Ga naar content

Noordwesten van Mexico & Baja California

Mexico natuur - De 3000 km lange grens met de VS in het noorden van Mexico wordt grotendeels gevormd door de Rio Grande of Rio Bravo (beide landen hebben andere benaming voor deze rivier).

Het noordwesten van Mexico is een stuk minder druk dan de rest van het land, al groeit ook hier het toerisme. Niet echt vreemd wanneer je kijkt naar de ongerepte natuur en eindeloze leegtes die je hier nog kunt vinden! En ook het schiereiland Baja California heeft heel wat te bieden voor een natuurreis.

Mooiste plekken Noordwesten Mexico

Wat zijn de mooiste gebieden in West-Mexico en welke hoogtepunten en bezienswaardigheden mag je niet missen?

1. Barranca del Cobre

De Barranca del Cobre, ook Koperkloof of Copper Canyon genoemd, met haar ruwe kloven is erg spectaculair. De kloof, die zich in de staat Chihuahua bevindt, is op sommige plaatsen nog dieper dan de Grand Canyon. De canyon is 1800 meter diep en 1500 meter lang. Je kunt hier onder meer een bezoek brengen aan diverse natuurgebieden waar nog indianen leven. 

Copper Canyon Mexico
Deel op Pinterest

2. Trein Koperkloof

Maar de meest spectaculaire belevenis is een van de mooiste treinreizen ter wereld, een rit met de Chepe of Copper Canyon Express. De treinrit door de Copper Canyon neemt je mee door meer dan 70 tunnels en over 28 bruggen. De opstapplaats van de Chepe is Los Mochis. De rit voert je de hoogte in, door de ruige kloven van de Sierra Madre, langs duizelingwekkende diepten, door desolate zones, cactus- en pijnboomgebieden en koloniale dorpjes.

Chepe trein Copper Canyon
Deel op Pinterest

De rit duurt gemiddeld 15 uur en het is aan te raden om in het midden een stop te maken in Creel, omdat je hier kunt deelnemen aan verscheidene leuke excursies; wandelen, raften, paardrijden, bergbeklimmen... In Creel kan je ook overnachten in een ecologisch complex bij het Lago Arareko.

3. Baja California

In het langgerekte schiereiland Baja California betreedt je de echte ongerepte natuur van Mexico. Het schiereiland is maar liefst 1300 km lang en kenmerkt zich vooral door woestijngebieden. Hier komt ook de grootste cactussoort voor, de Cardon. De tot 19,2 meter hoge cactussen zorgen in de avondschemering voor mooie plaatjes voor fotografie liefhebbers en zijn voor iedereen indrukwekkend om te zien.

Het Parque Nacional Sierra San Pedro is een fraai natuurgebied met rotsen, kloven en pijnboomwouden, waar je prachtig kunt wandelen. In de omgeving van San Felipe zijn er fantastische plekjes om te fotograferen: duizenden cardón cactussen poseren er trots in het landschap. Het biosfeer reservaat El Vizcaíno, met lagunes en halfwoestijnen ligt iets zuidelijker. Je zult vast ook stoppen bij Paz, van waar excursies geboden worden naar enkele prachtige stranden en mangrovebossen.

4. Walvissen spotten Mexico

De wateren rond Baja California zijn een overwinteringsgebied van bultrugwalvissen en zeeleeuwen. Zowel aan de oceaankant als in de Golf van Californië kan je walvissen, dolfijnen, en vele watervogels spotten. Ook de blauwe vinvis wordt hier waargenomen! Van januari t/m maart veel excursies vanaf Los Cabos. Volgens velen is het een van de mooiste plekken ter wereld om walvissen te zien. Lees ook meer over walvissen in Baja California.

5. Vogels Golf van Californië

Voor walvissen is Baja California een paradijs, dat staat vast. Maar ook de vogelliefhebber zal hier graag reizen. Bij de kust van de Stille Oceaankust in Mexico komen tal van vogels voor, waaronder de caracara, gieren, verscheidene soorten reigers en zilverreigers, de rode lepelaar, pelikanen, ibissen, aalscholvers, meeuwen, fregatvogels, Jan-van-Genten, spechten, ijsvogels, mussen en de prachtige rode kardinaal.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!