van Labuan Bajo vind je een indrukwekkende onderwaterwereld. De omliggende eilanden vormen een walhalla om te snorkelen en te duiken. Bezoek zeker ook de Batu Cermin grotten. Een mooie wandeling voert door de grotten en je kan hier een versteende schildpad zien!

3. Wae Rebo

In het Westen kan je tevens een jungletrektocht naar Wae Rebo maken: dit is tevens de enige manier om het dorp te bereiken. In ca. 3 uur wandelen vanaf Denge bereik je Wae Rebo. In dit authentiek gebleven dorp staan traditionele huisjes met puntige daken. Om Denge te bereiken dien je de snelweg ten westen van Ruteng ongeveer 20 minuten te volgen. De wegen zijn slecht, dus als je per scooter gaat, is één persoon per scooter aanbevolen. DimSum en Van Verre bieden de trekking door Wae Rebo aan als bouwsteen.

4. Komodovaranen

De Westkust van Flores is een van de weinige plekken op aarde, naast het eiland Komodo zelf, waar de Komodovaraan nog in het wild leeft. De Papagomys armandville (reuzenrat) komt alleen voor op Flores.

Bereikbaarheid Flores

Er zijn verscheidene vluchten vanaf Denpasar (Bali) naar Maumere en Labuan Bajo Airport. Onze favoriete tool om vliegtickets te vergelijken is VliegenNaar, waar je een alert kan instellen voor goedkope vluchten naar Denpasar. Op Skyscanner kan je tickets reserveren van Denpasar naar Labuan Bajo.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen