Ga naar content

Isla Holbox

Mexico - Maak kennis met een van de leukste eilanden van Mexico. Holbox ligt in het noorden van Yucatán. Hier kom je om te relaxen in de hangmat bij een wit zandstrand, snorkelen in azuurblauw water of bioluminiscentie zien. Maak zeker een drie eilanden tour en... top of the bill: ga snorkelen met walvishaaien!

Aalscholvers
© Naturescanner
Deel op Pinterest

OK, de meningen over Holbox verschillen. Je bent hier niet alleen, het is een toeristische plek en het is er peperduur. Maar het is wel een toffe bestemming om enkele dagen in Mexico door te brengen. Het eiland is uitsluitend per boot te bereiken. Bussen rijden vanaf de grootste steden naar Chiquilá, de havenplaats op het vasteland.

Je kunt ook autohuur regelen vanaf Cancun (check Sunny Cars voor de beste voorwaarden). Bij de haven van Chiquilá zijn tal van parkeerplaatsen voor mensen die met een huurauto komen, meestal betaal je ca. $ 100 (ca € 5,-) per dag voor de stalling van je auto.

Om het half uur varen er boten van en naar Holbox. Je doet voordeel als je een retourtje boekt, maar dan moet je wel met dezelfde maatschappij de oversteek maken. Dus let goed op de tijden van vertrek. Het is maar een luttele 20 minuten varen naar het eiland.

Natuur Isla Holbox

Isla Holbox is een mooie bestemming om een aantal dagen te verblijven, met leuke hotelletjes en hostels. De hoofdplaats bevindt zich in het westen van het eiland en hier is het behoorlijk druk. Strandtenten, winkels, restaurants en overal karretjes met mango of ananas. Wel is het grootste deel van het eiland een beschermd natuurreservaat, waar vogels en andere dieren ongestoord kunnen leven.

Pelikaan Mexico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Slechts een klein gebied is werkelijk toegankelijk voor de toeristen, maar dit deel is dus wel erg druk.

Wat te doen en te zien op Holbox?

Veel plekken zijn niet of niet goed te bereiken op eigen houtje, maar je kunt deelnemen aan diverse gave natuurexcursies. Geen budget voor georganiseerde tours, huur dan een fiets en trek er zelf op uit om zoveel mogelijk van Isla Holbox te ontdekken!

1. Tropical vibes

Op Isla Holbox kom je om te genieten. Geen wandeltochten of actieve outdoor ondernemingen, hier hang je met een cocktail in de hangmat of sta je met de voeten in de zee. Er is geen bruisend uitgaansleven, meer een chille boho vibe.

Strandtent Holbox
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Backpackers met tattoos en gezinnen met kinderen delen het strand met elkaar.

2. Golfkarretjes

We kunnen niet schrijven over Holbox zonder het over golfkarretjes te hebben. Auto's zijn niet welkom op het eiland. De meeste wegen zijn zandwegen. Dat geeft een laid back sfeertje, maar wanneer het geregend heeft, verandert het hele dorp in een grote modderpoel. De meeste mensen verplaatsen zich te voet of per fiets. Vervoer van koffers of over langere afstanden vindt plaats met golfkarretjes. 

Vervoer Isla Holbox
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Walvishaaien in Mexico

De voornaamste reden voor een verblijf op Holbox is voor de meeste toeristen niet eens de relaxte tropische sfeer. De meerderheid wil hier een bucket list dingetje afvinken en dat is snorkelen met walvishaaien.

Tijdens een tour vaar je in de vroege ochtend vanaf Isla Holbox naar het gebied waar de Golf van Mexico en de Caribische Zee samenkomen. In het hoogseizoen komen hier walvishaaien voor. De periode waarin ze gezien kunnen worden loopt van juni tot en met augustus. Het is een populaire attractie en daarom heeft de Mexicaanse regering samen met het WWF strenge procedures ingesteld. Patrouilles varen tussen de toeristenboten door om te kijken of iedereen zich aan de regels houdt. Na 13 uur mag niemand meer het water in.

Whale Shark Isla Holbox
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Allereerst mag je per boot telkens maar met zijn tweeën tegelijkertijd in het water, begeleid door een gids. Die gids moet je volgen. En dit slechts twee keer 3 minuten. Met snorkel en zwemvliezen zit je klaar op de rand van de boot, de GoPro aan om te filmen. Op het moment dat de gids GO GO roept spring je het water in en blijf je aan zijn zijde. En daar doemt dan de grootste vis van onze oceanen op voor je neus: de dieren zijn gemiddeld 7 - 9 meter lang, enorm indrukwekkend!

Wij hebben dit magische avontuur beleefd, maar ik wil nog wel graag benadrukken dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Allereerst moet het in je budget passen, een tour kost al snel € 150 p.p. Daarnaast is het best een eind varen, je zit ruim 2 uur enkele reis op een klappende speedboot en dat is niet heel fijn. Na een half uurtje snorkelen moet je dezelfde afstand ook weer terugvaren.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Maar last but not least moet je echt wel ervaring hebben met snorkelen. Je springt immers in de open zee en dat betekent dat er hoge golven kunnen zijn en het water dus over je snorkel heen spoelt. In de korte tijd die je krijgt, kan je je niet veroorloven om bezig te zijn met de snorkel goed zetten of schoonmaken. Desalniettemin, een top ervaring!

4. Drie eilanden tour

Een van de populairste excursies op het eiland is de Three Islands Tour. Je vaart met een bootje naar verschillende mooie plekjes op en rond Holbox, die anders niet of slecht bereikbaar zijn. De excursie wordt twee keer per dag aangeboden, in de ochtend en de middag, en duurt ongeveer 3,5 uur.

De term "3 islands" klopt niet helemaal, want de eerste stop is Yalahau, een lagune met cenote die gewoon op het vasteland van Mexico ligt. Hier is ruim de tijd om in de cenote te snorkelen tussen de visjes. Wie dat wil, kan ook de uitkijktoren beklimmen om vogels te zien (veel parkieten).

Yalahau
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Let ook goed op wanneer je over de houten vlonderpaden loopt. Naast het pad schieten krabben in alle kleuren schichtig weg in hun holletjes en neusberen houden zich schuil tussen de struiken. 

Krab Isla Holbox
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Na deze snorkelstop vaart het bootje naar twee andere mooie plekken, waaronder een eiland, Isla de los Pajaros. Hier mag je alleen op de steiger lopen, de mangroven zijn beschermd natuurgebied. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vanaf de houten loopbruggen op de steiger kan je naar hartenlust vogels fotograferen. Je maakt kans op witte ibissen, fregatvogels, reigers, aalscholvers, pelikanen, roze lepelaars en flamingo's. 

Pelikanen Isla Holbox
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Kijk ook goed in het water, want daar laten roggen zich zien in het ondiepe water. Ook de primitief ogende degenkrab wordt hier wel eens gespot. 

Rog
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De laatste stop van de excursie is een snorkelplek bij Isla Pasion. 

Bioluminiscentie

In dit intro verwees ik er al naar. Bij de kust in het noordwesten van Holbox kan je bioluminescentie zien. Dit is lichtproductie van bepaalde organismen, die alleen in het donker zichtbaar is. De aanwezigheid van verschillende soorten fytoplankton zorgt voor helderblauw licht in het water. Wanneer je door het water stapt licht het water op, alleen bij beweging.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Georganiseerde tours voeren naar donkere plekken om dit natuurverschijnsel te zien. Toch kan je net zo goed zelf naar de kust gaan en een plek opzoeken tussen twee hotels. Wanneer je een stukje de zee in loopt en de weersomstandigheden goed zijn voor bioluminiscentie, dan kan je dit ook gewoon hier waarnemen.

Vakantie op Isla Holbox

Veel meer hoef ik niet te zeggen denk ik! Holbox in Mexico is een paradijsje, waar je echt tot rust komt én mooie natuur en dieren kunt zien. Met een camera vol herinneringen hebben wij de boot teruggepakt om onze weg naar Cancun te vervolgen. Wij sloten onze rondreis in Yucatan af met een verlenging op het eiland, een beter einde hadden we niet kunnen plannen. 

Holbox vakantie
© Naturescanner
Deel op Pinterest
Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!