Ga naar content

Mexico

Mexico, het land tussen de vulkanen en de zee. Het staat bekend om haar veelzijdige natuur, een kleurrijke en gepassioneerde bevolking en een uitbundige feestcultuur, maar ook als een bestemming waar je prachtig kan snorkelen, duiken en kajakken. Cindy van Naturescanner mocht in samenwerking met Riksja Family het land bezoeken met haar gezin en geeft je reistips om de natuur in Mexico optimaal te ervaren en de mooiste plekjes te ontdekken!

Natuur in Mexico

De architectuur van Mexico weerspiegelt de grote imperia uit een ver verleden, van Maya- en Aztekenruïnes tot koloniale kerkjes.

Deze geschiedenis drukt zeker een stempel op je reis, maar je kunt hier al heel veel over lezen op het internet. Wij nemen je vooral mee in een ontdekkingstocht naar de natuur van Mexico. Bekijk met ons de mooiste natuurgebieden en ontdek de beste plekken om wild te zien.

Deel op Pinterest

Voor de meeste (Amerikaanse) toeristen betekent een rondreis in Mexico een vakantie in Cancun, aan de witte zandstranden en azuurblauwe zee aan de Caribische kust of de populaire badplaatsen Puerto Vallarta en Acapulco aan de Grote Oceaan, misschien gecombineerd met een excursie naar de Mayaruïnes van Chichén Itzá. Over de hele kustlijn zijn tal van prachtige stranden te vinden, het ene wat rustiger dan het andere. Maar er zijn veel meer bijzonder mooie plekken in Mexico: ongerepte gebieden met de nooit stille jungle, turquoise watervallen, groene bergen en rivieren.

Groepsreizen tips

Mooiste plekken in Mexico

Wat zijn de mooiste gebieden om te bezoeken tijdens je vakantie? Het landschap biedt een grote verscheidenheid en veel mogelijkheden. Het nadeel voor de natuurreiziger is dat sommige streken moeilijk toegankelijk zijn. Toch is er ook voldoende moois te zien in de regio's die opgenomen worden in het reisprogramma van groepsrondreizen of individuele rondreizen in Mexico. 

Tempel Mexico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Sommige gebieden zijn relatief onbekend bij de Europese reiziger, zoals het schiereiland Baja California, de westkust van het vasteland en gebieden in het midden en noorden van het land. Yucatán en Chiapas zijn bekender. Een overzicht van mooiste plekjes in Mexico:

1. Yucatán

De meeste Europese toeristen brengen een bezoek aan de oostelijke punt, het schiereiland dat bekend staat om zijn rijke cultuur en natuur. Een rondreis in Yucatan kan je op vele manieren boeken: als groepsreis, als volledig uitgestippelde individuele reis of met bouwstenen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om alles zelf los te boeken, maar dat vergt wel veel uitzoekwerk en vaak ben je dan niet echt goedkoper uit. Er zijn zoveel mooie plekken in Yucatan: daarover hieronder meer!

Individuele reizen Tips

- Cenotes

Een van de bijzondere kenmerken aan Yucatan is dat er duizenden cenotes aanwezig zijn. Dit zijn grotten en poelen in het karstgesteente. De gaten aan het oppervlak vormen heerlijke natuurlijke zwembaden, waar toeristen en lokale bevolking verkoeling zoeken.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

De temperatuur is heerlijk en elke cenote heeft zijn eigen kenmerken. In Gran Cenote bij Tulum leven schildpadjes en vliegen zwaluwen en vleermuizen boven je hoofd. Bij Merida zijn verschillende cenotes waar je vanaf een platform van grote hoogte kunt springen en in cenote Oxman bij Valladolid kan je slingerend aan een liaan het water in plonzen. Sommige cenotes hebben lange ondergrondse grottenstelsels, die door duikers verkend worden. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Mayaruïnes

Het hoogtepunt op cultureel gebied is het historisch erfgoed. Overal op het schiereiland vind je uitgestrekte tempelsites met eeuwenoude Maya-ruïnes. Naast Chichén Itzá zijn onder ander Calakmul en Palenque zeker een bezoek waard. 

- Eilanden

Na een rondreis vol indrukken over het vasteland is het heerlijk om je vakantie te verlengen met een verblijf op een eiland. Mujeres, Cozumel of Holbox zijn populaire strandbestemmingen. Naast pootje baden in glashelder water en een cocktail sippen in een hangmat kan je deelnemen aan fantastische excursies, zoals het snorkelen met walvishaaien bij Isla Holbox

Mexico eiland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Chiapas - Palenque en de Sumiderokloof

Een reis door Yucatan kan je prima combineren met een bezoek aan de deelstaat Chiapas. Vanuit Villahermosa in de Mexicaanse deelstaat Tabasco kan je reizen naar Chiapa de Corzo. Onderweg kom je voorbij een van de grootste stuwmeren van Mexico en voert de weg verder de bergen van Chiapas in. Vanaf Chiapa de Corzo begint de Cañón del Sumidero, de Sumiderokloof, de "Grand Canyon" van Mexico.

Mooiste plekjes Mexico
Deel op Pinterest

Je kan er een boottocht maken tussen hoge rotswanden en genieten van weelderige natuur. Onderweg zie je apen, krokodillen en talrijke vogels. Met name Unico Travel biedt een privéreis waarbij deze kloof op het programma staat.

Ook de tempels van Palenque liggen in Chiapas. Deze nog grotendeels met oerwoud bedekte ruïnes zijn toch weer heel anders dan de tempelcomplexen in Yucatán. De jungle is hier hoger en de omgeving biedt een kijkje in de landbouwregio van het land. Vanaf Palenque zijn verschillende prachtige watervallen toegankelijk. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Midden van Mexico - Huasteca en Ciudad Valles

De Huasteca is een bijzonder mooi gebied in Centraal oostelijk Mexico, verspreid over de deelstaten Veracruz, Tamaulipas, San Luis Potosí en Hidalgo. Het is een van de groenste regio's in het land, omdat het er bijna het hele jaar regent. Het is een ideaal gebied om te raften. Indrukwekkende canyons wisselen af met mooie grotten, heldere rivieren en watervallen. Huasteca heeft ook de grootste biodiversiteit van het land; in het tropische regenwoud groeien naar schatting meer dan 2.000 plantensoorten en het herbergt een rijke dierenwereld, met papegaaien, apen, uilen, toekans, jaguars, herten en vele reptielen en insecten.

Het is best bereikbaar vanuit Mexico City, met als uitvalsbasis de plaats Ciudad Valles, aan de oevers van de Rio Valles. Ciudad Valles is een van de beste vertrekpunten voor een avontuurlijke natuurvakantie in Mexico. Bekende highlights in deze regio zijn de vele watervallen en rivieren. De Micos watervallen, op 18 km van Ciudad Valles, worden omringd door weelderige vegetatie. De watervallen en gelijknamige rivier (Micos River) ontlenen hun naam aan de vele apen die in het gebied voorkomen. Er zijn tal van accommodaties in de omgeving.

Natuur in Mexico
Deel op Pinterest

Net zo bekend zijn de Tamasopo watervallen, drie watervallen met mooie stranden. Deze bevinden zich dichtbij de Verastegui Sierra. Prachtig zijn de Espinazo del Diablo en tot 300 meter diepe ravijnen. Het is echter een moeilijk te bereiken gebied. Vanaf Tanchanchin kan je in twee uur tijd met een boot naar de Tamul waterval varen; deze is 105 meter hoog en is de hoogste waterval van de staat San Luis Potosi.

De Tamul Falls vallen in turquoise water, omgeven door groene natuur en vormen hiermee een van de mooiste plekjes in Mexico. De Tampaon rivier is erg fraai. Een eind verderop stroomt deze ook voorbij de archeologische Tamtoc site. De beste reistijd is van juli tot oktober, dan is de waterval makkelijk te bereiken. Ook de moeite is Tancanhuitz de Santos, een plaats op 65 km van Ciudad Valles. Het landschap is er zeer mooi.

4. Oaxaca

De staat Oaxaca ligt in het zuiden van Mexico en is een bergachtig gebied, in het Sierra Madre del Sur-gebergte. De hoofdstad is Oaxaca de Juárez. In de regio wonen vele groepen indianen, waaronder de Zapoteken, de Mazateken en Mixteken. Er zijn diverse belangrijke archeologische vindplaatsen te bezoeken, zoals Monte Albán en Mitla.

5. Westkust Mexico - Puerto Vallarta

Het Westen van Mexico is steeds meer in opkomst, vooral voor mensen die van de gebaande paden willen. Het schiereiland Baja California is een van de beste plekken voor whale watching excursies; in de winter maak je heel veel kans op het zien van walvissen. Maar ook een rustige zonvakantie is prima mogelijk aan deze kant van Mexico. 

Westkust Mexico
Deel op Pinterest

Op de website van TUI kan je meestal ook vakanties in Puerto Vallarta boeken. Dat is een badplaats aan de westkust, waar tequila rijkelijk vloeit in een authentiek Mexicaans gebied! Het is goedkoper dan een vakantie in Cancun, en hier proef je het echte Mexicaanse leven. In de omliggende natuur kan je bovendien veel bijzondere vogels spotten. Maak zeker ook een excursie naar het verborgen strand (Love Beach of Hidden Beach) op de Marieta Islands vlak voor de kust van Puerto Vallarta.

Wildlife in Mexico
Dierenliefhebbers kunnen genieten van diverse spectaculaire natuurfenomenen. Broedende zeeschildpadden, snorkelen met walvishaaien, een migratie van miljoenen monarchvlinders of het uitvliegen van vleermuizen. Lees meer over de dieren in Mexico.

Cozumel staat bekend om de betoverende koraalriffen en onderwaterwereld. De kusten van Cozumel en Yucatán staan bekend om het duiken. Onder water lokken gigantische grottenstelsels, haaien en barracuda's de meest avontuurlijke duikers het water in. In het Chankanaab Park is een dolfinarium, waar je met dolfijnen kan zwemmen. Ook zeevissen is erg populair in Mexico. Meer informatie over duiken in Mexico. Een wereldattractie zijn de klifduikers van La Quebrada, de clavadistas. Iedere avond krijgen deze jongens een adrenaline kick wanneer ze van een rotswand van 35 meter hoogte de oceaan in duiken.

Nog meer lezen over Mexico? Check dan zeker ook deze bezienswaardigheden in Mexico.

Beste reistijd Mexico: Voor alle delen van Mexico geldt: december t/m maart is de beste reistijd. Beste reistijd Yucatan is iets korter. In maart en april valt hier dan meer regen. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!