Ga naar content

Duiken op Bonaire

Wie denkt aan duiken in het Caribisch gebied, denkt aan Bonaire. Dit eiland staat bekend om haar indrukwekkende onderwaterwereld en wordt ook wel Diver’s Paradise genoemd.

Bonaire is ook veruit het mooiste eiland van de Antillen om te snorkelen en te duiken. Tijdens een duikvakantie mag je samen met je buddy duiken waar en wanneer je wil: dit zorgt voor een goede spreiding van de duikers. Heel Bonaire is een aquarium, de hoeveelheden koraal en sponzen trekken een overweldigend aantal tropische vissen aan. 

Vissen bij Bonaire
© Jorinde Maré
Deel op Pinterest

De meeste duikers kiezen voor de westkust, omdat hier minder stroming staat, dan aan de oostkust van Bonaire. Overal bij de westkust zijn er fantastische plekken onder water en je hoeft dus niet ver op zee met een boot om een mooie onderwaterwereld te vinden. Er zijn meer dan tachtig plaatsen waar je kan duiken langs steile rotswanden en kleurrijke riffen.

Bonaire is hoofdstad voor kantduiken

Bonaire wordt gezien als kantduik hoofdstad van de wereld. Bij vrijwel alle duikscholen kun je een tankpakket afnemen, waardoor je zelf op pad kan met je buddy om de mooiste kantduikstekken van Bonaire te ontdekken.

Kustduiken
is de ideale manier van duiken voor iedereen die houdt van vrijheid tijdens je duikvakantie, want je bent nergens aan gebonden. Wanneer je een truck huurt, kun je eenvoudig van de ene naar de andere plek rijden met je duikmaterialen en tanks.

Onder water bij Bonaire
© Jorinde Maré
Deel op Pinterest

De westkust van Bonaire kent meer dan zestig gemarkeerde duikstekken. Ze zijn allemaal de moeite waard om te ontdekken, maar er zijn er een aantal extra bijzonder. Jorinde Maré heeft ruime ervaring met duiken op Bonaire en vertelt over haar top drie mooiste duiklocaties op Bonaire.

1. Salt Pier

Op Bonaire wordt al sinds de zeventiende eeuw zout gewonnen. De Zoutpier is de plek waar het zout van het eiland naar schepen worden getransporteerd voor export. Buiten het feit dat dit een bijzondere plek is boven water, is het een fantastische duikstek.

De pilaren van de pier zijn begroeid met kleurrijke koralen en sponzen. Grote scholen vissen vinden bescherming in de schaduw van de constructie. Bovendien kun je in het ondiepe gedeelte zeeschildpadden tegenkomen. De schildpadden zijn aangetrokken tot deze plek, omdat er voedzame zeegrasbedden groeien.

2. Red Slave

De duikstek Red Slave bevindt zich bij de geel-oranje slavenhuisjes. Dit was het onderkomen van de slaven die vroeger moesten werken in de zoutwinning. Het is een bijzondere historische plek, die tegenwoordig een van de best bekende duikstekken markeert.

Kappersgarnaal
© Jorinde Maré
Deel op Pinterest

Als je geluk hebt, kun je in de zandvlakte voor het rif zeepaardjes vinden die zich vastklampen aan kleine stukjes spons of koraal. Ook heb je hier kans om pijlstaartroggen tegen te komen boven het rif of in het zand.

Ondanks dat ook het koraal hier mooi is, komen de meeste mensen hier voor de bijzondere zeedieren die je hier kunt tegenkomen.

3. Hilma Hooker

De Hilma Hooker is de beste plek om een wrakduik op Bonaire te maken. Dit schip is gezonken in 1984 en is sindsdien een populaire duikspot.

Wrakduik Bonaire
Deel op Pinterest


Het schip ligt op een diepte van ongeveer 30 meter, waarbij het hoogste gedeelte op zo’n 18 meter stopt. Daarom is deze duik vooral interessant voor mensen met tenminste de advanced open water of soortgelijke certificering.

Dit schip wordt omringd door tarpons en ook het koraal op het rif rondom het schip is prachtig. Door verwering en kans op instorten, is het sinds een tijdje niet meer toegestaan door STINAPA om het wrak te penetreren.

Bootduiken op Bonaire

Ondanks dat Bonaire bekend staat om het kantduiken, zijn er genoeg redenen om ook eens voor een bootduik te gaan. Zo kun je met de boot bij Klein Bonaire duiken, een klein onbewoond eiland voor de kust van Kralendijk.

Klein Bonaire is de plek waar de meeste zeeschildpadden hun eieren leggen in het nestseizoen. Daarom is er tussen mei en december een goede kans om grote zeeschildpadden te spotten voor de kust van het ongerepte eiland.

Duiken aan de oostkust van Bonaire

Voor wie op zoek is naar nog meer avontuur, is een duik aan de oostkust van Bonaire een echte aanrader. Omdat de wind vrijwel altijd vanuit het oosten waait, zijn de omstandigheden aan de oostkust gewoonlijk niet goed om kantduiken te maken. Toch is het mogelijk om hier te duiken, wanneer je meegaat met de bootduiken van East Coast Diving.

Peppermint Goby
© Jorinde Maré
Deel op Pinterest

Het bijzondere aan duiken aan de oostkust is dat het onderwaterleven hier nog ongerept is. Er zijn een aantal benoemde duikstekken aan de oostkust, waaronder Turtle City. Dit is een duikspot waar je wel veertig schildpadden in een duik kunt tegenkomen!

Deze tekst werd geschreven door Jorinde Maré, eigenaar bij oceanamare.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!