Ga naar content

Duiken in Indonesie

Indonesië is een topbestemming om te duiken en te snorkelen. Het land met zijn vele eilanden biedt een grote verscheidenheid aan onderwaterleven. Veel grote zeedieren, zoals haaien, walvishaaien, reuzenmanta's en hamerhaaien, maar ook tal van kleine visjes en scheepswrakken en grotten. Populair is ook "muck-diving", waarbij je op zoek gaat naar de zeldzame kleinere zeedieren die in of op het zand leven. Jaarlijks ontdekken wetenschappers hier nog nieuwe soorten.

Mooiste duikbestemmingen Indonesië

Wat zijn de mooiste plekken om te duiken in Indonesië? Bij welke eilanden vind je mooie koralen, waar kan je manta's zien en waar walvishaaien? Een overzicht per eiland van de mooiste duikplekken in Indonesie:

1. Duiken bij Sulawesi

Met een groter oppervlakte aan koraalrif dan waar dan ook ter wereld, staat duiken bij Sulawesi garant voor een unieke duikervaring. De beste duikspot bevindt zich bij het Bunaken National Marine Park. Om hier te komen ga je de zee op vanuit de stad Manado. 

Op korte afstand van het Bunaken National Marine Park ligt Lembeh Strait. Hier kan je "muck"- duiken, macro en critter diving: struin de zanderige bodem van de zee af op zoek naar de meest bizarre en fascinerende wezens. Op de bodem leven allerlei zeldzame visjes, garnalen en zeepaardjes. 

Ontdek dit duik- en snorkelparadijs tijdens een 3-daagse bouwsteen van Riksja Indonesie. In een vissersbootje vaar je naar een reusachtig koraalrif bij een eiland voor de kust. Zwem langs barracuda's, kogelvissen en grote scholen vissen. Sawadee biedt een groepsreis met mogelijkheid tot snorkelen bij Bunaken op Sulawesi. Een geheel verzorgde duikvakantie op Sulawesi boek je bij Merapi. Tip: zij hebben nu ook een 7-daagse reis waarbij je gaat duiken bij de Wakatobi-eilanden.

2. Duiken bij Triton Bay

Ten zuidoosten van Raja Ampat vind je Triton Bay. Deze bestemming wordt vaak meegenomen als je een duiktrip boekt in de Banda zee of bij Raja Ampat. Het gebied kenmerkt zich door zacht koraal, waarvan grote bossen zwarte koraal.

Triton Bay staat bekend om zijn grote scholen vissen, walvishaaien, epaulethaaien, grienden en schildpadden. Kortom, het is een van de beste duikbestemmingen van Indonesië. Liever even boven water? Geniet dan van de ruige rotsformaties, de jungle en oude rotsschilderingen in de baai. Merapi biedt een bouwsteen van 7 dagen aan in Triton Bay.

3. Duiken bij Raja Ampat

Een van de meest indrukwekkende plekken om te duiken in Indonesie, en misschien wel ter wereld is de Raja Ampat (Vier Vorsten) archipel in het oosten van Indonesië (West-Papoea). 

Met meer dan 600 eilanden is dit het walhalla voor iedere duiker en een waar afgelegen paradijs. Overtuigd? Denk eraan dat je een gids meeneemt als je de diepe wateren verkent op zoek naar manta’s en wonderschoon koraal. Een duikvakantie bij Raja Ampat kan je op maat laten samenstellen via Van Verre. Een duikvakantie met homestay boek je nu ook bij Merapi.

4. Duiken bij Bali

Bali, het meeste bekende resorteiland van Indonesië, biedt ook veel mogelijkheden om te duiken en dit kan dan ook in verschillende moeilijkheidsgraden. Zak af langs diepe rotswanden of maak een driftduik langs de koraalriffen. Ga op zoek naar wereldberoemde scheepswrak van de USS Liberty en spot maanvissen en reuzenmanta’s.  

Rif manta
Deel op Pinterest

Eenmaal weer boven water heb je een prachtig uitzicht op het eiland. Een verzorgde duikreis naar Bali boek je bij Merapi. Losse bouwstenen naar o.a. Pemuteran (met Menjangan eiland) kan je reserveren via 333Travel. Ga je liever muck-duiken? Ook dit kan perfect langs de kust van Bali.

Meer weten? Bekijk al onze tips voor beste duik- en snorkelspots van Bali.

5. Duiken bij de Gili eilanden

De Gili eilanden is een archipel ten noordwesten van Lombok, bereikbaar vanaf Bangsal en Bali met een boot. De bekendste eilanden van de eilandengroep zijn Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. De Gili-eilanden vormen een bekend duikparadijs in Indonesië.

Het water is er heerlijk warm, met een constante temperatuur van ca. 30 graden. Er komen veel vissoorten voor. Een bouwsteen "duiken bij de Gili-eilanden" kan je boeken via Riksja Indonesie. Voor een groepsrondreis met mogelijkheden tot snorkelen en duiken bij de Gili's kan je terecht bij Djoser en Sawadee.

6. Duiken bij Komodo

Het Komodo National Park is dan wel het eiland van de roemruchte komodovaraan, maar voor de kust is ook van alles te beleven. Hier kan je namelijk fantastisch snorkelen en duiken in een ongerept gebied en spot je met gemak reuzenmanta’s, dolfijnen en haaien. Verwen je ogen met de zachte kleuren van de koraalriffen om je heen. Een individuele duikvakantie bij Komodo kan je reserveren bij Azië specialisten Van Verre en bij Merapi.

7. Duiken bij de Banda Eilanden - Molukken

In de Bandazee vind je de gelijknamige Banda eilanden, die tot de Molukken behoren. Dit uitgestrekte gebied is rijk aan koraal en de ideale plek om te duiken naar verschillende soorten diepzeevissen. Heb je geluk? Dan spot je ook walvissen en dolfijnen. In de buurt van de eilanden Pulau Ai en Manukang is het zelfs mogelijk om tussen de hamerhaaien te zwemmen. Bij Merapi kan je een georganiseerde duikvakantie op de Molukken en de Banda Eilanden reserveren.

8. Duiken bij Cenderawasih Bay

Verder ten oosten van Raja Ampat in West-Papoea ligt het uitgestrekte en bij duikers steeds populairder wordende Cenderawasih Bay. Je vindt er veel walvishaaien en zelfs scheepswrakken die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ten onder zijn gegaan. Ook kan je in de Cenderawasih Bay perfect terecht als je wilt muck-duiken. Bij Merapi kan je terecht voor een duikvakantie bij Cenderawasih Bay.

9. Duiken bij Lombok

Lombok is een prachtig eiland met gifgroene rijstvelden, vulkanen en witte zandstranden. Het is een ideaal eiland voor wie duiken in Indonesië wil combineren met een actieve vakantie en veel mooie natuur. Een van de grootste, maar knusse kustplaatsen van Lombok is Senggigi, waarvandaan je ook de mooie onderwaterwereld kunt verkennen. Boek een duikvakantie in Lombok bij Merapi.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!