Ga naar content

Indonesisch Papua

Mooiste plekken Indonesië - Het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea is het Indonesische deel van het eiland Papua. Dit deel is sinds 2004 opgesplitst in de provincies Papua en West-Papua. Papua, met hoofdstad Jayapura telt zo’n twee miljoen inwoners en West-Papua slechts 800.000. Daarmee is het de dunst bevolkte provincie van Indonesië met prachtige natuur, zowel boven als onder water. In beide provincies komen veel verschillende soorten Paradijsvogels voor.

Mooiste gebieden van Indonesisch Papua

Wat zijn de mooiste plekken om te zien tijdens een reis naar Indonesisch Papoea? Welke bezienswaardigheden mag je niet missen in Irian Jaya? Flip Stoltenborgh van Merapi neemt ons mee in een overzicht van mooie natuurgebieden:

Provincie West-Papua

De naam zegt het al, West-Papua omvat het meest Westelijke gebied van Indonesich Papua en Nieuw-Guinea. Voor de kust vind je enkele van de mooiste eilandjes van Indonesië en ook de natuur op het vasteland is bijzonder mooi. Niet minder bijzonder is de onderwaterwereld, waar je prachtig kan snorkelen en duiken.

Raja Ampat

Letterlijk vertaald betekent Raja Ampat "Vier Koningen". Het verwijst naar de 4 grote eilanden Waigeo, Batanta, Salawati en Misool. 

Raja Ampat duiken
Een reis naar Raja Ampat brengt je naar een paradijs op aarde, zeker voor duikers en snorkelaars. Rond de 1.500 eilandjes kent het nationaal park meer dan 500 verschillende koraalsoorten, 1.500 vissoorten en 700 verschillende weekdieren. Was tot voor kort was Raja Ampat alleen voorbehouden aan duikers met een dikke portemonnee, tegenwoordig zijn er ook eenvoudige homestays die door Westerse toeristen worden bezocht, die snorkelen al mooi genoeg vinden. 

Mooiste plekken Indonesisch Papua
Deel op Pinterest

Behalve het onderwater paradijs is er boven de grond ook volop te zien en te beleven op Raja Ampat. Geniet van de primitieve cultuur en leef een dagje mee met de locals, aanschouw de dansende Paradijsvogels en honderden andere vogels of geniet van de parelwitte strandjes. Raja Ampat is per boot te bereiken vanuit Sorong. TIP: Bekijk de nieuwe reis van PANGEA Travel

Kaimana en Triton Bay

Vrijwel onontdekt zijn de eilanden en wateren ten zuidwesten van Kaimana. Er is volop gelegenheid om te snorkelen en het eilandje Aiduma herbergt zelfs een klein duikresort. Tijdens een meerdaagse boottocht overnacht je bij locals thuis of in zeer eenvoudige guesthouses. Je ziet het dorpje Lobo met Fort du Bus, waar in 1828 min of meer Nederlands Nieuw-Guinea werd geconfisqueerd door Nederland. Bij het dorpje Froma Jaya zie je de Paradijsvogels, in de Straat van Afura kan je zwemmen of snorkelen met de walvishaaien en bij Triton Bay vaar je langs de Karst eilandjes. 

Highlights Indonesisch Papua
Deel op Pinterest

Overal kun je snorkelen en zie je vogels als de Hornbill (neushoornvogel) en Kingfisher (ijsvogel). Kaimana is te bereiken per vliegtuig vanuit Ambon en (onregelmatig) vanuit Sorong. Kaimana en Triton Bay zijn vanwege hoge zeeën slecht te bezoeken tussen mei en november.

Cenderawasih Bay

Cenderawasih of Geelvinkbaai is de naam van de baai ten noorden van het stadje Nabire en ten zuiden van het eiland Yapen. Cenderawasih betekent Paradijsvogel. Het zal je niet verbazen dat je die hier ook aantreft. Grootste attractie zijn echter de walvishaaien. Deze giganten kunnen een lengte van meer dan 15 meter hebben en zijn totaal ongevaarlijk voor de mens. 

Natuur in Indonesisch papua
Deel op Pinterest

Je kunt er dus rustig tussen zwemmen. Rond volle maan is de kans groot dat je de walvishaaien mist. Behalve Paradijsvogels en walvishaaien herbergt de baai prachtig koraal en meer dan 200 verschillende vissoorten. Er is een eenvoudig duikresort in de buurt van Nabire. Nabire is per vliegtuig te bereiken vanuit Jayapura en Ambon.

Stammen in de Provincie Papua

De Provincie Papua is het oostelijke deel van Indonesisch Papua. Een aantal van de mooiste plekken om te bezoeken en hoogtepunten van Papua:

1. Baliemvallei

De provincie Papua herbergt nog veel traditionele stammen. Een reis naar de Baliemvallei neemt je mee in een tijdmachine. In de vallei leven 3 stammen in lemen hutjes, mannen zijn gekleed in slechts een peniskoker en vrouwen dragen niet meer dan een rieten rokje. Begin augustus kun je getuige zijn van het Baliemfestival: de Dani-, Yani- en Yali stammen uit de vallei treffen elkaar en gaan op traditionele wijze elkaar te lijf. De natuur in de Baliemvallei leent zich bovendien uitstekend voor trekkings en uitstapjes.

2. De Korowai

De Korowai stammen wonen een stuk zuidelijker in de jungle van Papua. Pas in de 70-er jaren kwamen ze voor het eerst in aanraking met andere volken. 20 jaar later zijn ze gestopt met kannibalisme. De Korowai leven in boomhutten; tree houses op hoogtes tussen de 10 en wel 50 meter. Ze zijn meesters in boomklimmen. Een bezoek aan de Korowai is een kleine expeditie; een boottocht van een dag en een jungletrek van een halve dag brengen je naar de stam.

3. De Asmat

Nog zuidelijker kun je de Asmat stam vinden. Zij staan bekend om hun behendigheid met kano's en houtsnijwerken. De Asmat regio is vanuit Timika alleen te bereiken per vliegtuig en boot. Beide verbindingen zijn zeer onbetrouwbaar. Er is ook een mogelijkheid om vanuit de Baliemvallei over riviertjes naar de Asmat af te zakken. Je bent dan wel een dag of 4 onderweg.

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Flip Stoltenborgh
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!