Ga naar content

Flores in Indonesië

Kleine Sunda eilanden - Flores is één van de Kleine Sunda Eilanden, een archipel in het oostelijk deel van Indonesië. De natuur op Flores is betoverend mooi en voor velen is het een van de mooiste plekken om te bezoeken tijdens een reis naar Indonesië vanwege de flora en fauna, zowel boven als onder water.

Mooiste plekken Flores

Flores is een bijzonder eiland. De naam komt van het Portugees; de kolonisten noemden het eiland de "Kaap der Bloemen". De planten en dieren op het eiland zijn dan ook uniek en er worden nog steeds met regelmaat nieuwe soorten ontdekt. Verscheidene vulkanen waken over de natuur op Flores; deze bestaat uit gifgroene rijstvelden, plantages en prachtige berglandschappen. Helaas heeft ook hier de mens de bovenhand en zijn er veel wouden verdwenen door ontbossing. Gelukkig tref je, vooral in hoger gelegen gebieden, nog veel jungle aan. 

De mooiste bezienswaardigheid op Flores is voor veel mensen de vulkaan de Kelimutu, met zijn drie gekleurde kratermeren. Maar er is nog veel meer moois te bewonderen. Flores is een langgerekt eiland van 350 kilometer breed. We tonen je de highlights van west naar oost.

1. Komodo Nationaal Park en komodovaranen

Voor de westkust van Flores liggen de aparte Komodo eilanden (Komodo, Rinca en Padar) met het Komodo National Park. De hoofdreden voor een bezoek aan deze eilanden is om oog in oog te komen met de komodovaraan, een ontzettend indrukwekkend dier dat enkel op Flores voorkomt! 

Dieren op Flores
Deel op Pinterest

Daarnaast kom je ook voor de waanzinnige natuur. De eilanden zijn nog ongerept, met bijzondere baaien en zelfs een roze strand. Neem ook een kijkje onderwater en je zal je verbazen over wat je daar aantreft. Honderden soorten kleurrijk koraal waar veel wildlife op afkomt. Duik tussen dolfijnen, walvissen, haaien, roggen, zeeschildpadden en gekleurde visjes.

2. Labuan Bajo

In het uiterste westen van Flores ligt het plaatsje Labuan Bajo. Ooit was dit een klein vissersdorp, vandaag de dag een van de meest bezochte plaatsen op Flores. In het plaatsje zelf is weinig te beleven, maar het is een goede uitvalsbasis voor de eilanden Komodo en Rinca. In de omgeving van Labuan Bajo vind je een indrukwekkende onderwaterwereld. De omliggende eilanden vormen een walhalla om te snorkelen en te duiken. Bezoek zeker ook de Batu Cermin grotten. Een mooie wandeling voert door de grotten en je kan hier een versteende schildpad zien! Vanuit Labuan Bajo is het tof om door te reizen naar de ongerepte waterval Cunca Rami en naar Mount Mbeliling en het omliggende bos. Heerlijk voor een hike in het groen.

3. Wae Rebo

In het Westen kan je tevens een jungletrektocht naar Wae Rebo maken: de trektocht is de enige manier om het dorp te bereiken. In ca. 3 uur wandelen vanaf Denge bereik je Wae Rebo. In dit authentiek gebleven dorp staan traditionele huisjes met puntige daken.

Highlights Flores
Deel op Pinterest

Om Denge te bereiken dien je de snelweg ten westen van Ruteng ongeveer 20 minuten te volgen. De wegen zijn slecht, dus als je per scooter gaat, is één persoon per scooter aanbevolen. Van Verre biedt de trekking door Wae Rebo aan als bouwsteen.

4. Liang Bua

Maak ook zeker een stop bij de kalksteengrot Liang Bua als je geïnteresseerd bent in archeologie. Hier is in 2003 een fossiel van de Homo floresiensis gevonden, ook wel 'dwergmens' of 'the Hobbit' genoemd. Het fossiel is slechts 100 centimeter lang. Deze grot zal komende tijd ontwikkeld worden als een educatieve toeristische bestemming.

5. Colol Valley

In deze groene vallei maak je de gaafste hikes door de heuvels terwijl je ondertussen je ogen openhoudt voor bijzondere vogelsoorten. De Indische kuifarend, naaktkeelfluiter, soembawalijster en de Floresmenievogel zijn enkele soorten die je kan spotten. Daarnaast is Colol Valley perfect voor koffieliefhebbers. De koffie is hier van geweldige kwaliteit! Zeker even een bakkie doen voor of na je hike dus.

Vogels op Flores
Deel op Pinterest

6. 17 Islands Marine Park

Eilandhoppen tussen bounty-eilanden met parelwitte stranden en een felblauwe zee? Dan moet je hier zijn. De naam is wat misleidend, want er zijn niet zeventien maar twintig eilanden om uit te kiezen. Een heerlijke off the grid bestemming met veelal lege stranden en rustige boten. Het is hier nog rustig omdat het park lastig te bereiken is. Je rijdt vanuit de stad Bajawa 70 kilometer naar het noorden en doet er door de slechte wegen al snel 5 uur over. Maar het is de moeite waard!

7. Meren van de Kelimutu vulkaan

Kelimutu is een vulkaan in het centrale deel van Flores, in de buurt van het dorpje Moni en op ca. 50 km ten westen van de stad Ende. De berg heeft drie kratermeren, met ieder een eigen opvallende kleur. Het meest opmerkelijke is dat de kleuren van de meren regelmatig veranderen, als gevolg van chemische reacties uit de mineralen met vulkaangassen.

Kelimutu vulkaan
Deel op Pinterest

Het meest Westelijke meer, Tiwu Ata Bupu (Meer van de Ouderen), is over het algemeen blauw van kleur. De twee andere meren, Tiwu Ko'o Fai Nuwa Muri (Meer van de Jongeren) en Tiwu Ata Polo (Betoverde Meer) worden van elkaar gescheiden door een kraterwand en zijn respectievelijk groen en rood gekleurd. Vanaf Bali kan je vliegen naar Ende. Het Kelimutu Nationaal Park is een natuurreservaat waar zeldzame dieren en planten beschermd worden. Wanneer je vanaf Kelimutu de hoofdweg naar Maumere volgt, kom je onderweg langs Koka beach dat zo van een ansichtkaart lijkt te komen. Tussen steile groene kliffen ligt een zacht wit zandstrand aan een turquoise zee. Ondanks de schoonheid is dit strand nog niet ontdekt door de massa. Gaan dus!

Stranden op Flores
Deel op Pinterest

8. Maumere Bay

Dé duikspot van Flores. In deze baai in het noordoosten van Flores vind je enorme diversiteit in flora en fauna onderwater. Het is hier mogelijk om oog in oog te komen met haaien en mantaroggen. De baai is in 1992 flink beschadigd door een tsunami maar inmiddels heeft het rif zich weer hersteld en is dit dus the place to go voor duikers. Maumere Bay stond ooit bekend als de meest diverse duikspot ter wereld, maar is inmiddels van de troon gestoten door Raja Ampat.

9. Asmara Lake

Een hidden gem in het oosten van Flores. Dit meer is ontstaan tijdens een eruptie van Mount Sodoberawao. Voordat je mag genieten van de schoonheid van het meer, moet je eerst gewassen worden met water uit het meer om de natuur te beschermen.

10. Meko Island

Als afsluiter nog een heel bijzonder plekje in de meest oostelijke punt van Flores. Midden in de zee ligt een parelwitte zandbank waar je in alle rust kan zwemmen. Ondanks dat Meko Island midden in de zee ligt, is het water kalm. Een bijzondere ervaring!

Bereikbaarheid Flores

Er zijn dagelijks verscheidene vluchten vanaf Denpasar (Bali) naar Maumere en Labuan Bajo Airport. Ook vanaf Jakarta kan je vliegen naar Flores. De luchthaven op het eiland is heel klein.

Het eiland is een stuk groter dan Bali en Lombok, dus minder makkelijk te verkennen op een scooter dan de andere eilanden. Het is dus handig om een auto met chauffeur te hebben. Georganiseerde trips, zoals de Flores bouwsteen van Riksja Travel zijn daarvoor een handige oplossing.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!