Ga naar content

Duiken en snorkelen in Mexico

Mexico - Tijdens het duiken in Mexico krijg je te maken met stromingen. Dit trekt grote groepen vissen. Je maakt voornamelijk stromingsduiken.

Ook snorkelen in Mexico is een geweldige ervaring. Hoogtepunt: van juni tot september komen de walvishaaien naar de kust en kan je deelnemen aan dagtrips vanaf Isla Holbox om te zwemmen met deze imposante vissen.

Wat kan je verwachten?

Naast dolfijnen, haaien, barracuda’s en vele tropische visjes in zee, biedt Mexico ook grotduiken in cenotes. Er zijn maar liefst twintig indrukwekkende grottenstelsels in Yucatán, waarvan de grootste onderwaterhal wel 600 meter lang en 300 meter breed is! Palancar Reef is een van de meest populaire duikplekken rond Cozumel; een grote variëteit aan koraalsoorten groeit er op steile wanden. 

walvishaai mexico snorkelen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Duikvakantie Mexico

Gespecialiseerde reisorganisaties bieden volledig verzorgde duikvakanties in Mexico. Je kan ook zelf een individuele vakantie naar Mexico regelen en verblijven in een goedkoop hotel bij de kust, om dan vervolgens ter plekke via een goede duikclub de rest van je duikvakantie in Mexico te regelen. Duiken, vissen of snorkelen, op naar Mexico onderwater paradijs!

Duikgidsen Mexico

Vooral de oostkust van Mexico, het gebied aan de Caraïbische Zee, is een trekpleister voor duikers. Tijdens een duikvakantie in Mexico is het fijn als je een overzicht hebt van de meest voorkomende vissen en zeedieren die je kan zien tijdens het duiken. Daarom hebben we in onze shop overzichtskaarten met de vissen in het Caribisch gebied, waarmee je makkelijk kan identificeren welke soorten je hebt gezien. De afmeting en benaming van alle vissen wordt onder de illustraties weergegeven in Engels, Spaans en Latijn.

Onderwaterwereld Mexico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Speciaal voor mensen die gaan duiken aan de minder bekende westkust van Mexico (Baja California - Golf van Californië - Stille Oceaan) hebben we ook duikgidsen met vissen aan de westkust van Mexico. Tevens alle benamingen, afmetingen in 3 talen. Bekijk de Duikgids Mexico Baja.

Hieronder een aantal tips voor het duiken in Mexico:

1. Duiken in cenotes en grotten

  Wil je tijdens het duiken in Mexico een bijzondere ervaring meemaken, ga dan duiken in cenotes.

  Wat zijn cenotes? Cenotes zijn onderwatergrotten die zich op het Mexicaanse schiereiland Yucatan bevinden, sommigen bij de kust, maar velen ook gewoon in het binnenland. De poelen, onderaardse gangen en druipsteengrotten zijn gevuld met zoet water en vaak zwemmen er vissen of andere dieren in.

  vissen in cenote
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Je hoeft niet te kunnen duiken om cenotes te bezoeken. De meeste mensen gaan er lekker zwemmen of snorkelen.

  Het merendeel van de cenotes staat met elkaar in verbinding. De druipsteengrotten hebben schitterende ondergrondse rivieren en stalactieten en stalagmieten in alle vormen. Duiken in deze cenotes is een ervaring die elke duiker op zijn lijstje wilt schrijven. Het is minder gevaarlijk dan het echte grotduiken. 

  Cenote bij Merida
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  De grotten van Yucatan zijn een huiveringwekkend natuurspektakel. Het grotduiken is een trekpleister voor duikers van over de hele wereld. Men maakt een onderscheid in Caves, die zich volledig in het duister bevinden en Caverns, waar nog daglicht binnendringt.

  Duiken in cenotes

  In deze video kan je zien hoe we gingen duiken in de cenotes bij Merida. Wie hier geen zin in heeft, kan natuurlijk ook gewoon zwemmen of snorkelen.

  Duiken in de grote grotten, en vooral in de caves, is alleen voorbehouden aan de meest ervaren duikers. Minder ervaren duikers kunnen terecht bij caverns of de kleinere grotten van Puerto Aventuras en Xcaret, maar het is wel aan te raden om onder begeleiding te duiken.

  Het rif voor de kust van Akumal behoort tot de beste duiklocaties in Mexico. Je kunt er grotduiken en er zijn diepe kloven. Bij gespecialiseerde duikcentra in Akumal en Tulum zijn plattegronden te verkrijgen van de bekendste grotten. Xpu-Há is minder toeristisch en heeft twee duikcentra. In de omgeving bevinden zich ook prachtige wandelpaden.

  2. Duiken en snorkelen bij Cozumel

  Cozumel is een eiland voor de kust van Mexico en een topbestemming voor een duikvakantie. Het eiland ligt bij het tweede grootste rif ter wereld. Het heldere water is hier blauwer dan blauw en het is dus een fantastische plek om de onderwaterwereld van Mexico te ontdekken.

  Er zijn vele tunnels, grotten, prachtig koraal en veel vissen (zowel groot als klein). Er kan regelmatig veel stroming zijn (ook down currents, die de diepte ingaan) en de riffen beginnen vaak diep, waardoor je rekening moet houden met duiken van een wat kortere duik. 

  Snorkelen in Mexico
  Deel op Pinterest

  Volgende plekken zijn interessant om te snorkelen en te duiken bij het eiland Cozumel:

  Palancar Reef in het zuiden van het eiland is de bekendste duikbestemming van Cozumel. Het Palancar rif kenmerkt zich door gigantische plateaus en steile wanden, zoals de San Francisco wall, een hoge wand waar je vaak zeeschildpadden en roggen kan zien.
  El Cielo
  is een populaire snorkelbestemming. Hier zie je enorme zeesterren. Heel bijzonder.

  Palancar rif
  Palancar
  Deel op Pinterest

  Chankanaab Lagoon is een mooie plek om te duiken. Hier komen ruim 60 tropische vissoorten, koraalbomen en koraalheuvels, sponzen, gorgonen en anemonen voor. Een van de populairste plekken om te duiken in Mexico is Chankanaab Park, een met de zee in verbinding staande lagune. Het is een paradijs met vele vissen en je kan er ook snorkelen of zwemmen met dolfijnen.
  Tormentos biedt dan weer murenen, groupers, een enorme diversiteit aan koraal en sponzen.

  Daarnaast kan je ook nog op verkenning in het onderwaterbeeldenpark Silent Evolution, duiken bij Cancun Reef en Cozumel, wrakduiken en een nachtduik maken.

  Zeedieren en vissen in Mexico

  Koraal in alle kleuren van de regenboog, roggen, haaien, zeepaardjes, murenen, schildpadden, sponzen en tal van tropische vissen. In de lagune van Chankanaab zie je vele soorten vissen, schaaldieren en koraalbomen. Je ziet hier ook gorgonen en anemonen. Bij de San Francisico Wall, een enorme wand die de diepte in gaat, kom je roggen en zeeschildpadden tegen. Bij Tormentos zijn er dan weer meer murenen, koraal en sponzen.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!