Ga naar content

Sint Maarten natuur

Sint-Maarten, the friendly island. Eén land en één department op slechts 87 km²: dat is het grootste eiland van de Bovenwindse Eilanden, deels Frans (Saint-Martin), deels Nederlands. Wat heeft de natuur op Sint Maarten te bieden? Geen vulkanen, maar mooie stranden en idyllische lagunes met mangroven als uniek kenmerk. Een ideale bestemming voor een zonvakantie of voor een natuurvakantie!

Sint-Maarten, gedeeld eiland

In twee opzichten is Sint-Maarten een gedeeld eiland. Het noorden van het eiland is Frans, het kleinere zuiden is een zelfstandig land in het Nederlandse koninkrijk. Maar al bij aankomst, of het nu over zee of vanuit de lucht is, valt op dat de natuur aan de oostkant van het eiland ook totaal anders is dan de natuur aan de westkant van Sint-Maarten. Vijftig miljoen jaar geleden rees Sint Maarten als vulkanische puinbak geleidelijk boven water uit. Slechts 300 meter van de totaal twee kilometer dikke as- en lavalaag is zichtbaar. Miljoenen jaren later ontstond aan de westkant een koraalplateau, dat nu bekend staat als de Lowlands van Sint-Maarten. De orkaan Irma heeft in 2017 zware schade aangericht op het eiland. Toerisme kan de bewoners helpen om de economie weer een boost te geven.

Sint-Maarten vs. ABC-eilanden

Een vakantie op St-Maarten is ongeveer even goedkoop als een vakantie op Aruba. In tegenstelling tot de ABC-eilanden heeft Sint-Maarten een vochtig en tropisch klimaat. Sint-Maarten is tax-free.

Mooiste plekken op Sint-Maarten

Wat zijn de mooiste plekjes op Sint-Maarten en welke natuurgebieden moet je zeker gezien hebben tijdens een vakantie op het eiland? Een klein overzicht van bezienswaardigheden en hoogtepunten:

1. Stranden op Sint-Maarten

Er zijn 37 mooie stranden op Sint-Maarten. Voor velen is het mooiste strand Dawn Beach. De bekendste bezienswaardigheid van het eiland is Maho Beach, waar vliegtuigen laag overheen vliegen. Het is een zeer toeristisch strand, voornamelijk omringd door all-inclusive resorts. Bij de Nederlandse hoofdstad Philipsburg vind je mooie stranden aan de Great Bay en Little Bay (interessant met kinderen). In het noorden is vooral Anse Marcel de moeite.

2. Anse Marcel

In het uiterste noorden van het eiland bevindt zich Anse Marcel, met het RIU hotel. Hier ook een natuurreservaat en een aantal mooie wandelroutes, wat het extra interessant maakt om hier te verblijven.

3. Oyster Pond en Orient Bay

De oostkant van het eiland is vooral een paradijs voor watersport liefhebbers. Rustzoekers kunnen er beter niet vertoeven, in het oosten komen voornamelijk veel cruiseschepen aan. Veel beach clubs en cruise toeristen dus, maar ook veel leuke excursies, waaronder zeilen en watersport. 

Deel op Pinterest

4. Binnenland

De Pic Paradis vormt de hoogste berg van Sint-Maarten. Hij is 411 meter hoog. Op de hellingen van Pic Paradis bevindt zich de Loterie Farm, waar je deel kan nemen aan jungletochten, ziplines of een excursie naar thermale bronnen. Hoewel het een bijzonder vriendelijk eiland is, tooit Sint-Maarten zich toch vooral met zuilcactussen en lagere bolcactussen. Alleen aan de St.Peters - Sentry Hill heuvelrug valt voldoende regen voor tropisch bos. Langs de randen groeit overal verwilderde hybiscus, croton, paradijsbloem en kerstster.

5. Mangroven

Twee grote lagunes, Simpson Bay Lagoon (Nederlands/Frans) en Oyster Bay (Frans) bieden rust en ruimte voor een unieke leefgemeenschap: de mangrovenbossen van Sint-Maarten. Op steltwortels balancerend in het zoute water strekken de mangroven zich uit en zijn een trekpleister voor dieren. Meer dan vijftig soorten vogels, waaronder Amerikaanse Kleine zilverreigers, vinden hier voedsel en nestgelegenheid. Onzichtbaar is een uitgestrekte kraamkamer voor vis en krab waar o.a. geïmporteerde wasberen en mangoesten dol op zijn.

6. Man of War Shoal Marine Park Sint Maarten

Sinds eind 2010 is het eerste nationale marinepark van Sint Maarten, het Man of War Shoal Marine Park, geopend. Met dit park wil men het prachtige rif voor de kust van Sint Maarten beter beschermen. Het gebied staat bekend als het Proselyte Rif Complex en is van groot belang voor de natuur op Sint-Maarten. Met de opening van het marinepark is dus eigenlijk het eerste beschermde natuurgebied op het eiland geopend, een goede stap in de richting van duurzaamheid. Het rif dankt zijn naam aan een kanonfregat dat hier begin 19de eeuw vastliep. Op de bodem liggen nog vele archeologische schatten, waaronder kanonnen, potten en ankers, die inmiddels het leefgebied vormen van vele vissen en koralen. 

7. Grand Case

Sint-Maarten heeft veel te bieden voor wie van lekker eten houdt: het eiland staat bekend als gastronomisch pareltje in de Caribean. Culinair hoogtepunt is Grand Case (Frans gedeelte, noorden van het eiland).

8. Eilandhoppen

Vanaf Sint-Maarten kan je makkelijk een bezoek brengen aan kleinere, omliggende bounty eilandjes, zoals Île de Pinel en île Tintamarre. Met de ferry of de boot kan je ook een dagexcursie maken naar andere eilanden, zoals Saba (15 minuten vliegen), St. Barths (mondain eiland waar veel sterren hun vakantie doorbrengen - 15 min. vliegen), Anguilla (20 minuten vliegen, met de mooiste stranden van de Caribische Zee. Vanaf 1 december 2016 ook ferryverbinding) en Sint-Eustatius (20 minuten). 

Deel op Pinterest

Duiken en snorkelen op Sint-Maarten

Het eiland biedt tal van mooie koraalriffen waar je prachtig kan snorkelen of duiken. Met name Great Bay en Little Bay zijn goede duiklocaties. Het Man of War Shoal Marine Park is een schitterende plek om te duiken: walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden zwemmen tussen de vele kleinere vissen.

Golfen op Sint-Maarten

Echt een toplocatie om te golfen is het niet, maar wie wil golfen kan daarvoor terecht in het westen van Sint-Maarten.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!