Ga naar content

Bonaire

Roze zoutmeren en flamingo’s, groene papegaaien en een zee zo blauw dat je bijna niet gelooft dat het echt is. Het Caribische Bonaire vormt de B in de ABC-eilanden en is een kleurrijk eiland met vriendelijke inwoners. Hier gaat alles poco poco, langzaam aan. Het ideale eiland voor de natuurliefhebber die op zoek is naar rust, mooie stranden en ruige natuur.

Bonaire staat bekend als duikerseiland. Hier vind je de beste kantduiklocaties ter wereld! Maar wij hebben ondervonden dat je niet het diepe in hoeft te duiken om Bonaire volop te beleven. Naturescanner Manou is zelf geen duiker en toch werd zij weggeblazen door de natuur van Bonaire.

Op zoek naar duiktips? Klik dan gelijk door naar duikreizen op Bonaire.

Natuur op Bonaire

Bij Bonaire denk je meteen aan een felblauwe zee vol koralen en vissen. En wat nog meer? Veel mensen hebben niet veel meer beeld bij de natuur op het eiland. De zee is zeker de trots van Bonaire. Sinds 1979 is het water en zijn koraal rondom Bonaire voor 100% beschermd binnen het Bonaire National Marine Park. Een veilige thuisbasis voor de vele vissen, zeeschildpadden, dolfijnen en andere zeedieren die hier hun thuis vinden.

Natuur op Bonaire
Natuur Bonaire
Deel op Pinterest

En de natuur boven water? Die bestaat uit een afwisseling van rotslandschappen met enorme cactussen, roze zoutmeren, magische mangroves, kliffen en witte tot goudgele stranden. Zeker het Washington Slagbaai National Park staat bekend om zijn ruige natuur. De natuur op Bonaire is ontzettend divers en bovendien wordt er veel gedaan om de natuur te beschermen. Lees alles over de duurzame initiatieven van Bonaire.

Vakantietips

Dieren op Bonaire

Bonaire is een echt vogelaarseiland. Overal waar je kijkt zijn vogels te vinden. In de meren, zoutpannen en mangrove zie je zeker de nationale vogel van Bonaire: de flamingo. Aan de kust vliegen pelikanen, fregatvogels en meeuwen rond terwijl in de stekelige cactuswereld van het nationaal park de caracara en de geelvleugelamazone (lora) weten te overleven. Ben je in de buurt van bloemen? Houd dan je ogen open voor de razendsnelle kolibrie.

Dieren op Bonaire
De caracara
Deel op Pinterest

Verder zie je gegarandeerd leguanen en een heleboel hagedissen, zeker in de buurt van Washington Slagbaai NP. En overal waar je rijdt, moet je op je hoede zijn voor wilde ezels en geiten. De ezels zijn eeuwen terug door de Spanjaarden meegebracht naar het eiland voor zware klussen zoals het verslepen van zout. De dieren werden aan hun lot overgelaten toen ze niet meer nodig waren. De geiten zijn van de locals, maar lopen vrij rond. De ezels en geiten hebben een negatieve impact op de natuur, want ze eten elk nieuw, groen blaadje op waardoor bomen niet de kans krijgen te groeien. Is het beter om de geiten te omheinen en de ezels te castreren? Het is een discussie waarover de Bonairianen het niet eens kunnen worden.

Mooiste plekken op Bonaire

De bezienswaardigheden van Bonaire kun je eenvoudig opsplitsen in noord en zuid. We nemen je van boven naar beneden mee over het eiland.

1. Washington Slagbaai Nationaal Park

Een groot deel van het noorden van Bonaire wordt in beslag genomen door het Washington Slagbaai Nationaal Park. Ruig, puur en avontuurlijk zijn woorden die het park omschrijven. Het was het eerste beschermde natuurreservaat van de voormalige Nederlandse Antillen en kreeg in 1969 de status van National Park. Zo'n 500 diersoorten leven in het in Washington Slagbaai, waaronder vele vogels.

Om het nationaal park te betreden wordt verlangd dat je de Stinapa Nature Fee betaalt, deze komt ten goede aan onderhoud van het park. Je betaalt hem makkelijk online. Meld je bij het bezoekerscentrum om je Stinapa Nature Tag en identificatie te laten zien en om je snorkelgear te laten reinigen. Er heerst een koraalziekte op het eiland en Bonaire neemt haar taak om het koraal te beschermen zeer serieus. Daarom moet je eventuele snorkel- en duikspullen eerst ontsmetten. 

Washington Slagbaai Nationaal Park
Washington Slagbaai NP
Deel op Pinterest

Klaar voor vertrek? Rijd door de slagboom en je komt terecht in een verlaten rotslandschap met voornamelijk heel veel enorme cactussen in de meest bizarre vormen. Kom aan met een goede, hoge auto met vierwielaandrijving, want de weg is bumpy en je wordt echt uit je auto gestuiterd. Een mini-jeep is hiervoor goed geschikt. Je kan kiezen uit een lange en korte route door het park. Je bent al gauw een halve tot hele dag kwijt als je naast rondrijden ook wil uitstappen om te snorkelen en foto’s te maken bij de mooie stranden. Je kan bovendien deelnemen aan tal van leuke excursies, zoals wandeltochten, kajakken, een jeeptour of vogels observeren.

Enkele mooie plekken binnen het park:

  • Playa Chikitu - enige zandduinen op het eiland en broedplek van schildpadden.
  • Boca Slagbaai - kleurrijke baai met oud opslagcentrum van handelswaren in monumentale gele gebouwen. Hier kun je door het kleine hekje omhoog wandelen de rots op, voor het beste uitzicht op de huisjes en de onwerkelijk blauwe baai. Ook is er een flamingomeer.
Mooie plekken Washington Slagbaai
Boca Slagbaai
Deel op Pinterest
  • Brandaris - het hoogste punt van het eiland. De hike hier naartoe is kort, maar pittig! Doe hem daarom zo vroeg mogelijk in de ochtend.
  • Wayaka II - makkelijk toegankelijke snorkelspot.

2. Grotten op Bonaire

Totaal zijn er zo’n 300 grotten op Bonaire, voornamelijk gecentreerd in het noorden. Hoewel sommige locals op eigen houtje de grotten verkennen, raden wij aan om samen met een gids op pad te gaan. De grotten zijn donker, heel warm (warmer dan bovengronds!) en fragiel. In je eentje verdwaal je makkelijk en beschadig je de grotten snel. Momenteel is er geen goede controle op de activiteiten in de caves. Er wordt regelmatig afval gedumpt of illegaal grotten verkend. Daarom wordt nu gewerkt aan een beschermd gebied, het Cave and Karst Nature Reserve.

Wil je zelf de grotten in? Dan raden wij Cave Tours Bonaire aan, gerund door de Nederlandse Dirk. Een echte grottenfanaat die je niet alleen veilig de grotten door helpt, maar ook nog met een flinke portie humor. Hij nam ons mee naar een natte en een droge grot. In de droge grot zagen wij naast stalagmieten en stalactieten ook versteend koraal. De bodem van Bonaire bestaat namelijk voor een groot deel uit koraal. 

Grotten op Bonaire
Grotten Bonaire
Deel op Pinterest

De verkenning van de natte grot is puur avontuur. Eerst daal je 20 meter af met een touw om vervolgens het verfrissende water in te duiken en te snorkelen in het grottenstelsel. Een hele bijzondere ervaring!

Bekende grotten op Bonaire zijn Spelonk, Cueba di Roshikiri, Barcardera Grotten, Boka Onima en Ceru Pungi. In sommige van deze grotten kun je rotstekeningen van de Indianen bewonderen.

3. Gotomeer

Het Goto Lake is een van de belangrijkste natuurgebieden op Bonaire, vooral voor watervogels. Wie flamingo's op Bonaire wil zien moet bij dit meer zijn, al spot je ze over het hele eiland wel. Het oostelijke gedeelte van het meer is gratis toegankelijk. Het andere gedeelte maakt deel uit van het Washington Slagbaai Nationaal Park. Het Gotomeer ligt op de Toeristische Weg die door het noorden van Bonaire loopt.

Gotomeer
Goto meer
Deel op Pinterest

4. Rincon

Wie op zoek is naar het authentieke Bonaire, mag een bezoek aan het oudste dorp van het eiland, Rincon, niet overslaan. Dit kleurrijke dorp werd door de Spanjaarden gesticht in 1527 en staat bekend als het culturele centrum van Bonaire met zijn vele tradities en feesten. Het dorpje is bij toeristen vooral bekend om de Cadushy Distillery, waar likeur wordt gemaakt van cactussen. Loop gerust binnen om een glaasje te proeven, een tour is gratis.

Ieder jaar vindt op 30 april in Rincon Dia Di Rincon plaats, dé feestdag van Bonaire waarop de cultuur en tradities van het eiland worden gevierd. In de aanloop er naartoe zijn er iedere dag feesten en evenementen en op de dag zelf ben je getuige van een kleurrijke optocht waarin de inwoners hun beste jurk of pak uit de kast halen. Hoe kleurrijker, hoe beter. Verder draait de dag om plezier maken, dansen en lekker eten.

5. 1000 Steps

1000 Steps Beach is een van de bekendste stops langs de Toeristische Weg van Bonaire. Het is een pittoreske plek dankzij de kalkstenen trap die langs de klif naar beneden loopt, naar een strand vol met versteend koraal.

1000 Steps
1000 Steps Beach
Deel op Pinterest

1000 Steps staat bekend als goede snorkel- en duikspot waar je grote kans maakt op het zien van zeeschildpadden. Dus, daal zeker af op deze trap voor een bijzondere ervaring! Geen zorgen, het zijn niet echt 1000 treden, maar slechts 67. Toch is het best even aanpoten als je duikuitrusting bij je hebt. 

6. Kralendijk

Kralendijk is de kleurrijke hoofdstad van Bonaire. Hét centrale ontmoetingspunt waar alle winkeltjes en vele gezellige restaurants gevestigd zijn. Kralendijk is klein, maar zeker de moeite voor een kort bezoek. Hier bewonder je de kleurrijke huizen met street art en struin je door de hoofdstraat Kaya Grandi. Loop zeker eens binnen bij het kantoor van het Toeristenbureau van Bonaire voor leuke tips.

Kralendijk
Kralendijk
Deel op Pinterest

Je gaat gegarandeerd telkens terugkeren in Kralendijk voor de gezellige eettentjes. Tevens is Kralendijk het vertrekpunt van de watertaxi naar Klein Bonaire aan de overkant.

Net buiten Kralendijk ligt het uitkijkpunt Seru Largu waar je makkelijk met de auto kan komen. Het uitzicht vanaf boven bij het Millennium Monument is fenomenaal! Je kijkt uit over de westkant van het eiland met Kralendijk en Klein Bonaire goed in beeld.

7. Klein Bonaire

Voor een echte bounty-eiland vibe reis je af naar Klein Bonaire, in de volksmond ook simpelweg 'Klein' genoemd. Dit eilandje ligt op 800 meter van de kust van het hoofdeiland. Met de watertaxi vanuit Kralendijk bevind je je binnen no time op een onbewoond eiland waar je niks vindt behalve natuur en hagelwitte stranden. Let op: er is echt niks, dus ook geen toilet of restaurantjes. En amper schaduw. Neem dus zelf je voorzieningen voor de dag mee. 

Klein Bonaire
Klein Bonaire
Deel op Pinterest

Het is heerlijk om hier een aantal uren te genieten van de rust op het witte No Name Beach, te snorkelen (op de aangegeven plekken!) of een korte hike over het eiland te maken. Klein Bonaire is voor zeeschildpadden een geliefde plek om hun eieren te leggen. Daarom is het gebruik van parasols hier verboden. De Sea Turtle Conservation Bonaire houdt de nestactiviteit op Klein Bonaire goed bij.

Leuk weetje: jaarlijks vindt een zwemevenement voor het goede doel plaats tussen Bonaire en Klein Bonaire.

8. Zoutpannen

Voor een bijna buitenaards landschap moet je naar het zuiden van het eiland rijden. Het grootste deel van het zuiden van Bonaire bestaat uit zoutpannen en -meren met de meest fascinerende kleuren. Van dieproze tot turquoise. De zoutpannen beslaan maar liefst 14% van het eiland. De roze gekleurde zoutpannen zijn een van de toeristische trekpleisters van Bonaire geworden en hoewel je de zoutpannen niet mag betreden, kun je vanaf de weg al genieten van het knalroze water. Bacteriën zorgen voor deze unieke kleur. 

Zoutpannen Bonaire
Zoutpannen van Bonaire
Deel op Pinterest

Je vindt hier onder andere het Pekelmeer, een meer met roze water en daarnaast witte zoutpiramides. Een bijzonder aanzicht! Het gebied is niet alleen een lust voor het oog, maar heeft ook een belangrijke functie. Een deel van het meer wordt gebruikt voor zoutwinning, een ander deel is speciaal voor flamingo's afgeschermd. Zo'n 2000 tot 3000 flamingo's kunnen hier ongestoord leven. Het gebied wordt daarom ook wel Pekelmeer Flamingo Sanctuary genoemd. Daarnaast spotten we vele andere vogelsoorten zoals pelikanen, sternen, steltkluten en verschillende soorten reigers. Zoutwinning en natuur gaan hier dus hand in hand.

Vanaf de zoutpannen rijd je eenvoudig een rondje door het zuiden, waar het leeg en rustig is. Op vele mooie duikstekken, de slavenhuisjes en de vuurtoren na is er niet veel te zien. Geniet van de rust!

9. Lac Bay en de mangrove

Een heel ander soort landschap in Zuid-Bonaire vind je bij Lac Bay en zijn mangrove, de best bewaarde mangrove van de ABC-eilanden. Wij stapten zelf in een kajak vanaf het Mangrove Info Center voor een avontuurlijke peddeltocht door het mangrovebos. Onze bevlogen gids wist alles te vertellen over het mangrovehabitat van Bonaire. Zo komen er drie soorten mangrovebomen voor (rode, zwarte en witte) en dient het gebied als kraamkamer voor vissen en broedplek voor vogels.

Het is een avontuurlijke kajaktocht waarbij we soms moeten limbodansen onder de wortels door. Van de gangen van de mangrove varen we door tot de felblauwe lagune van Lac Bay. Indrukwekkend! Onderweg spotten we groene reigers, zeesterren en vliegen er fregatvogels boven ons hoofd. We gaan ook even te water voor een korte snorkelsessie. Hoewel het water niet heel helder is, zien we veel vissen en kunnen we de mangrovebomen onder water bewonderen.

Mangrove Bonaire
Kajakken in de mangrove
Deel op Pinterest

Een leuke combinatie met het Mangrove Center is Lac Cai, een bijzonder strandje waar enorme stapels met conch schelpen liggen. Een bizar gezicht. Laat de schelpen wel liggen alsjeblieft, het is niet de bedoeling dat je schelpen of koraal mee naar huis neemt. Je riskeert een flinke boete. Lac Cai is een mooie plek voor een rustige snorkelsessie.

Voor de mangrove ligt de lagune van Lac Bay met zeer laag water, waardoor het een voedselplaats vormt voor schildpadden en vogels. Het prachtig blauwe, ondiepe water is ook ideaal voor watersporten zoals suppen en surfen. Sorobon Reef Bar is een heerlijke plek om het schouwspel van kite- en windsurfers te bewonderen vanaf een ligbedje. Of misschien wil je het zelf ook proberen? Dan is een massage achteraf bij het Sorobon Beach Resort een dikke aanrader. Masseuse Johana Ramirez maakt al je spieren weer los in een ontspannen setting.

10. Donkey Sanctuary

Hoewel toeristisch, mag een bezoek aan de ezelopvang Donkey Sanctuary niet ontbreken tijdens jouw reis op Bonaire. Het is simpelweg hilarisch om tussen de ezels door te rijden! In deze opvang lopen 800 ezels rond die in het wild niet konden overleven vanwege een ziekte of verwonding. Toeristen mogen het park met de auto betreden en de dieren voeren.

Ezels Bonaire
Donkey Sanctuary Bonaire
Deel op Pinterest

Al bij binnenkomst staan de ezels ons op te wachten en ze willen maar één ding: eten! Zodra je je raam open doet en ze merken dat je eten hebt, komen ze gerust met vier koppen tegelijk naar binnen om de brokken te bemachtigen. Dit leverde ons de slappe lach en een vieze auto op. 

Stap even uit bij de uitkijktoren (als je je auto uit kan komen!) en klim omhoog om een goed beeld te krijgen van de sanctuary. Meer info over de opvang en wat er allemaal gedaan wordt en hoe jij kan helpen, lees je op onze wAARDEvol reizen naar Bonaire pagina.

11. Stranden op Bonaire

Natuurlijk kom je ook naar Bonaire om te relaxen of te snorkelen en duiken vanaf een van de mooie stranden. Goed om te weten dat een groot deel van de stranden bestaat uit versteend koraal, niet echt lekker om je handdoek op te leggen. Naast de koraalstranden vind je ook vele mooie witte zandstranden op Bonaire: Te Amo Beach, Bachelor Beach, Sorobon Beach, No Name Beach (Klein Bonaire), Pink Beach, Lac Cai en Boka Slagbaai Beach bijvoorbeeld.

Stranden op Bonaire
Stranden Bonaire
Deel op Pinterest

De gehele westkust is bezaaid met fantastische stranden die ook zeer geschikt zijn om te snorkelen, duiken of surfen. De oostkust is veel ruiger en hier vind je veelal klifkusten. Het snorkelen en duiken op Bonaire is super toegankelijk doordat je simpelweg vanaf het strand de zee in kunt lopen en dus niet met een boot op pad hoeft. De duikspots zijn gemarkeerd met een gele steen. Het is een aanrader om met snorkelen altijd waterschoenen aan te trekken. 

Bijzonder overnachten Bonaire

Ben je op zoek naar een leuke plek om te verblijven tijdens jouw reis? Het liefst kleinschalig en persoonlijk? Kijk dan zeker naar Puur Bonaire. Dit is een zeer kleinschalig boetiekhotel met slechts drie studio's en een appartement. Je logeert bij de Nederlandse Jos en Imca en hun twee zoons. Dankzij hun gastvrijheid voel je je hier direct thuis.  

Bijzonder overnachten Bonaire
Puur Bonaire
Deel op Pinterest

Elke kamer is voorzien van airco en heeft een eigen terras waarop je iedere ochtend ontwaakt samen met de vele vogels die in de tropische tuin leven. Voor wie actief wil blijven op vakantie is er een buiten gym en natuurlijk kan je lekker afkoelen in het zwembad. Puur Bonaire ligt net ten zuiden van Kralendijk, in Belnem. Handige locatie dichtbij het vliegveld en de hoofdstad. 

Culinair Bonaire

Of je lekker kan eten op Bonaire? Absoluut. Van een hapje langs de weg bij een gezellige food truck tot een avond fine dining in één van de vele goede restaurants. Bonaire heeft voor ieder wat wils. Enkele aanraders voor restaurants: 

  • Posada Para Mira - local food zoals leguaan en geit. Gesitueerd in Rincon.
  • Zara’s - 6-gangen culinair genieten met de Chef's Table in Kralendijk.
  • La Balandra Harbour Village - beste sunsets en de vissen zwemmen onder het terras door.
  • Ocean Oasis Beach Club - happy hour tijdens zonsondergang aan zee.
  • The Beach - ontbijt, lunch of diner aan een helderblauwe zee. Vanaf het restaurant kan je zwemmen of snorkelen.
  • Brass Boer - fine dining in het restaurant van de eigenaars van de Librije in Zwolle. Smaakexplosie!
Food truck Bonaire
De bekende Stoked food truck
Deel op Pinterest

Ieder jaar vindt Bonaire Culinaire plaats. Tijdens een periode van vijftien dagen geniet je bij aangesloten restaurants van speciale 3-gangen menu's voor een mooi prijsje. Meerdere keren per jaar vindt ook het evenement Taste of Bonaire plaats in het centrum van Kralendijk. Een avond in het teken van lekker eten, drinken, handgemaakte spulletjes, muziek en gezelligheid. Dé place to be voor de locals.

Praktische tips Bonaire

Tot slot enkele handige info voor vertrek.
Oppervlak
: 1,5 keer Texel
Valuta
: Amerikaanse dollar
Taal: Nederlands, maar ook Papiamento, Engels en Spaans
Vliegtijd: tussen de 8,5 en 10 uur. Er gaan directe vluchten, maar soms maak je een tussenstop op Aruba of Curaçao.
Tijdzone: tijdens de zomertijd 6u vroeger en tijdens de wintertijd 5u vroeger dan in Nederland/België.

Sinds 2022 betaalt iedere bezoeker aan Bonaire een toeristenbelasting van 75 dollar pp. Deze kun je vanaf 7 dagen voor aankomst op Bonaire online regelen. Dit betekent dat je dus niet meer ter plekke bij accommodaties toeristenbelasting hoeft te betalen. Ook handig om alvast in bezit te zijn van de Stinapa Nature Tag die je nodig hebt in de twee nationale parken.

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Tourism Corporation Bonaire (TCB) en DiamondPR.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!