Ga naar content

Bonaire

De natuur op Bonaire is mooi: zowel boven als onder water. Wat kan je zoal verwachten? Hoe is het landschap van Bonaire en wat zijn de mooiste gebieden en plekken om te ontdekken tijdens een natuurreis?

Natuur op Bonaire

Mooie natuur is vooral te ontdekken in de twee belangrijkste natuurparken; het Washington Slagbaai Nationaal Park en het Bonaire Nationaal Marine Park, wat het rif omvat dat zich langs de hele kust uitstrekt. Men is vrij om overal te snorkelen, duiken, zwemmen, surfen of kajakken en het eiland is een ideale bestemming voor watersportliefhebbers. Niet alleen de kust, maar ook bijna de hele noordkust van het eiland is beschermd natuurgebied.

Vakantietips

Mooiste plekken op Bonaire

Wat zien en doen op Bonaire? Een overzichtje van mooie plekjes in de natuur en toffe activiteiten om te plannen tijdens je vakantie op het eiland! 

1. Washington Slagbaai Nationaal Park

Een van de mooiste gebieden op Bonaire is onmiskenbaar het Washington Slagbaai NP, in het noordwesten van het eiland. In het nationaal park bevindt zich o.a. de hoogste berg van het eiland, de Brandaris (241 m). Het natuurpark heeft een prachtige begroeiing van cactussen, divi divi bomen en struikgewassen. Je kan er deelnemen aan tal van leuke excursies, zoals wandeltochten, kajakken, een jeeptour, duiken, snorkelen en vogels observeren.

2. Klein Bonaire

Op een kilometer van de westkust bevindt zich het eilandje Klein Bonaire, een broedplaats voor schildpadden. Jaarlijks wordt er een zwemwedstrijd georganiseerd van kust naar kust.

3. Duiken Bonaire

Bonaire is een toplocatie om te duiken: het eiland heeft de beste kantduiklocaties ter wereld! Het is ook veruit het mooiste eiland van de Antillen om te snorkelen en te duiken. Tijdens een duikvakantie mag je samen met je buddy duiken waar en wanneer je wil: dit zorgt voor een goede spreiding van de duikers. 

Deel op Pinterest

Waar duiken op Bonaire?
Heel Bonaire is een aquarium, de hoeveelheden koraal en sponzen trekken een overweldigend aantal tropische vissen aan. Het eiland staat bekend voor het kantduiken, maar er is ook veel te beleven vanaf een boot.

De meeste duikers kiezen voor de westkust, omdat hier minder stroming staat, dan aan de oostkust van Bonaire. Overal bij de westkust zijn er fantastische plekken onder water en je hoeft dus niet ver op zee met een boot om een mooie onderwaterwereld te vinden. Er zijn meer dan 80 plaatsen waar je kan duiken langs steile rotswanden en kleurrijke riffen. Neem bijvoorbeeld de zoutpier, waar je rond zonsondergang prachtig kan duiken.
Wil je wat verder de zee in, dan is Karpata een aanbevolen duikplek. Hier zie je prachtig koraal, trekkersvissen, pijlstaartroggen en horse-eye jacks.

Deel op Pinterest

Snuif historie op tijdens een wrakduik; de Red Slave is een wrak dat sinds 1829 op de bodem van de zee ligt en omringd wordt door grote vissen. Hier voel je nog de herinneringen aan een slavenverleden. Ook boven water wor je geconfronteerd met de slavenhuisjes, waar vele Afrikanen verbleven na hun overtocht naar Bonaire.
Tegenover Klein Bonaire, bij het Eden Beach Resort, ligt het wrak Front Porch, een populaire plek voor wrakduiken.

Dankzij de gladde wateren en de continue passaatwind is Bonaire overigens een prima vakantieoord om te kitesurfen.

4. Lac Bay

Nog een gebied waar je kunt kajakken en snorkelen op Bonaire is de lagune bij Lac Bay aan de westkust, met prachtige mangroven. Men zegt dat dit de best bewaarde mangroven in de Nederlandse Antillen zijn. Voor de mangroven ligt een lagune met zeer laag water, waardoor het een voedselplaats vormt voor schildpadden en vogels. De kust bij de mangrove is populair bij windsurfers. 

Deel op Pinterest

5. Gotomeer

Het Goto Lake is een van de belangrijkste natuurgebieden op Bonaire, vooral voor watervogels. Wie flamingo's op Bonaire wil zien moet bij dit meer wezen. Het oostelijke gedeelte van het meer is gratis toegankelijk. Het andere gedeelte maakt deel uit van het Washington Slagbaai Nationaal Park. 

Deel op Pinterest

6. Grotten op Bonaire

Bonaire telt wel 2000 grotten. Niet alle grotten kunnen bezocht worden, sommigen zijn beschermd vanwege de vleermuizen en andere dieren die er in leven. De bekendste grotten zijn Spelonk, Cueba di Roshikiri, Barcardera Grotten, Boka Onima en Ceru Pungi.

7. Pekelmeer

Voor een bijna buitenaards landschap moet je naar het zuiden van het eiland rijden. Hier vind je het Pekelmeer, een meer met roze water en daarnaast witte zoutpiramides. Een bijzonder aanzicht! Het gebied is niet alleen een lust voor het oog, maar heeft ook een belangrijke functie. Een deel van het meer wordt gebruikt voor zoutwinning, een ander deel is speciaal voor flamingo's afgeschermd. Meer dan 10.000 flamingo's kunnen hier fijn leven. Het gebied wordt daarom ook wel Pekelmeer Flamingo Sanctuary genoemd.

8. Rooi Lamoenchi Natuurreservaat

Nog erg onbekend en daarom extra leuk om tijdens jouw Bonaire reis te bezoeken. Dit private natuurreservaat ten oosten van Kralendijk is alleen op afspraak te bezoeken. Je krijgt dan een rondleiding door een ongerept gebied met typische begroeiing zoals cactussen. De gids vertelt je graag over de geschiedenis van het gebied.

Vliegen naar Bonaire

TUI vliegt meerdere keren per week naar Bonaire. De vluchten vinden plaats met de Boeing 787 Dreamliner. In de winter van 2022 werd het vluchtschema van de zomer doorgetrokken naar de winter. Niet eerder werden er in een winter zo veel vluchten uitgevoerd naar het eiland. 

Dieren op Bonaire

Vogelliefhebbers genieten op Bonaire. Je ziet hier de in het wild levende Lora papegaai, maar ook suikerdiefjes, naaktoogduiven, ijsvogels, kluten en vele andere vogels. Flamingo’s voeden zich bij de zoutpannen in het zuiden en het Gotomeer in het noorden van het eiland.

Deel op Pinterest

Op Bonaire leven ook ezels en geiten in het wild en het hele eiland stikt van de leguanen. Met kinderen is een bezoek aan de Donkey's Sanctuary leuk: dit is een opvangtehuis voor zieke ezels, ten zuiden van Flamingo Airport. Er is daar ook een tuin met leguanen en schildpadden en vanaf het terras kan je de flamingo's in het nabijgelegen zoutmeer zien.
Bekijk ook informatie over de andere eilanden van de Nederlandse Antillen en natuur op Aruba

Plasticvrij Bonaire

De overheid van Bonaire is koploper als het gaat om reductie van plastic. Boneiru Duradero biedt in samenwerking met het WNF een gratis online lesprogramma aan, Beyond Plastics. Dit is vooral voor hoteleigenaren en ondernemers, maar jij draagt als toerist ook een steentje bij!

Nature Fee

Ga je natuurparken bezoek op Bonaire, zoals het Bonaire National Marine Park of het Washington Slagbaai Park? Dan betaal je een Nature Fee van $40. Dit bedrag is per bezoeker per jaar en geldt voor watersporten, duiken en de toegang tot beide Nationale Parken. Je kunt de fee kopen op de website van STINAPA. Het geld wordt gebruikt voor natuurbeheer op het eiland. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!