Ga naar content

Mexico

Mexico, het land tussen de vulkanen en de zee. Een bestemming met een veelzijdige natuur, een heerlijke keuken, een kleurrijke en gepassioneerde bevolking en een uitbundige feestcultuur, maar ook een land waar je prachtig kan duiken. NatureScanner geeft je reistips om de natuur in Mexico optimaal te ervaren en de mooiste plekjes te ontdekken!

Natuur Mexico

De architectuur van Mexico weerspiegelt de grote imperia uit een ver verleden, van Maya- en Aztekenruïnes tot koloniale kerkjes. Wij nemen je vooral mee in een ontdekkingstocht naar de natuur van Mexico, naar de mooiste natuurgebieden.

Voor de meeste toeristen betekent een rondreis in Mexico een vakantie op witte zandstranden en bij de azuurblauwe zee aan de Caribische kust of de populaire badplaatsen Puerto Vallarta en Acapulco aan de Grote Oceaan, gecombineerd met enkele excursies naar de Mayaruïnes. Over de hele kustlijn zijn immers tal van idyllische en ongerepte stranden te vinden. Maar er zijn veel meer bijzonder mooie plekken in Mexico: ongerepte gebieden met prachtige watervallen, groene bergen en rivieren.

Groepsreizen Tips

Mooiste plekken in Mexico

Wat zijn de mooiste gebieden in Mexico? Het landschap en de natuur in Mexico kennen een grote verscheidenheid en bieden oneindig veel mogelijkheden voor een natuurreis. Het nadeel voor de natuurreiziger is dat sommige streken moeilijk toegankelijk of onveilig zijn en niet opgenomen worden in het reisprogramma van groepsrondreizen of individuele rondreizen in Mexico. 

Bekende tempel Kukulkan Pyramide Mexico
Deel op Pinterest

Sommige gebieden zijn nog relatief onbekend bij de Europese reiziger, zoals het schiereiland Baja California in het westen en gebieden in het midden en noorden van het land. Een overzicht van de mooiste plekjes in Mexico:

1. Yucatan

De meeste Europese toeristen brengen een bezoek aan de oostelijke punt die bekend staat onder de naam Yucatan. Een rondreis in Yucatan kan je op vele manieren boeken: als groepsreis, als volledig uitgestippelde individuele reis of met bouwstenen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om alles zelf los te boeken, maar dat vergt wel veel uitzoekwerk en vaak ben je dan niet eens goedkoper uit. Er zijn zoveel mooie plekken in Yucatan: van cenotes tot het Celestun biosfeerreservaat (flamingo's) en natuurlijk de bijzondere tempels en prachtige zandstranden!

Individuele reizen Tips

2. Chiapas en de Sumiderokloof

Een reis door Yucatan kan je prima combineren met een bezoek aan de deelstaat Chiapas. Vanuit Villahermosa in de Mexicaanse deelstaat Tabasco kan je reizen naar Chiapa de Corzo. Onderweg kom je voorbij een van de grootste stuwmeren van Mexico en voert de weg verder de bergen van Chiapas in. Vanaf Chiapa de Corzo begint de Cañón del Sumidero, de Sumiderokloof, de "Grand Canyon" van Mexico.

Mooiste plekjes Mexico
Deel op Pinterest

Je kan er een boottocht maken tussen hoge rotswanden en genieten van weelderige natuur. Onderweg zie je apen, krokodillen en talrijke vogels. Met name Unico Travel biedt een privéreis waarbij deze kloof op het programma staat.

3. Midden van Mexico - Huasteca en Ciudad Valles

De Huasteca is een bijzonder mooi gebied in Centraal oostelijk Mexico, verspreid over de deelstaten Veracruz, Tamaulipas, San Luis Potosí en Hidalgo. Het is een van de groenste gebieden van het land, omdat het er bijna het hele jaar regent. Het is een ideaal gebied om te raften. Indrukwekkende canyons wisselen af met mooie grotten, heldere rivieren en watervallen. Huasteca heeft ook de grootste biodiversiteit van het land; in het tropische regenwoud groeien naar schatting meer dan 2.000 plantensoorten en het is de thuishaven van een rijke dierenwereld, waaronder papegaaien, apen, uilen, toekans, jaguars, herten en vele reptielen en insecten.

Het is best bereikbaar vanuit Mexico City, met als uitvalsbasis de plaats Ciudad Valles, aan de oevers van de Rio Valles. Ciudad Valles is een van de beste vertrekpunten voor een avontuurlijke natuurvakantie in Mexico. Bekende bezienswaardigheden in deze regio zijn de vele watervallen en rivieren. De Micos watervallen, op 18 km van Ciudad Valles, worden omringd door weelderige vegetatie. De watervallen en gelijknamige rivier (Micos River) ontlenen hun naam aan de vele apen die in het gebied voorkomen. Er zijn tal van accommodaties in de omgeving.

Natuur in Mexico
Deel op Pinterest

Net zo bekend zijn de Tamasopo watervallen, drie watervallen met mooie stranden. Deze bevinden zich dichtbij de Verastegui Sierra. Prachtig zijn de Espinazo del Diablo en tot 300 meter diepe ravijnen. Het is echter een moeilijk te bereiken gebied. Vanaf Tanchanchin kan je in twee uur tijd met een boot naar de Tamul waterval varen; deze is 105 meter hoog en is de hoogste waterval van de staat San Luis Potosi. De Tamul Falls vallen in turquoise water, omgeven door groene natuur en vormen hiermee een van de mooiste plekjes in Mexico. De Tampaon rivier is erg fraai. Een eind verderop stroomt deze ook voorbij de archeologische Tamtoc site. De beste reistijd is van juli tot oktober, dan is de waterval makkelijk te bereiken. Ook de moeite is Tancanhuitz de Santos, een plaats op 65 km van Ciudad Valles. Het landschap is er zeer mooi.

4. Oaxaca

De staat Oaxaca ligt in het zuiden van Mexico en is een bergachtig gebied, in het Sierra Madre del Sur-gebergte. De hoofdstad is Oaxaca de Juárez. In de regio wonen vele groepen indianen, waaronder de Zapoteken, de Mazateken en Mixteken. Er zijn diverse belangrijke archeologische vindplaatsen te bezoeken, zoals Monte Albán en Mitla.

5. Westkust Mexico - Puerto Vallarta

Het Westen van Mexico is steeds meer in opkomst, vooral voor mensen die van de gebaande paden willen. Het schiereiland Baja California is een van de beste plekken voor whale watching excursies; in de winter maak je heel veel kans op het zien van walvissen. Maar ook een rustige zonvakantie is prima mogelijk aan deze kant van Mexico. 

Westkust Mexico
Deel op Pinterest

Op de website van TUI kan je meestal ook vakanties in Puerto Vallarta boeken. Dat is een badplaats aan de westkust, waar tequila rijkelijk vloeit in een authentiek Mexicaans gebied! Het is goedkoper dan een vakantie in Cancun, en hier proef je het echte Mexicaanse leven. In de omliggende natuur kan je bovendien veel bijzondere vogels spotten. Maak zeker ook een excursie naar het verborgen strand (Love Beach of Hidden Beach) op de Marieta Islands vlak voor de kust van Puerto Vallarta.

6. Vulkanen Mexico

Mexico heeft grote vulkanen als de Popocatépetl (de rokende berg), de Iztaccíhuatl en de Citlaltépetl. Deze laatste, ook Pico genoemd, is de hoogste berg van Mexico (5700 m). Het is leuk om tijdens een vakantie in Mexico een van de vulkanen te beklimmen en enkele dagen in de omgeving te overnachten. Het dorp Angahuan, nabij Uruapán ten westen van Mexico City, is de uitvalsbasis voor een beklimming van de Paricutin vulkaan.

Vulkanen in Mexico
Deel op Pinterest

Dit is werkelijk een van de meest bijzondere vulkanen; in 1943 rees deze berg uit het niets op uit de aarde. Na een week was de nieuwe vulkaan al 100 meter hoog, de lokale boeren zagen hem met eigen ogen groeien. De vulkaankrater is in ongeveer een dag te voet of met een paard bereikbaar.

7. Bergen en woestijnen Mexico

Doorheen Mexico liggen twee bergketens parallel met de oceanen: de oostelijke en westelijke Sierra Madre. In de nationale parken kan men meerdaagse wandeltochten maken. In Mexico vind je ook diverse woestijnen, met een schaarse begroeiing. Het meest spectaculaire hoogtepunt om hier een tussenstop te maken tijdens je reis door Mexico zijn de meters hoge cactussen, die fraaie foto’s opleveren. Planten als de agave vetplant, avocado’s en maïs worden veelvuldig verbouwd. Lees ook meer over de Koperkloof in het noordwesten van het land.

Dieren in Mexico

Dierenliefhebbers kunnen genieten van diverse spectaculaire natuurfenomenen. 

  • Schildpadden: de Mexicaanse stranden vormen de broedplaats van duizenden zeeschildpadden. 
  • Walvissen: de Westkust, vooral rond het schiereiland Baja California, is een van de beste plekken ter wereld om walvissen te zien. Lees meer over walvissen in Mexico
  • Vlinders: een ander grandioos beeld vormt de komst van duizenden Monarchvlinders in Michoacán; ieder jaar weer rond Allerzielen komen ze vanuit Canada vliegen om in Mexico te overwinteren en te paren. In januari komen zij aan in de zuidelijke gebergtes van Mexico. Men kan dit fenomeen bewonderen in vlinderreservaten bij El Rosario en Sierra Chincua. Je hoeft echter niet zo ver te reizen om vlinders te zien. In het land komen ca. 1000 vlindersoorten voor! In onze shop vind je een vlindergids Mexico.
  • Vogels: Mexico is ook een paradijs voor vogelaars. Bekijk onze natuurgidsjes voor de meest voorkomende vogels in Mexico.

Duiken Mexico
Cozumel staat bekend om de betoverende koraalriffen en onderwaterwereld. De kusten van Cozumel en Yucatán staan bekend om het duiken. Onder water lokken gigantische grottenstelsels, haaien en barracuda's de meest avontuurlijke duikers het water in. In het Chankanaab Park is een dolfinarium, waar je met dolfijnen kan zwemmen. Ook zeevissen is erg populair in Mexico. Meer informatie over duiken in Mexico. Een wereldattractie zijn de klifduikers van La Quebrada, de clavadistas. Iedere avond krijgen deze jongens een adrenaline kick wanneer ze van een rotswand van 35 meter hoogte de oceaan in duiken.

Beste reistijd Mexico: Voor alle delen van Mexico geldt: december t/m maart is de beste reistijd. Beste reistijd Yucatan is iets korter. In maart en april valt hier dan meer regen. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!