Ga naar content

Kleine Sunda eilanden

Indonesie natuurreis - De Sunda-eilanden, een archipel in Zuidoost-Azië, worden onderverdeeld in de Grote en de Kleine Sunda eilanden. Tot de grote behoren de belangrijkste eilanden van Indonesië (Borneo, Java, Sumatra en Sulawesi, het voormalige Celebes), tot de Kleine Sunda eilanden behoren Bali, Flores, Lombok, Komodo en een aantal kleinere eilandjes. Verscheidene touroperators bieden mooie reizen aan naar de mooiste plekken op de Sunda eilanden.

Grote Sunda Eilanden

Borneo (met het Indonesische deel Kalimantan), Java, Celebes of Sulawesi en Sumatra vormen samen de Grote Sunda eilanden. Een voor een schitterende vakantiebestemmingen met veel natuur.

Kleine Sunda Eilanden

Hoewel Bali de afgelopen jaar een van de drukst bezochte Aziatische eilanden is geworden, zijn de overige eilanden nog ongerepter dan bepaalde delen van de Grote Sunda Eilanden. Het is populair om tijdens een reis naar de Kleine Sunda eilanden van Indonesië van eiland naar eiland te reizen. We zien steeds meer reisorganisaties die eilandhoppen aanbieden, oftewel een rondreis naar de verschillende Kleine Sunda eilanden.

Mooiste groepsreizen

Mooiste eiland van de Kleine Sunda Eilanden

Wat is het mooiste Kleine Sunda Eiland? NatureScanner neemt je mee op een reis naar de mooiste plekken van de Kleine Sunda eilanden en geeft je enkele leuke reistips:

1. Bali

Bali is het populairste en meest bezochte eiland van de Kleine Sunda eilanden. Op Bali kan je terecht voor een rustige vakantie, maar ook voor een actieve vakantie: fietsen, surfen, raften, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Lees alles over de natuur op Bali en bekijk onze tips voor een rondreis.

2. Lombok

De natuur op Lombok kenmerkt zich door ruige bergtoppen, die vaak rechtstreeks in de zee overlopen. Groene bossen zorgen voor mooie contrastkleuren met de blauwe zee. 

Mooiste kleine Sunda eiland
Deel op Pinterest

Tijdens een vakantie op Lombok is het aanbevolen om een tocht te maken op de flanken van de Rinjani, een 3.726 meter hoge vulkaan. Het wordt beschouwd als een heilige berg; de lokale bevolking vereert de Rinjani als de zetel van de Goden. Lees meer over een beklimming van de Rinjani

Bij het azuurblauwe kratermeer zijn er mogelijkheden om te kamperen. Een autoweg voert langs het hele eiland Lombok en biedt prachtige vergezichten over de kust en het binnenland. In de ruige natuur komen vele soorten zoogdieren en vogels voor.

3. Gili eilanden

Ten noordwesten van Lombok liggen de Gili-eilanden, bijzonder mooie eilandjes met uitmuntende gelegenheden om te duiken en te snorkelen: ook hier komt een grote diversiteit aan dieren en koraal voor. Lees meer over duiken in Indonesië

Gili eilanden
Deel op Pinterest

Mooie individuele reizen

4. Sumbawa

Op Sumbawa kan je interessante historische bezienswaardigheden zien. Voor de natuurliefhebber is een overtocht naar het eiland Moyo een aanrader. Hier kan je vele vogels, herten en wilde zwijnen zien.

5. Komodo

Tussen Sumbawa en Flores liggen tientallen mooie eilandjes. Het eiland Komodo, dat behoort tot de Kleine Sunda eilanden, staat bekend om de reusachtige Komodovaranen die er leven: deze worden tot 3 meter lang! Naar schatting leven er 5.000 van deze hagedissen verspreid over enkele eilanden en de dieren zijn bedreigd.

Komodo
Deel op Pinterest

CNN heeft gemeld dat het nationale park waar de varanen leven in 2020 gesloten zal worden voor het publiek. Aanleiding hiertoe was de ontvoering van ruim 40 komodovaranen door smokkelaars. Tijdens de sluiting wordt een instandhoudingsprogramma opgezet om de populatie van de beesten in stand te houden. Verder kan je bij het eiland ook prachtig snorkelen. Ook het minder bekende eilandje Rinca is heel mooi. Het behoort eveneens tot het Komodo National Park. Het eiland is het leefgebied van herten, apen en buffels, maar ook hier komt de Komodovaraan voor.

6. Flores

Voor een natuurreis is Flores in Indonesië ook een ultieme bestemming, voor velen is dit het mooiste eiland van de Sunda eilanden. Het nog ongerepte eiland dankt zijn naam aan Portugese kolonisten die het "Kaap van de Bloemen" noemden. Het eiland kenmerkt zich door groene rijstvelden, vulkanen en mooie stranden. Highlight van dit eiland is de Kelimutu vulkaan met zijn drie gekleurde meren. 

Eiland Flores
Deel op Pinterest

Het westen van Flores is een duik- en wandelparadijs. Zo kan je bij Wae Rebo naar traditionele Manggaraian dorpjes wandelen. DimSum en Van Verre bieden een trekking aan als bouwsteen. Dit is echt een weg van de massa vakantiebestemming in Indonesië.

Reis Kleine Sunda eilanden

Wil je een onvergetelijke rondreis naar de kleine Sunda eilanden boeken, bekijk dan onze tips voor rondreizen naar Komodo, Flores en de andere Sunda eilanden. Het is zelfs mogelijk om te eilandhoppen op de Sunda eilanden, waarbij je verscheidene eilanden combineert in een reis. Bij Riksja kun je zelf een reis samenstellen naar jouw smaak met bouwstenen. Denk hierbij aan het beklimmen van een vulkaan op Lombok, enkele dagen relaxen op de parelwitte zandstranden van Gili Meno, duiken in het azuurblauwe water van de Gili's, het ongerepte eiland Flores ontdekken of de Komodo varanen ontdekken. Je bepaalt dus zelf wat jij ziet tijdens jouw reis. Wees maar zeker: onvergetelijke reis naar de Sunda eilanden.

Beste reistijd Kleine Sunda eilanden

Reizen naar de Kleine Sunda eilanden in Indonesië kan het hele jaar door, maar de beste reisperiode is van mei tot en met oktober. Het land heeft een redelijk constante temperatuur van ca. 30 graden. De regentijd vindt plaats in november in Sumatra en eindigt in mei in het oostelijke deel van Indonesië. De droge maanden zijn de maanden mei t/m oktober. Het is dan warm en droog op de Sunda eilanden en 's avonds zijn de temperaturen koeler dan de rest van het jaar. Ook in de droge maanden kunnen er forse regenbuien plaatsvinden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!