Ga naar content

Duiken en snorkelen bij Bali

Bali is een eiland van Indonesië en een van de populairste bestemmingen in Zuidoost-Azië. Het staat bekend om zijn mooie stranden, rijke cultuur en prachtige duik- en snorkelplekken.

Met tientallen duik- en snorkelspots om uit te kiezen, biedt het eiland voor vrijwel iedere reiziger een onvergetelijke onderwaterervaring, variërend van adembenemende koraalriffen tot boeiende wrakduiken.

Mooiste duik- en snorkelspots van Bali

Waarheen om te duiken en snorkelen? We wijzen je graag de weg naar de beste spots van Bali.

1. Liberty Wreck

Het Liberty Wreck, gelegen bij het noordoostelijke dorpje Tulamben, is een van de meest bekende wrakduiklocaties ter wereld. Het wrak is bedekt met kleurrijke koralen, en verschillende zeedieren vinden hier onderdak, waaronder grote scholen vissen, schildpadden en bultkoppapegaaivissen.

De USAT Liberty was een Amerikaans vrachtschip dat in het begin van de 20e eeuw dienstdeed. Het schip was in gebruik tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. In 1942 werd het getorpedeerd door een Japanse onderzeeër bij Lombok. Vervolgens werd het bij Bali op de kust gesleept. Door een vulkaanuitbarsting in 1960 is het Liberty Wreck onder het wateroppervlak verdwenen.

Wrakduiken Bali
Deel op Pinterest

Vanwege de nabijheid tot de kust is het mogelijk om deze duik vanaf het strand te maken. Met een diepte variërend van 3 tot 30 meter is de wrakduik geschikt voor zowel beginners als gevorderde duikers. Ook voor snorkelaars is dit een ideale plek vanwege de geringe afstand tot de kust en de ondiepe ligging van het wrak.

  2. Menjangan eiland

  Dit eiland bevindt zich aan de noordwestelijke kant van Bali in het Bali Barat National Park en staat bekend om zijn indrukwekkende wandduiken en prachtige riffen. Je bereikt Menjangan met een boottocht van 30 minuten en het is alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. De omgeving is beduidend rustiger dan het drukker bezochte zuidelijke deel van Bali.

  Menjangan kent verschillende duikstekken waaronder: The Eel Garden, Pos II, Coral Garden en Bat Cave. Wie goed kijkt tussen de talloze zeewaaiers ontdekt misschien het goed gecamoufleerde dwergzeepaardje, dat maar ca. 2 cm groot is. Verder is er een overvloed aan zeeleven te vinden, zoals de mandarijnvis, adelaarsrog en verschillende soorten haaien.

  Het eiland is ook een geweldige optie voor snorkelliefhebbers, aangezien de kruin van het rif bedekt is met kleurrijke koralen en tropische vissen. Er zijn verschillende snorkelspots rondom het eiland, waaronder een lang uitgestrekt rif aan de noordkant van Menjangan.

  3. Manta Point

  Deze spot dankt zijn naam aan de vele manta’s die hier rondzwemmen. Manta Point ligt bij het eilandje Nusa Penida, ten zuidoosten van Bali en is te bezoeken met een boottrip van zo’n 35 minuten.

  Bij Manta Point kom je talloze rif-manta's tegen die het schoonmaakstation bezoeken, dat zich bevindt op een ondiep koraalblok. Hier verwijderen gespecialiseerde vissen parasieten van het huidoppervlak van de manta’s.

  Rif-manta’s hebben een gemiddelde spanwijdte van 3 tot 3,5 meter en zijn daarom een imposante verschijning om naast te zwemmen. Manta Point is geschikt voor zowel duikers als snorkelaars.

  Manta Point Bali
  Deel op Pinterest

  4. Crystal Bay

  Een andere bijzondere duikstek bij Nusa Penida is Cyrstal Bay. Hier bestaat de kans om de bijzondere mola mola te spotten gedurende het seizoen van juli tot en met oktober.

  De mola mola, ook bekend als de maanvis, is een opmerkelijk ogende vis met lange vinnen aan zowel de boven- als onderkant van het lichaam en zonder staartvin. Deze reusachtige vissen wegen gemiddeld tussen de 250 en 1000 kilogram. Ze leven gewoonlijk in diepere wateren, maar komen naar de oppervlakte om schoonmaakstations te bezoeken.

  Maanvis Bali
  Deel op Pinterest

  Ook het koraalrif is hier de moeite waard om te bekijken. De ondiepere delen van het rif zijn perfect voor snorkelaars en liefhebbers van macrofotografie, waar de diepere wateren de kans bieden om grotere dieren tegen te komen zoals de mola mola, manta’s en haaien.

  5. Amed

  Dit pittoreske dorpje in het oosten van Bali is nog niet ontdekt door de grote menigte en is daarom de perfecte locatie voor liefhebbers van wat meer rust. Er zijn verschillende mooie duik- en snorkelplekken te bereiken per boot of vanaf de kant.

  Vanuit Amed is het mogelijk om Japanese Ship Wreck Point te bezoeken: een scheepswrak dat in ondiep water tussen de 2 en 12 meter ligt. In de omgeving van het wrak vind je grote scholen vissen, nudibranchs, kreeftjes en krabbetjes.

  Ghost Bay heeft een artificieel rif bestaande uit objecten die zijn begroeid met koraal. In het verleden zijn de natuurlijke koralen weggehaald om te gebruiken in de constructie van gebouwen, voordat de impact hiervan bekend was. In het zand rondom het rif kun je interessant macroleven vinden.

  Andere mooie duik- en snorkelstekken bij Amed zijn Lipah Bay, Deep Blue en Jemeluk Bay.

  6. Seraya Secrets

  De duikstek Seraya Secrets ligt net zoals het Liberty Wreck bij Tulamben. Seraya Secrets staat bekend om de goede mogelijkheden voor macrofotografie. Het is een verzameling van drie duikplekken: Top Secrets, Deep Secrets en Noisy Secrets. De bodem is bedekt met zwart vulkanisch zand en zit vol met klein zeeleven en daarom is deze duikstek een bekende muck diving locatie.

  Seraya Secrets ligt zo’n 5 kilometer ten oosten van Tulamben en is te bereiken vanaf de kant.

  7. Gili Biaha

  Dit kleine rotsachtige eiland bevindt zich zo’n 25 minuten varen vanuit de kust in het oosten van Bali. Het hele eiland is omringd door kleurrijk koraalrif en boeiend zeeleven.

  Aan de oostkust van Biaha ligt duikstek Shark Cave. Deze duikstek is bedoeld voor gevorderde duikers omdat de stroming hier sterk kan zijn.

  De kans is groot dat je hier witpuntrifhaaien tegenkomt die rusten in de grot. Ook vind je hier kreeften, koraalduivels en kun je de napoleonvis tegenkomen.

  Gili Biaha
  Deel op Pinterest

  8. Padangbai

  Padangbai is een klein kustplaatsje in het oosten van Bali. Er zijn hier verschillende duikstekken van wandduiken tot duiken met haaien. Ook kun je hier goed snorkelen; je loopt zo vanaf het strand de zee in en spot de mooiste vissen.

  De Pandangbai Jetty is een pier gelegen in een baai bij Pandangbai. Hoewel oorspronkelijk bedoeld voor het aanmeren van cruiseschepen, voldoet de pier niet aan de veiligheidseisen. Deze spot is perfect voor muck diving, omdat je er ontzettend veel leven in het zand vindt.

  Padangbai
  Deel op Pinterest

  Voor degenen die haaien willen zien, is Shark Point de ideale bestemming. Deze duiklocatie is bereikbaar per boot, en het is vrijwel gegarandeerd dat je hier haaiensoorten zult tegenkomen, zoals de witpuntrifhaai en zusterhaai.

  Veel van de bekende duikstekken bij Padangbai zijn ook perfect om te snorkelen. Je kunt vanuit de kant de ondiepe riffen ontdekken of meegaan op een van de boottrips.

  Bijzonder zeeleven

  Het zeeleven rondom Bali is enorm divers en buiten de eerdergenoemde soorten zijn er nog talloze andere unieke zeedieren te vinden.

  1. Banggai cardinalfish

  Indonesië kent verschillende endemische soorten; diersoorten die enkel op die plek voorkomen en nergens anders ter wereld. Een van deze soorten is de Banggai cardinalfish. Hoewel de grootste populatie voorkomt bij de Banggai eilanden, zijn ook enkele van deze bijzondere vissen te vinden in Secret Bay in Bali.

  Banggai cardinalfish
  Deel op Pinterest

  2. Blauwe mandarijnpitvis

  Deze kleurrijke vis is te vinden in de wateren van Bali. Ze leven over het algemeen in groepjes tussen het koraal, dicht bij de zeebodem. De mandarijnpitvis staat bekend om zijn excentrieke paringsritueel, wat plaatsvindt gedurende de zonsondergang. Dit ritueel is een soort dans, waarbij het mannetje het vrouwtje probeert te bevruchten; een spektakel om te zien.

  Blauwe mandarijnpitvis
  Deel op Pinterest

  3. Wobbegong haai

  Deze bijzondere haaiensoort leeft in water van 0 tot ongeveer 100 meter diep en wordt door duikers en snorkelaars vaak bewegingsloos op de zeebodem gespot. Dat komt omdat de haaien overdag rusten en 's nachts jagen. Deze soort heeft een ongelofelijk goede schutkleur en is daarom soms lastig te spotten.

  4. Dolfijnen

  Wie geluk heeft spot een groep dolfijnen tijdens het duiken of snorkelen. Maar het is ook mogelijk om op georganiseerde trips te gaan om dolfijnen vanaf een boot te bekijken. Hiervoor kun je terecht bij aanbieders van Indonesië reizen of door zelf ter plekke een tour te boeken. Vanaf verschillende plaatsen op Bali is het mogelijk om dit soort trips te doen. Er komen verschillende dolfijnensoorten op Bali voor zoals de bottlenose, spotted, en spinner dolfijn.

  Duiken bij dolfijnen Bali
  Deel op Pinterest

  Snorkel- en duikreizen Bali

  Wil je graag zelf op vakantie naar Bali en deze fantastische onderwaterwereld ontdekken, bekijk dan zeker onze algemene Bali tips. Je kunt ook tips vragen bij een reisspecialist, zoals BM Air Reizen en advies vragen over de beste opties om te gaan duiken bij Bali.

  Afbeelding van Jorinde Maré
  Geschreven door
  Jorinde Maré
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!