Ga naar content

Monarchvlinder migratie in Mexico

Dieren in Mexico - Als je het over migraties hebt, dan denk je al snel aan de migraties van trekvogels, gnoes (Serengeti), rendieren (Alaska en Canada) of walvissen. Een van de meest indrukwekkende migraties ter wereld is de migratie van monarch vlinders, van de Verenigde Staten naar Mexico.

Monarch Migratie

Elk jaar in de herfst vliegen miljoenen monarchvlinders vanuit het noordoosten van de Verenigde Staten en Canada naar de bergen in het zuiden van Mexico. In januari komen zij hier aan om te overwinteren.

Waar migratie Monarch vlinders zien?

De beste tijd om de monarch vlinders in Mexico te zien is december, januari of februari. Vanaf dit moment overwinteren ze in de bergen in de centraal - zuidelijke hooglanden van Mexico, in de staten Michoacán en Mexico. Vijf monarchkolonies bevinden zich in Michoacan, slechts twee zijn open voor het publiek: het Monarch Butterfly Biosphere Reserve in Angangueo en El Rosario in Ocampo (dit is de bekendste plek om de monarchvlinders in Mexico te zien).

Deel op Pinterest

Beide reservaten zijn open van november tot maart. Er worden begeleide rondleidingen aangeboden en in februari vindt in Anganueo het jaarlijkse vlinderfestival plaats. In de staat Mexico kan je La Mesa en El Capulin bezoeken. Je kan best reizen naar Mexico City. Hiervandaan reis je door naar de bergdorpen Anganueo en Ocampo. Men vraagt om geen foto's met flits te maken.

1. El Rosario Butterfly Sanctuary

El Rosario Butterfly Sanctuary in Ocampo is de bekendste plek om de spectaculaire monarch migratie met eigen ogen te aanschouwen. Het gebied waarin dit reservaat zich bevindt is op zich al een reis waard: de prachtige bergen van Centraal-Mexico. Het reservaat en de stad worden beheerd door de ongeveer 160 families die hier wonen. De rustplaats van de vlinders kan meestal enkel bezocht worden onder begeleiding van een gids. Een redelijk moeilijk pad (niet geschikt voor rolstoelgebruikers) voert naar de rustplaats van miljoenen vlinders.

Deel op Pinterest

Onderweg zie je talrijke bloemen, waar kolibries en andere vogels en insecten zich te goed aan doen. Ook te paard is de vlinderrustplaats bereikbaar. Het zien van de vlinder rustplaats is een onwerkelijke ervaring: de schors van de bomen is niet meer zichtbaar, omdat miljoenen en miljoenen oranje vlinders de bomen bedekken. De takken hangen krom onder het gewicht van de vele vlinders. Een zoemend geluid omvat de hele rustplaats. Toegangsprijs tot El Rosario is ca. 40 pesos p.p.

2. Sierra Chincua Butterfly Sanctuary

Een tweede rustplaats in Michoacan is het reservaat in de Sierra Chincua. Dit vlinderreservaat is iets kleiner dan El Rosario, minder toeristisch en minder commercieel, maar de vlinderkolonie is ook iets kleiner. Het wandelpad is ook iets makkelijker. De sanctuary is bereikbaar via een verhard pad van Zitacuaro door Ocampo en Angangueo. Volgens sommigen krijg je hier wel een beter zicht op de vlinders in de bomen.. Het is erg bijzonder om de vlinders hier te zien drinken bij de grond of in grote getalen door de lucht te zien vliegen. De toegangsprijs voor het reservaat is ongeveer 35 pesos p.p., inclusief gids. Er is tevens de mogelijkheid tot paardrijden.

Vlindersoorten in Mexico

In Mexico komen uiteraard nog veel meer vlindersoorten voor dan alleen de Monarchvlinder. In onze webshop verkopen we een leuke gids met alle meest voorkomende vlinders in Mexico. Handig voor wie op reis gaat naar Mexico: je kan zo makkelijk alle vlindersoorten identificeren.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!