Ga naar content

Trinidad

Midden-Amerika - Caraïben. Trinidad is een Caribisch Eiland voor de noordkust van Venezuela. Het behoort tot het land Trinidad en Tobago. Het eiland is maar liefst 4828 km² en daarmee het grootste eiland van de Kleine Antillen, dus er is zeker volop te zien en te verkennen. 

Het eiland kent een tropisch klimaat met twee seizoenen: het regenseizoen van juni tot januari en het droge seizoen van januari tot juni. Trinidad is zowel met een veerdienst als met het vliegtuig verbonden met het kleinere eiland Tobago, dat tot hetzelfde land behoort. De hoofdstad van Trinidad is Port of Spain. 

Natuur op Trinidad

Trinidad is een authentiek eiland waar massatoerisme niet voorkomt. Hier vind je ongerepte natuur, paradijselijke stranden en tropische wildlife. Zo zijn er op de noordoostelijke stranden vijf verschillende soorten zeeschildpadden te vinden, wordt de jungle bewoond door brulapen en miereneters en is het Caribische eiland een walhalla voor vogelspotters. Waar vind je de mooiste natuur van Trinidad? Wij zetten alle highlights op een rij.

1. Vogels en wildlife spotten

Als vogelspotter kun je op Trinidad je hart ophalen. Je vindt er het op een na hoogste aantal vogelsoorten per vierkante kilometer ter wereld! Meer dan 400 soorten hebben zich hier genesteld. 

Scarlet Ibis
Deel op Pinterest

De rode ibis is de nationale vogel van Trinidad en valt op door z'n felle kleur en lange kromme snavel. Je spot 'm het beste in de namiddag als ze vanuit Venezuela (waar ze foerageren) in grote zwermen naar de mangroves vliegen om te nestelen. Verder zie je vaak de flamingo en kolibries, die bontgekleurd zijn en al vliegend stil in de lucht blijven hangen. 

Bezoek een van de vogelreservaten, zoals het Yerette's Hummingbird Sanctuary of de Aripo Savannes. Of maak een boottocht door het Caroni Bird Sanctuary, een gebied met moeras en mangroven, en spot naast de vele vogelsoorten ook alligators en slangen. 

Asa Wright natuurreservaat
Deel op Pinterest

Het Asa Wright Nature Centre in het noorden van Trinidad is een voormalige koffie- en cacaoplantage, maar nu een klein natuurpark met planten, vogels, reptielen, amfibieën en vlinders. 

Inwoners als brulapen, miereneters, leguanen en kaaimannen maken de jungle van Trinidad zeker het bezoeken waard om wildlife te spotten. De tropische regenwouden behoren tot de oudste van de wereld.

2. Zandstranden en watersport

Op Trinidad vind je hagelwitte stranden, wuivende kokospalmen en helderblauw water. Het populairste strand is Maracas Bay op een half uur rijden van de hoofdstad Port of Spain. Het water is aangenaam warm en de golven zijn wel een meter hoog, wat het ook voor surfers aantrekkelijk maakt. Op Trinidad kun je nog meer watersporten beoefenen, zoals wakeboarden en jetskiën.

Ook Las Cuevas is een prachtig strand, bij een vissersdorp. De golven zijn hier iets minder hoog, maar het is prachtig gelegen met de omliggende groene weelde van tropische bossen en de vele vissersbootjes. 

Las Cuevas
© Visit Trinidad
Deel op Pinterest

Tussen maart en augustus kun je op de stranden in het noordoosten van Trinidad zeeschildpadden zien in de avonduren. Op dit eiland komen namelijk vijf van de zeven verschillende soorten zeeschildpadden hun nest bouwen en eieren leggen; de Lederschildpad, de Onechte Karetschildpad, de Karetschildpad, de Groene Schildpad en de Olive Ridley. 

Voor de lederschildpad is de kust van Trinidad en Tobago zelfs het grootste broedgebied in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan. 

Zeeschildpad
Deel op Pinterest

Wil je je vakantie combineren met vrijwilligerswerk? Help dan mee met een van de beschermingsprojecten van de zeeschildpadden in Trinidad. Nature Seekers beschermt de lederschildpad tegen uitsterven door klimaatverandering, verlies van leef- en broedgebied en vervuiling door plastic. 

Help mee met het opruimen van troep op de nestplaatsen en het tellen en taggen van nestelende schildpadden. Ook voor kinderen is hier een handje helpen een boeiende les in natuurbehoud. Dit project staat zelfs op de lijst van National Geographic van de 35 meest kindvriendelijke en zinvolle reizen ter wereld.

3. Onderwaterwereld 

Voor snorkelen en het bewonderen van waterdieren ben je in de wateren rondom Trinidad en Tobago aan het juiste adres. Er is volop zeeleven aanwezig, dankzij het voedselrijke water. In het oceaanwater huizen verschillende kreeften, kleurrijke vissen en koralen. Het onderwaterleven is heel divers en verrassend, met bijvoorbeeld dolfijnen, blauwe marlijn, barracuda en tarpoon. 

Koraal
Deel op Pinterest

4. Asfaltmeer

In het zuiden van Trinidad, in La Brea, vind je ’s werelds grootste asfaltmeer – Pitch Lake. In dit pekmeer wordt natuurlijk asfalt gevormd. Door een breuk wordt olie naar boven geperst en komt er een laag pek aan de oppervlakte. Mooi is anders, maar het is zeker indrukwekkend om het te zien én het te horen sissen en borrelen. Het meer van 400 vierkante meter is naar schatting ongeveer 250 meter diep in het midden. 

Asfaltmeer
Deel op Pinterest

In het meer zijn meerdere fossielen gevonden, waaronder die van een luiaard en voorwerpen van voor de koloniale overheersing. De mineralen uit het meer hebben genezende krachten vanwege hun hoge zwavelgehalte. In het regenseizoen wordt er dan ook gebadderd in de kleine plassen die gevormd worden op het asfalt. Het asfalt wordt gewonnen door een staatsbedrijf en gebruikt voor landingsbanen en snelwegen. 

5. Cultuur en feesten

Omdat massatoerisme niet aanwezig is op Trinidad, vind je er er nog veel authenticiteit. Er is een mix aan culturen die je terugvindt in de talen, architectuur en het eten. Engels is de officiële taal, maar je hoort vooral Creools en verder Frans, Spaans en Hindi. De keuze aan streetfood is reuze, proef bijvoorbeeld eens doubles, een kikkererwtencurry op een sandwich met verschillende soorten chutneys. 

De bevolking houdt zeker wel van een feestje in het park, food festivals met heerlijk eten en live optredens. Het carnaval in februari, op Trinidad mas geheten, is erg bekend en het grootste straatfestival van het jaar, waar de inwoners erg naartoe leven. De Greatest Show on Earth is een uitbundig feest en duurt een hele week. Er worden oogverblindende kostuums gedragen, gedanst op opzwepende muziek met de steeldrum en er worden limbo wedstrijden gehouden. 

6. Natuur op Tobago

Het eilandje Tobago, met de hoofdstad Scarborough, is veel kleiner dan Trinidad en heeft ongeveer 50.000 inwoners. Het is een oase van rust en een natuurparadijs. In het noorden vind je er veel tropisch regenwoud en het eiland kent ook veel geschikte plekken om te snorkelen.

Tobago
Natuur op Tobago
Deel op Pinterest

Het Pigeon Point Beach is het mooiste strand van Tobago. Vlakbij ligt ook de Nylon Pool, een natuurlijk zwembad. In het noorden bij het dorp Castara ligt Englishmans Bay met een afgelegen en zeer fotogeniek strandje. Rondom de halvemaanvormige baai ligt een weelderige groene jungle, dat een prachtig plaatje vormt met de helderblauwe zee. 

Sla op Tobago ook zeker de Avocat waterval niet over, die 20 meter naar beneden klettert in een poel met blauwgroen water, waarin je heerlijk kunt zwemmen, net als in de vlakbij gelegen Three Pools

7. Natuur op de Bocas eilanden

Tussen Venezuela en Trinidad liggen de Bocas eilanden, waaronder het mooie Chacachacare met het bekende Salt Pond, een meer omgeven door mangrovebossen. Vanwege het hoge zoutgehalte in dit water, blijf je heerlijk drijven. 

Salt Pont
© Visit Trinidad
Deel op Pinterest

Reizen en vliegen naar Trinidad

Sinds oktober 2021 vliegt KLM drie keer per week van Amsterdam naar Port of Spain, de hoofdstad van Trinidad.

Veiligheid Trinidad

Check voor je je reis plant naar Trinidad altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Momenteel geldt er kleurcode geel. Er kan Islamitisch extremisme voorkomen, dus vermijd plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Ook komt er criminaliteit met geweld voor, met name in bepaalde wijken van de hoofdstad Port of Spain. Vermijd ook politieke demonstraties, die gewelddadig kunnen worden.

Beste reistijd Trinidad

Het hele jaar door is de temperatuur op Trinidad erg aangenaam, zoals in het hele Caribische gebied. De beste reistijd is het droge seizoen van januari tot juni. Wil je het beroemde carnaval van Trinidad in februari meemaken? Boek dan ruim op tijd. 

Het regenseizoen duurt van mei t/m november. Let op dat er dan zware regenbuien kunnen vallen, die voor wateroverlast zorgen. Trinidad valt net buiten en stormgebied van de Caraïben, maar check zeker de weersomstandigheden als je er bent van augustus t/m oktober. Hou er rekening mee dat er aardbevingen en tsunami's kunnen voorkomen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!